Hoppa till huvudinnehållet

Här finns Värmlands vackraste golfhål: ”Oerhört stolta”

Publicerad:
Den lilla röda pumpstugan, bryggan och vattnet fullt med liv. ”Det är vackert samtidigt som vi förser hela banan med vatten härifrån.”
Den lilla röda pumpstugan, bryggan och vattnet fullt med liv. ”Det är vackert samtidigt som vi förser hela banan med vatten härifrån.” Foto: John Persson

Det kryllar av grönskande golfbanor bland Värmlands skogar och storslagna natur. Men vilket golfhål är egentligen vackrast?

Enligt hundratals av NWT:s läsare är det Kristinehamn GK:s hål fem.

– Det finns en historia jag tror många gillar, säger Tommy Bang.

När NWT via webben bad golfspelande värmlänningar att tipsa om det vackraste golfhålet, var engagemanget enormt. De populäraste hålen tävlade i en finalomröstning om vilket som egentligen är finast.

I stor stil blev Kristinehamns GK:s hål fem framröstat som det allra vackraste. Långt över 400 röster kom in på det natursköna korthålet.

– Vi är oerhört stolta över det här priset. Det här är nåt vi kommer spara länge. Subjektivt visste vi att det var vackrast, men nu är det väl fastställt, skrattar klubbchefen Tommy Bang.

Ute på banan vandrar hundratals tävlande i klubbens tremanna-tävling i scramble runt. Vid banans visuella höjdpunkt laddar ett gäng av klubbens mer rutinerade spelare för utslag.

– Det är ett fint hål med vattnet och stugan. Och det är mycket svårare än det ser ut, man gör allt för att hålla sig undan vattnet, berättar dem.

För att visa hur svårt hålet är peggar Tommy Bang upp.

– Det blir lite mind game, man tänker för mycket på vattnet, säger han och slår ut.

Klubbchef Tommy Bang och ordförande Lennart Svensson är mycket nöjda med utmärkelsen: ”Den här får vi låsa in i kassaskåpet”
Klubbchef Tommy Bang och ordförande Lennart Svensson är mycket nöjda med utmärkelsen: ”Den här får vi låsa in i kassaskåpet” Foto: Eva Häggdahl

Ett nästintill perfekt slag landar 75 centimeter från den röda flaggan.

– Nu skärpte du allt till dig för tidningens skull, skrattar ordförande Lennart Svensson.

Vad är det som är speciellt just med hål fem?

– Det är ju väldigt fint här med vattnet och stugan som dyker upp här i gläntan, sen finns det karpar och vi brukar ha ankfamiljer här så det blir lite liv också. Och det finns en historia som jag tror många gillar, säger Tommy.

Lennart berättar att under många år fanns en kvinna, Maja, som när hon inte spelade på banan satt och kollade på den lilla bryggan. Majas son spelar fortfarande i klubben.

– Många av de äldre pratar fortfarande om Majas plats, jag tror till och med det finns en skylt uppsatt, säger Lennart.

Med priset hoppas klubben att fler kan upptäcka sporten och banan. Man söker hela tiden fler medlemmar, allra helst kvinnor.

– Det är alldeles för få kvinnor, men vi jobbar verkligen för att få fler hit. Vi vill vara en plats där man bara kan vara, utan att behöva spela golf ens, säger Tommy.

Artikeltaggar

GolfGolfveckaKristinehamns golfbanaKristinehamns GolfklubbLennart SvenssonTommy Bang

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.