Djur och odjur gav lugn i pandemins orostid – 600 broderier gästar herrgården

Publicerad:
Värmländska Cissi Leibring är en av 600 personer som skapat broderier på temat djur och odjur. Nu ställs verken ut på Alsters herrgård. Foto: Lena Richardson

Både djur och odjur – och Donald Trump – ryms när en ny utställning öppnar på Alsters herrgård i veckan. Allt är broderat i en orolig tid.

– Vilken skön grej att få fokusera på! säger fårbonden Cissi Leibring från Forshaga, en av de 600 personer som bidragit till projektet.

På onsdag, den 4 augusti, öppnar utställningen Djur och odjur. Den är resultatet av ett pandemiprojekt som länshemslöjdskonsulenterna i Region Västra Götaland kom på i fjol våras.

När coronan kom och stängde igen så mycket av kulturlivet, gick de ut med uppmaningen att brodera på ett gemensamt tema, alla med utgångspunkt från vita tyglappar med gemensamt mått.

Hela 600 små broderier blev det till slut, när kreativa från hela landet skickade in sina djur och odjur. Textilkonstnären Erik Torstensson, Värmlandsbekant från inhopp som lärare på Kyrkerud, fick uppdraget att komponera ihop stora vepor av alla de små tygstyckena.

Donald Trump finns med i flera versioner.
Donald Trump finns med i flera versioner. Foto: Lena Richardson

Skapade lugn

Cissi Leibring var en av de tiotalet värmlänningar som nappade. Hon såg broderiprojektet som ett välkommet och lugnande inslag i den oroliga inledningen av pandemin, då ingen riktigt visste vartåt det barkade med allt.

– Det var jättebra för mig. Jag satt och var orolig och då är handarbete väldigt bra. Jag tänkte också på gemenskapen. Jag kände mig så ensam när det blev pandemin, men så kände jag att det är ju jättemånga som sitter och gör det här nu. Det var en skön känsla, säger Cissi Leibring.

– Broderi är bra för själen. Man kommer ner i varv, säger Ann Gullbrandsson, som är vice ordförande i Värmlands länshemslöjdsförening.

Utställningen med de uttrycksfulla broderierna visas i Slöjdens hus från 4 augusti till 25 september.
Utställningen med de uttrycksfulla broderierna visas i Slöjdens hus från 4 augusti till 25 september. Foto: Lena Richardson

”Finaste jag sett”

Hon är imponerad av vad hon ser, när utställningen nu packats upp i Slöjdens hus, den västra flygeln vid Alsters herrgård.

– Det är helt otroligt, helt fantastiskt, bland det finaste jag sett. Man blir så inspirerad, glad och förundrad. Jag blir nästan lite rörd, för det är ett fantastiskt arbete och det är så roligt att så många kan åstadkomma något sånt här, oberoende av varandra, säger Ann Gullbrandsson.

Det finns mycket att upptäcka bland bidragen på utställningen, konstaterar Ann Gullbrandsson, som är vice ordförande i länshemslöjdsföreningen.
Det finns mycket att upptäcka bland bidragen på utställningen, konstaterar Ann Gullbrandsson, som är vice ordförande i länshemslöjdsföreningen. Foto: Lena Richardson

Många olika tekniker är representerade, från enklaste stjälkstygn till målande schattersöm och intrikata applikationer. Motivvalen varierar från streckgubbar till måleriska landskap och verk i 3D.

Cissi Leibring valde att gräva där hon står när hon formade sitt bidrag.

– Jag är fårbonde, så jag tänkte att jag ska använda av mitt garn, så det är ullgarn från mina får.

Motivet blev också ett får, både ulligt och gulligt, med en kropp formad av små, täta rya-liknande stygn.

– Det är ett medeltida sömsätt som heter sammetssöm, berättar hon.

Fick mersmak

Den som blir sugen på att själv testa broderikonsten har chansen när det i samband med utställningen arrangeras workshops. Det blir onsdagarna den 11, 18 och 25 augusti.

Bella, 7 år, har gjort en ”lejopard”.
Bella, 7 år, har gjort en ”lejopard”. Foto: Lena Richardson

Cissi Leibring är redan inspirerad.

– Det här gav mersmak. Jag kommer absolut att brodera mer, och gärna en sån här utställning igen med gemensamt tema.

Odla din hatt

Ann Gullbrandsson berättar att det redan är igång gemensamma projekt i samma anda, men med helt andra teman.

– Årets projekt är ”en kvadratmeter lin”. Man odlar en kvadratmeter lin och så ska man göra något av linet man odlat. Jag har anmält mig till ett annat projekt också: odla din egen halmhatt. Nu ska jag odla svedjeråg, så får vi se hur det går, säger Ann.

Igelkottar och hjortar; det mesta finns att se bland verken på utställningen.
Igelkottar och hjortar; det mesta finns att se bland verken på utställningen. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdBroderiDjur och naturHantverkKarlstadKonstSlöjdens husTextilVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare