Hoppa till huvudinnehållet

De paddlade hela Klarälven: ”Som att åka i ett vykort”

Publicerad:
Marcus Gullström och Niclas Berg paddlade hela Klarälven på kanot.
Marcus Gullström och Niclas Berg paddlade hela Klarälven på kanot. Foto: Fredrik Finnebråth

Niclas Berg och Marcus Gullström från Sunne paddlade genom hela det värmländska landskapet - från Långflon i norr till Karlstad i söder.

Sex dagar och 30 mil senare åkte de i mål.

Parallellt har de samlat in pengar till Barncancerfonden.

– Det var som att åka i ett vykort, säger Niclas Berg.

Det är inte första gången som kompisarna är ute på ett äventyr. För tre år sedan cyklade de 40 mil till Astrid Lindgrens värld.

Men det som väntade nyligen var en ännu större utmaning.

– Niclas frågade mig om vi skulle paddla Fryken, men det hade jag redan gjort så då föreslog jag Klarälven, berättar Marcus Gullström.

– Vi startade även en insamling, det gjorde vi för tre år sedan också. Det är bra för då tvingar man sig själv att komma hela vägen, säger Niclas Berg.

På den vägen är det. Att paddla genom hela den värmländska delen av Klarälven är ju inget man bara gör. Det kräver såväl planering som pannben. Fördelaktigt är även om man är en van kanotåkare.

Hur var det med den saken egentligen?

– Jag hade inte paddlat mycket. När jag var runt 18 år fick jag en kanot av min moster, men den har vi i familjen använt någon gång vartannat år kanske. Inga längre sträckor, så helt förberedda var vi nog inte, säger Niclas Berg.

– Jag paddlade Fryken, men det var för 20 år sedan, säger Marcus Gullström.

Ingen större erfarenhet alltså, med tanke på vad som väntade.

De förberedde sig åtminstone med att paddla tre mil tillsammans innan själva resan tog fart.

Resan började i Långflon, dit de fick skjuts med bil.

Starten hade kunnat gå bättre.

– Det första som hände var att det sipprade in vatten. Med hjälp av lite eltejp och silikon vågade vi oss i väg en timme senare, berättar Niclas Berg.

Paddlingen tog en knapp vecka att genomföra. De första dagarna skiljde sig en hel del från de sista.

– Första natten övernattade vi på en strand i Höljes. Dag två var tuff, då fick vi hjälp för att ta oss förbi svåra partier i form av sten, forsar och lågt vatten, som inte gick att ta sig igenom. Där fick vi ta landsvägen. Till slut nådde vi Värnäs. De tre första nätterna var verkligen vildmarkskänsla. Det fanns ingen camping utan det var bara att ställa upp tältet någonstans, antingen på en strandbank eller gräsplätt, säger Marcus Gullström.

Det blev ett och annat paddeltag för Marcus Gullström (längst fram) och Niclas Berg.
Det blev ett och annat paddeltag för Marcus Gullström (längst fram) och Niclas Berg. Foto: Privat

När de hade kommit ungefär halvvägs byttes nudlar mot grillat för en stund - när de tog halvtidsvila.

– Vi pausade i Råda hos en kompis och bodde lyxigt, skrattar Gullström.

– Då fick vi bo i hus, sova i en vanlig säng och äta grillat, säger Berg.

Tog skydd av parkbänk

När de dagen efter återvände till kanoten, väntade en kalldusch - bokstavligt.

– Då började regnandet och blåsandet.

Förra veckans skyfall i såväl Värmland som Sverige har satt sina spår. Niclas Berg och Marcus Gullström hade långt ifrån oändligt med möjligheter att skydda sig från regnovädret. Då gällde det att tänka kreativt.

– Vi fick gå ur kanoten för att det regnade så mycket, då kom åskan och blixtrar, säger Niclas Berg.

– Då satte vi oss under en parkbänk och skyddade oss, säger Marcus Gullström.

Vi bad (naturligtvis) Marcus Gullström och Niclas Berg att illustrera hur det såg när de tog regnskydd med hjälp av en parkbänk.
Vi bad (naturligtvis) Marcus Gullström och Niclas Berg att illustrera hur det såg när de tog regnskydd med hjälp av en parkbänk. Foto: Fredrik Finnebråth

Niclas och Marcus klarade sig ändå förhållandevis bra från åskovädret, med tanke på hur utlämnade de var.

– Jag tror att det var värre väder i Sunne. Åskan kom aldrig så nära att det small precis vid oss, vi såg blixtrar men det var nog några kilometer ifrån, säger Niclas Berg.

Även fortsättningsvis, hela vägen in i mål till Karlstad, var det tuffa förutsättningar.

– Sista dagen var riktigt svår, vi tampades mot en otrolig motvind och höga vågor. Varje paddeltag stannade vi bara på stället eftersom den hoppade över vågen. Det blev som en vindtunnel mot oss. Man kände lite träningsvärk dagen efter, skrattar Niclas Berg.

Att paddla 30 mil är så klart jobbigt rent fysiskt.

– Det blir monotont. Sista två dagarna var värst rent muskelmässigt, då började kroppen säga att nu ska du inte göra det här mer (skratt), säger Niclas Berg.

– Jag hade det värst i början, innan jag lärde mig tekniken och inte belastade armarna lika mycket, säger Marcus Gullström.

En kanotkul och minnesvärd resa för kompisarna.
En kanotkul och minnesvärd resa för kompisarna. Foto: Privat

En älv är svårare att paddla kanot i jämfört med en sjö, menar de.

– I en älv måste man i stort sett alltid hålla ytterkurva eftersom det är så lågt vatten i innerkurvan. Vi behövde kryssa väldigt mycket genom vissa passager för att inte gå på grund, ibland även hoppa ur och gå över med kanoten, säger Niclas Berg.

De har förstås många fina minnen från den här kanotresan. Det bästa?

– När vi fick se en havsörn på nära håll, kanske 50 meter ifrån. Det var väldigt häftigt, säger Marcus Gullström.

Något annat de tar med sig är utsikten.

– Det var som att åka i ett vykort i sex dagar. Värmland är ett fint län sett från kanoten. Från där jag satt hade jag alltid den där perfekta bilden, jag såg en kanot med en fin vy och med Marcus som paddlade framför mig, säger Niclas Berg.

Totalt uppgick insamlingen till 6 347 kronor. Hela summan går oavkortat till barncancerfonden ”JonBengtsätern” i Sunne.

De vill slutligen rikta ett stort tack till alla sponsorer och privatpersoner som stöttat dem längs vägen, samt till Allemansrätten.

Lista på personer och företag de tackar: Coop Sunne. Elon Ljud & bild Sunne. Pizzeria City. Sunne-Grillen. Fryksdalens sparbank. Sunne kyrka. Kronans apotek (Likenäs). Ica (Likenäs). Camping (Alevi, Byn, Forshagaforsen). Jesse/Liam Roulette. Jill/Oliver/Moa Berg. Kajaktiv. Kristoffer Juhlin. Anders Olsson.

Per Borgklint. Fredrik Olsson. Jill Berg. Anders Sigurdsson. Sara Nilsson. Henric Persson. Lars Olsson. Ingrid Larsson. Kristina Svensson. Malin Branhammar. Patric Kristoffersen. Mats Henriksson. Ronja Eriksson. Stefan Henriksson. Andreas Arvidsson. Monika Berg. Maria Bornstedt. Ulrika Aurelius. Daniel Lennartsson. Alfred Källsmyr. Jasmina Henriksson. Mona Rönnquist. Fredrik Danielsson. Hans Gullström. Lotta Dunås. Lis-Beth Nilsson. Daniel Frykestam. Linda Jansson och Cesar Acuna.

Artikeltaggar

BarncancerfondenKlarälvenNyheterSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.