Hoppa till huvudinnehållet

Flexqube – börsraket som gör storaffärer och stiger på Nasdaq

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Företaget Flexqube, med rötterna i Arvika kommun och med materialhantering på dagordningen, har fått två prestigefyllda order från kända Amazon och Tesla. Vilket gläder Edanebördige delägaren Anders Fogelberg.
Företaget Flexqube, med rötterna i Arvika kommun och med materialhantering på dagordningen, har fått två prestigefyllda order från kända Amazon och Tesla. Vilket gläder Edanebördige delägaren Anders Fogelberg. Foto: Privat

Flexqube, företaget med rötterna i Arvika som framförallt jobbat med vagnbaserad materialhantering åt industrin, har kammat hem två prestigefyllda order från Amazon och Tesla.

På köpet har man förankrat ny teknik och blivit något av en börsraket.

Amazon är ett betydande e-handels- och molntjänstföretag och elbilstillverkarna Tesla är ett av världens mest omskrivna företag. Amazon jobbar för övrigt mycket själva med det Flexqube vill förbättra – logistik.

Duon kända företag köper nu på Flexqubes materialhanteringssystem samt ny robotteknik för sammantaget 16,5 miljoner kronor.

– Ordern till Tesla är värd 10 miljoner kronor, vår enskilt största order hittills, säger en av tre huvudägare, Edanebördige Anders Fogelberg (övriga huvudägare är Arvikabördige Per Augustsson samt Vargönbördige Christian Thiel).

Till ny fabrik i Berlin

Ordern till de omskrivna elbilstillverkarna rör mera traditionell materialhantering och ska levereras till Teslas nya fabrik i Berlin – för övrigt ett sätt att komma in på den tyska marknaden i större omfattning, hoppas Fogelberg.

– Teslaordern är banbrytande, stor och till ett betydande världsföretag. Och prestigefylld på det viset att den går till ett prestigefyllt företag.

Det här med världen som både arbetsfält och marknad är något som lockar Fogelberg.

– Vi vill bli störst i världen, nu är vi en bit på väg att kunna titulera oss störst i världen inom vagnar för industrilogistik. Får vi sedan också med oss Kina är vi helt klart på rätt väg att bli störst.

Amazon köper Flexqubes senaste satsning, logistikrobotar under namnet Eqart Free. Tesla handlar mera traditionella utrustning för materialhantering. Målet med Flexqube för delägarna Per Augustsson, till vänster, och Anders Fogelberg är att bli störst i världen inom sitt verksamhetsområde,
Amazon köper Flexqubes senaste satsning, logistikrobotar under namnet Eqart Free. Tesla handlar mera traditionella utrustning för materialhantering. Målet med Flexqube för delägarna Per Augustsson, till vänster, och Anders Fogelberg är att bli störst i världen inom sitt verksamhetsområde, Foto: Privat

Robotteknik

Nydanande för Flexqube är även ordern till Amazon, här rör det sig dock inte om traditionella materialvagnar utan om logistikrobotar som företaget utvecklat. Robotar Flexqube utvecklat lite under radarn och som nu ska ut i strålkastarljuset.

– Helautomation, utrustning som inte behöver någon som helst guidning utan som läser av punkter i rummet. Eqart Free kallar vi den, q:et måste ju vara med.

Det handlar om en ny generation logistikförbättringar till ett logistikberoende företag.

– Mycket sekretess och mycket hemligt med denna order till Amazon men samtidigt mycket kul, särskilt när Amazon själva jobbar med sådant här och har ett särskilt bolag för detta med runt 3 000 anställda.

Chef med kontakter

En bidragande orsak till att Amazon hittade Flexqube grundar sig i en ny försäljningschef i USA med kontakter in i Amazon. I just USA har Flexqube för övrigt lokaler i South Carolina, vilket man även har i Göteborg, tillverkningen av produkter sker i Småland.

– Men Johlins i Edane, Stefan Höiseths företag, står för handtagsinfästningen på våra vagnar.

Aktien har stigit

De två orderna till Amazon och Tesla har ökat intresset för Flexqubeaktien. Länge stampande värdet på runt 30 kronor, i skrivande stund är det uppe i 77 kronor. Aktien säljs på Nasdaq First North och värdet uppgår idag till cirka en halv miljard kronor.

– Det är vi glada för och jag vet att ett flertal Arvikabor äger aktier i vårt företag, totalt har vi 1 200 aktieägare. Vi vill ha fler.

Flexqube har utvecklat sitt robotsystem Eqart Free lite under radarn men nu ska det ut på marknaden till bland annat Amazon.
Flexqube har utvecklat sitt robotsystem Eqart Free lite under radarn men nu ska det ut på marknaden till bland annat Amazon. Foto: Privat

31 länder – hittills

Sett till antalet anställda har Flexqube allt som allt cirka 50, anställda som sedan starten 2010 bidragit till att företagets produkter sålts till 31 länder – Honduras är för övrigt det allra senaste landet.

Fler länder ska det bli, enligt planerna. Målsättningen är som nämnts hög, att bli världsledande inom området.

– Vi ska framöver försöka få igång Europa på allvar, bland annat Tyskland, men sedan är det Asien, Kina, som gäller. Där vill vi ta oss in.

Artikeltaggar

AmazonAnders FogelbergEkonomiPer AugustssonTesla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.