Hoppa till huvudinnehållet

Johan målade huset vitt – nu får han både göra om och böta

Publicerad:
Husen i västra Hagalund har ett kulturhistoriskt värde, vilket innebär att husägare inte får måla eller bygga om husen som de vill.
Husen i västra Hagalund har ett kulturhistoriskt värde, vilket innebär att husägare inte får måla eller bygga om husen som de vill. Foto: Tommy Andersson

Karlstadsbon Johan Ekstam gjorde något av det vanligaste en husägare gör: målade sitt hus vitt.

Oproblematiskt?

Nej, enligt kommunen bryter det mot formspråket.

Nu får han både måla om det igen – och böta.

I västra Hagalund i Karlstad står ett 50-tal tidstypiska, nästan identiska, villor i 1970-talsutformning. Husen är i ett och ett halvt-plan med stora mörkbruna sadeltak. Typiskt för byggnaderna är materialvalet, betongtegelpannorna på bottenplan möter träpanelen på övervåningen, som går i en annan färg.

När Johan Ekstam och frun Lise-Lott flyttade in i huset på Hyacintgatan 2009, var den röda originalträpanelen ommålad i babyblått. På den gula tegelfasaden fanns babyblåa färgstänk och ett parti var ommålat i vitt.

– De som bodde här innan hade målat träpanelen babyblått och det var slarvigt gjort, det hade droppat blå färg på teglet. De hade också börjat måla teglet vitt. Då kan vi måla huset vitt, tänkte vi i ovetskap.

Ganska direkt vid inflyttningen målade Johan och Lise-Lott Ekstam om träpanelen i vitt, 2019 målade de också tegelpannorna i vitt.

2019 målade paret tegelfasaden vit.
2019 målade paret tegelfasaden vit. Foto: Tommy Andersson

Böter

Nu tvingas Johan och Lise-Lott Ekstam betala 7 163 kronor i böter för att de inte sökte bygglov innan de målade om huset. De tvingas också att återställa det ommålade teglet till dess ursprungliga utseende eftersom att huset bedöms ha ett kulturhistoriskt värde.

– Det var slarvigt av oss att inte kolla upp om vi behövde bygglov innan, det tar jag på mig. Vi målade vitt utan att tänka oss för, det står jag för. Men, det känns orättvist att jag får måla om och betala böter, samtidigt som andra i området får göra stora förändringar utan konsekvenser, säger Johan Ekstam.

Nu tvingas paret återställa tegelfasaden så den liknar original fasaden från 70-talet.
Nu tvingas paret återställa tegelfasaden så den liknar original fasaden från 70-talet. Foto: Tommy Andersson

Karin Manner, bygglovschef på Karlstads kommun, förklarar varför stadsbyggnadsförvaltningen beslutat att bötfälla ommålningen av huset.

Var drar kommunen gränsen för vad som får och inte får förändras på ett hus som har kulturhistoriskt värde?

– Tillsammans med våran stadsbyggnadsantikvarie, har gjort bedömningen att de mörka sadeltaken och husfasadens färg och materialval ska bevaras. De här två karaktärsdragen på husen är det som vi anser är väldigt karaktärsbärande för den här hustypen och det som sammanhåller området.

Men flera husägare har målat om träpanelen, förändrar inte det, det kulturhistoriska värdet?

– Träpanelen kan du måla tillbaka till ursprungsfärgen. Däremot att återställa en tegelfasad till ursprungsfärgen är svårt att åstadkomma.

Du nämner att husägarna i Hagalund inte får förändra taket, men många har förlängt taksprången och det förändrar hela husets utseende. Varför får inte de böter?

– Eftersom det är så många husägare som redan förlängt takspånen i området drar vi ett streck över den förändringen. Men vi vill inte att fler förlänger taksprången eftersom att det är mer 60- och 70-tal, mer tidstypiskt, att inte förlänga taksprånget.

Uppmärksammat fall

En liknande händelse på Stockfallet, ”Gröna huset” som händelsen kom att kallas i media, fick stor uppmärksamhet 2007 - 2009. Karlstads kommun beslutade att en fastighetsägare i Stockfallet skulle återställa fasaden och betala böter efter att han målat om huset, trots att de flesta andra i området gjort samma förändring. Kommunens beslut om det gröna huset överklagades till Länsstyrelsen som gav husägaren rätt, utom när det gällde två rombformade fönster.

Då krävs det bygglov

Du ska alltid ansöka om bygglov hos kommunen om du planerar att förändra fasaden på ditt hus, till exempel när du ska byta färg på byggnaden, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial eller om byggnadens yttre utseende påverkas avsevärt på annat sätt.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovHagalundKarin MannerKarlstadKarlstads kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.