Efter ett tufft år börjar det ljusna för krögarna i Karlstad. Restriktioner har lättat och gästerna har återvänt. Men än är inte allt frid och fröjd.
– Det är svårt att få tag på personal, så är det, säger Louise Tigerholm, som driver O'Learys i Karlstad.
I och med att många restauranger fick säga upp eller permittera sin personal så finns det nu när restaurangerna öppnar igen ingen personal att få tag på.
– Det är svårt att få tag på personal, så är det. Hela branschen är egentligen utsugen, säger Louise Tigerholm.
Krögarna kräver kraftigare åtgärder för överlevnadChrister Arnesson, ägare på Tryckeriet i Karlstad håller med.
– Det finns ingenting att få tag på, vi söker med ljus och lykta. De som vill jobba har redan sommarjobb. Andra har fått nytt jobb i en annan bransch och vill inte komma tillbaka, säger han.
Oerfarna
Det största problemet är att det är de erfarna som har lämnat branschen, det finns personer att anställa men de har ingen erfarenhet.
– Det kommer att krävas lite mer jobb i rekryteringen och utbildning men vi ser inte det som ett hot. Jag tror att det kommer bli ett förnyande i hela branschen i och med att det introduceras nya människor, säger Louise Tigerholm.
Granskning: NWT hittar kokainspår på fyra nattklubbar i KarlstadFörutom orosmolnet som är personalfrågan så ser krögarna ändå ljust på framtiden.
– Vi har haft bättre försäljning nu i juli än vad vi hade föregående år. Då var det också pandemi så att juli är bättre i år känns faktiskt ganska bra, säger hon.
”Ont i magen”
Christer Arnesson är också positiv om än lite försiktigare.
– Det går åt rätt håll, det är fint väder och vi kan ha öppet längre. Men vi har inte fått öka antalet platser som vi har även om vi kan ta emot större sällskap.
– Men nu har man ont i magen för personalfrågan i stället, lägger han till.
Christer Arnesson hoppas på att säsongsjobbarna kommer tillbaka till hösten.
– Ibland känns det som att man inte kan ha hela restaurangen öppen eftersom det inte finns tillräckligt med personal, så nu har det blivit fel åt andra hållet i stället.
Han betonar att det inte är över än och att det kan bli en tuff höst om det inte blir fler som kan jobba.
För Daria Jodat, som ansvarar för Pitchers, Guldapan och Nonna grassa är inte personalfrågan det som bekymrar mest.
– Det flödar inte med kockar och erfaren servicepersonal men den biten är inte lika problematisk som att restriktionerna skulle skärpas igen.
Danssugna
Just nu har Guldapan sommarstängt. Pitchers har fått en seg start sedan restriktionerna lättades.
– Det är fortfarande inget mingel och inget barhäng. Det är det man kanske längtar till, att få dansa, säger han och berättar om hur de fått hindra gäster att mingla sällskap emellan.
Krogarnas glädjerus: ”Gästerna har hittat tillbaka”Lättade krögare inför pandemilättnader