Hagforsborna om sin kaxiga slogan: ”Stämmer den?”

Publicerad:
Foto: Elias Norin

Modiga, kaxiga eller ärliga – vad stämmer egentligen bäst in på Hagforsborna?

Ingen officiell kommunslogan finns men ’Modigt fôlk’ dyker upp på bland annat kommunens hemtjänstbilar.

– Jag får höra ”fegt fôlk” vare gång bilarna kör förbi, säger 18-åriga Elin.

Vi har kommit mer än halvvägs in på NWT:s sommarserie om Värmlandskommunernas slogans. I dag är det dags för att titta närmare på Hagfors inofficiella slogan ’Modigt fôlk’, som även pryder kommunens hemtjänstbilar.

Är Hagforsbor modigare än andra? Eller vad vill kommunen säga med orden? Lars Sätterberg, utvecklingschef på Hagfors kommun, svarar.

– Det är ingen officiell slogan men när kommunen tog fram en strategi för Hagfors för åren 2017-2027 var ’Modigt fôlk’ ett av de områden som lyftes. Vår största styrka är självklart folket här, det finns allt från humor till eldsjälskraft i vår kommun.

– Utan att ha svaret på om vi är modigare än andra så pratar vi om ’Modigt fôlk’ för att få igång en diskussion. Om vi vill få igång vårt samhälle och vår bygd så måste vi vara modiga, säger Sätterberg.

Lars Sätterberg, utvecklingschef på kommunen.
Lars Sätterberg, utvecklingschef på kommunen. Foto: Hagfors kommun

Fegt fôlk

Ett av kommunens pr-knep var att skriva dit ’Modigt fôlk’ på kommunens hemtjänstbilar. Något som fått Elin Bäcklunds vänner, som inte bor i Hagfors, att hånfullt skämta om Hagforsborna.

– De säger ”fegt fôlk” varje gång de ser bilarna, säger 18-åriga Elin.

Vad tycker du själv om sloganen?

– Jag tycker att den är lite konstig, stämmer det verkligen att vi är modiga? Det borde vara något annat. Här i Hagfors är man gla och go, alla känner alla och vi pratar med varandra. Det är typiskt för Hagfors tycker jag.

Elin, 18, är tveksam till kommunens inofficiella slogan.
Elin, 18, är tveksam till kommunens inofficiella slogan. Foto: Elias Norin

”Ärligt – inte kaxigt”

Karlstadsbon Johnny Ånerud, 65, är desto mer imponerad över orden som pryder kommunbilarna.

– Hagforsingar säger vad de tycker, de har mer civilkurage än de flesta tycker jag. Min syster har bott i Hagfors i 40 år och min chef är härifrån så jag har haft mycket med Hagforsingar att göra, säger Johnny och skrattar.

– Det är egentligen inte så kaxigt utan snarare är Hagforsbor ärliga, vilket jag tycker är synonymt med modigt. Det är en fin slogan.

Johnny, 65, uppskattar ’Modigt fôlk’ och Hagforsbornas ärlighet.
Johnny, 65, uppskattar ’Modigt fôlk’ och Hagforsbornas ärlighet. Foto: Elias Norin

Frågan om Hagforsborna är modigare än andra förblir nog obesvarad tills vidare. Men själva diskussionen är nyttig i sig, menar Lars Sätterberg.

– För att en slogan ska ha en betydelse måste den få folk att reagera: Är vi modiga? Vi är väl inte speciellt modiga? Att den diskussionen väcks är bra för att det skapar en identitet om oss Hagforsbor.

Tre Hagforsbor om det modigaste de har gjort:

Maria: ”Att skaffa barn.”

Elin: ”När jag sökte mitt jobb på hemtjänsten, jag har svårt att gå fram till folk så det var väl modigt.”

Lars: ”Kanske när jag flyttade till Hagfors efter att ha bott i Karlstad i nästan 30 år. Jag och min fru bestämde oss för att flytta tillbaka hit och vi byggde ett eget hus i skogen.”

Artikeltaggar

HagforsHagfors kommunKommunsloganLars SätterbergMänskligt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare