Flexqube, företaget med rötterna i Arvika som framförallt jobbat med vagnbaserad materialhantering åt industrin, har kammat hem två prestigefyllda order från Amazon och Tesla.
På köpet har man förankrat ny teknik och blivit något av en börsraket.
Amazon är ett betydande e-handels- och molntjänstföretag och elbilstillverkarna Tesla är ett av världens mest omskrivna företag. Amazon jobbar för övrigt mycket själva med det Flexqube vill förbättra – logistik.
Duon kända företag köper nu på Flexqubes materialhanteringssystem samt ny robotteknik för sammantaget 16,5 miljoner kronor.
– Ordern till Tesla är värd 10 miljoner kronor, vår enskilt största order hittills, säger en av tre huvudägare, Edanebördige Anders Fogelberg (övriga huvudägare är Arvikabördige Per Augustsson samt Vargönbördige Christian Thiel).
Till ny fabrik i Berlin
Ordern till de omskrivna elbilstillverkarna rör mera traditionell materialhantering och ska levereras till Teslas nya fabrik i Berlin – för övrigt ett sätt att komma in på den tyska marknaden i större omfattning, hoppas Fogelberg.
– Teslaordern är banbrytande, stor och till ett betydande världsföretag. Och prestigefylld på det viset att den går till ett prestigefyllt företag.
Det här med världen som både arbetsfält och marknad är något som lockar Fogelberg.
– Vi vill bli störst i världen, nu är vi en bit på väg att kunna titulera oss störst i världen inom vagnar för industrilogistik. Får vi sedan också med oss Kina är vi helt klart på rätt väg att bli störst.
Robotteknik
Nydanande för Flexqube är även ordern till Amazon, här rör det sig dock inte om traditionella materialvagnar utan om logistikrobotar som företaget utvecklat. Robotar Flexqube utvecklat lite under radarn och som nu ska ut i strålkastarljuset.
– Helautomation, utrustning som inte behöver någon som helst guidning utan som läser av punkter i rummet. Eqart Free kallar vi den, q:et måste ju vara med.
Det handlar om en ny generation logistikförbättringar till ett logistikberoende företag.
– Mycket sekretess och mycket hemligt med denna order till Amazon men samtidigt mycket kul, särskilt när Amazon själva jobbar med sådant här och har ett särskilt bolag för detta med runt 3 000 anställda.
Chef med kontakter
En bidragande orsak till att Amazon hittade Flexqube grundar sig i en ny försäljningschef i USA med kontakter in i Amazon. I just USA har Flexqube för övrigt lokaler i South Carolina, vilket man även har i Göteborg, tillverkningen av produkter sker i Småland.
– Men Johlins i Edane, Stefan Höiseths företag, står för handtagsinfästningen på våra vagnar.
Aktien har stigit
De två orderna till Amazon och Tesla har ökat intresset för Flexqubeaktien. Länge stampande värdet på runt 30 kronor, i skrivande stund är det uppe i 77 kronor. Aktien säljs på Nasdaq First North och värdet uppgår idag till cirka en halv miljard kronor.
– Det är vi glada för och jag vet att ett flertal Arvikabor äger aktier i vårt företag, totalt har vi 1 200 aktieägare. Vi vill ha fler.
31 länder – hittills
Sett till antalet anställda har Flexqube allt som allt cirka 50, anställda som sedan starten 2010 bidragit till att företagets produkter sålts till 31 länder – Honduras är för övrigt det allra senaste landet.
Fler länder ska det bli, enligt planerna. Målsättningen är som nämnts hög, att bli världsledande inom området.
– Vi ska framöver försöka få igång Europa på allvar, bland annat Tyskland, men sedan är det Asien, Kina, som gäller. Där vill vi ta oss in.