Hoppa till huvudinnehållet

Anrik 1700-talsherrgård till salu: "Finns redan spekulanter"

Publicerad:
Herrgården från 1700-talet i Borgvik är till salu.
Herrgården från 1700-talet i Borgvik är till salu. Foto: Agentur Fastighetsförmedling

Ett stenkast från nybyggnationerna står herrgården från 1700-talet.

Efter att änkan som bott där de senaste åren gått bort är karolinerherrgården till salu.

Men den som hoppas få dekorera de tolv rummen får se upp – länsstyrelsen kan ha något att säga till om.

Borgvik omnämns av Grums kommun som en av landets bäst bevarade kulturmiljöer. Att det säljs en fastighet från 1700-talet tillhör ändå inte vanligheterna.

– Nej, det är det inte. Det ska bli superspännande. En himla mäktig fastighet och att den just ligger i Borgvik, som är väldigt bevarat, det är verkligen häftigt, säger Malin Jakobsson, mäklare och delägare på Agentur fastigheter som hjälper till med försäljningen.

Foto: Agentur Fastighetsförmedling

Karolinerherrgård

Herrgården är en karolinerherrgård på 413 kvadratmeter. Den karolinska stilen är en genre inom svensk arkitektur vilken utvecklades som motvikt mot de många ståtliga slott och herrgårdar som byggdes då.

En karolinerherrgård byggdes troligen mellan åren 1654–1718. Denna herrgård byggdes någon gång kring sekelskiftet 1700. Enligt den lokala hembygdsföreningen går det att se på grund av dekorationer som kommit fram under renoveringar.

Baksidan av herrgården.
Baksidan av herrgården. Foto: Agentur Fastighetsförmedling

Byggnadsminne

Numera så är herrgården ett byggnadsminne vilket innebär att den som härnäst ska bo där behöver bli goda vänner med länsstyrelsen.

– Byggnaden har ett bevarandeskydd, man får inte göra vad man vill. Det är många riktlinjer för vad man kan göra utvändigt på byggnaden men även invändigt kan man behöva prata med länsstyrelsen innan.

Till exempel så får man inte måla byggnaden i en annan färg än originalfärgen och man får inte bygga ut. Kortfattat så kan man säga att länsstyrelsen vill veta om man planerar att göra en stor ändring som verkligen kommer att synas. Invändigt kan det handla om att dra om rör eller sätta upp nya väggar.

  • Egen vinkällare.
    Egen vinkällare. Foto: Agentur Fastighetsförmedling
  • Ett av vardagsrummen.
    Ett av vardagsrummen. Foto: Agentur Fastighetsförmedling
  • Baksidan.
    Baksidan. Foto: Agentur Fastighetsförmedling

Privatbostad

Herrgården byggdes av brukspatronerna Borgström. Det har varit skola, måleriverkstad och postkontor i byggnaden. Sedan 1950 har herrgården varit privatbostad.

Gunnar och Karin Hindemark med familj har bott i herrgården. Gunnar Hindemark var verksam vid Billerud AB som koncernchef, han gick bort 2012. Sedan dess har han änka bott där ensam.

– Nu har även hon gått bort, så de vill sälja, säger Malin Jakobsson.

Herrgården kom ut till försäljning under fredagen men redan så finns det spekulanter på huset.

– Den kommer ut i dag och så har vi visningar om någon vecka. Jag har några spekulanter, det har väl ryktats att det ska säljas i Borgvik.

Artikeltaggar

Billerud KorsnäsBorgvikBorgvikBostad och byggenGrums kommunMäklare

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.