Ge bröderna ersättning

Ledare
PUBLICERAD:
Ge Robin Dahlén och Christian Karlsson ersättning.
Foto: Noella Johansson/TT

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson begär nu hos regeringen ersättning ex gratia ("av nåd") för den behandling de fick utså som barn misstänkta för mordet på Kevin i Arvika. Det enda anständiga är att regeringen också beviljar denna ersättning.

Bröderna fick hela sin uppväxt förstörd, och det var först 2018 som misstankarna kunde avfärdas, efter avslöjanden om allvarliga brister i polisutredningen. Som barn, fem och sju år gamla, fick de aldrig sin sak ordentligt prövad rättsligt, men fick leva med misstankarna.

Justitiekanslern (JK) nekade bröderna skadestånd eftersom preskriptionstiden gått ut för länge sedan. Bara det är en anledning att se över de bestämmelserna. "Frikännandet" kom ju långt efteråt.

Egentligen är det märkligt att de skall behöva be om nåd av regeringen. De har ju inte gjort något fel, det är staten som felat. Men det är den möjlighet som står till buds och då får man använda den. Regeringar brukar inte motivera ex gratia-beslut, men här vore det på sin plats att medge de allvarliga statliga missgreppen.

Om man nu beslutar sig för att ge ersättning. Ett problem i sammanhanget kan vara att det finns flera andra fall där människor blivit illa behandlade, men ändå inte fått någon ersättning. Då blir det ingen likabehandling. Men å andra sidan kan de då vara hög tid att ändra på praxis (i den mån det går att tala om "praxis" i sådana sammanhang) när det gäller nådeersättningar. Staten tar sig alltför stora friheter gentemot medborgarna och det måste finnas bättre spärrar mot rättsövergrepp. Skadestånd är en sådan sak.

Annars återstår inget annat för bröderna att stämma den svenska staten inför Europadomstolen. Det vore i så fall ytterligare en nesa för den svenska staten. Det borde regeringen också tänka på innan de bestämmer sig. Men det enda rätta är att gottgöra Robin Dahlén och Christian Karlsson.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.