Migrationsverkets beslut att stoppa alla utvisningar till Afghanistan innebar en stor lättnad för många berörda.
Men beslutet är temporärt och innebär samtidigt att läget i landet har blivit värre.
– Jag är väldigt nervös över mitt hemland och vad som ska hända med mig själv i framtiden, säger den 21-årige Värmlandsbon Anwar Haydari.
Den 16 juli i år beslutade Migrationsverket om att stoppa alla utvisningar från Sverige till Afghanistan. Anledningen var det försämrade säkerhetsläget i landet. Beslutet gällde med omedelbar verkan och gäller tillsvidare.
– Säkerhetsutvecklingen i Afghanistan är oroväckande men också svårbedömd. Talibanrörelsen har i snabb takt utökat och fortsätter utöka sin territoriella kontroll i landet. Därför har vi fattat beslut om verkställighetsstopp till Afghanistan, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
Utgångspunkten är dock att personer med utvisnings- eller avvisningsbeslut på sikt ska kunna skickas tillbaka till Afghanistan, skriver Migrationsverket.
Enligt Migrationsverket är det ungefär 7 000 människor i Sverige som berörs av beslutet. Hur många det rör sig om i Värmland vet varken integrationsnätverk som Världen i Värmland eller Migrationsverket.
Blandade känslor
Anwar Haydari är en av de ensamkommande afghaner som kom till Sverige under flyktingvågen 2015. Han är 21 år gammal och har bott i Värmland sedan sex år tillbaka.
Anwar berättar om hur det känns att vara glad och bedrövad på samma gång över Migrationsverkets beslut.
– Först kände jag mig glad över att man inte skickade tillbaka folk till ett farligt land. Men sen kände jag mig besviken eftersom jag tror att de kommer att utvisa människor igen om det blir lite lugnare.
– Jag tänker hela tiden på Afghanistan och är väldigt nervös. Landet har varit drabbat av krig i nästan 40 år, det är synd om de som bor där, säger Anwar som har släkt kvar i landet.
Hoppas på fler uppehållstillstånd
Anwar har nyligen blivit färdigutbildad undersköterska och har fått en fast anställning. Det gör att han kan bli beviljad permanent uppehållstillstånd. Men än känner sig Anwar inte säker.
– Ett fast jobb betyder säkerhet så det är klart att jag är glad. Men jag är nervös ändå, det kan ta lång tid innan jag kan få permanent uppehållstillstånd och man vet aldrig om de kan ändra något tills dess.
– Jag hoppas att det blir lättare regler så att fler kan stanna, alla har rätt att leva i fred och trygghet. Det är inte lätt att lämna sitt hemland och lämna allt. Det är inte kul, man gör det för att det är krig, säger Anwar.
”En enorm lättnad”
Klara Patzauer jobbar som volontär för det ideella nätverket Världen i Värmland och menar att Migrationsverkets beslut var viktigt. Speciellt för de papperslösa, som till skillnad från Anwar har fått ett utvisningsbeslut.
– För den enskilda papperslösa är det en enorm lättnad över att inte bli deporterad. Men beslutet är tillfälligt så sen kommer frågor om hur vi ska klara det här framöver, säger hon.
Vad önskar ni att Migrationsverket ska göra?
– Vi som organisation önskar uppehållstillstånd och arbetstillstånd för de afghaner som bor här, så att de inte hamnar i ett slags vakuum. De kan jobba och vill göra rätt för sig istället för att tvingas leva på bidrag på cirka 1 800 kronor i månaden.
– Kriget kan fortsätta i åratal, jag är rädd för att det ska växa fram ett skuggsamhälle om de papperslösa inte får något slags uppehållstillstånd, säger Klara.