Insändare: Om måsplågan - fiskmåsar är faktiskt rödlistade

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att de som har problem med fiskmåsar i Karlstads centrum borde flytta därifrån.
Foto: Stian Lysberg Solum
Måsplågan i Karlstads centrum engagerar.
”Måsa med man” ger svar på tal till insändarskribenten Peter E i frågan.

Peter, du skriver att du är jägare. Då borde du ha koll på att fiskmåsar är rödlistade. Googla på rödlistade fåglar så får du se vilka som finns på listan. Det behöver du veta om du är jägare.

Förra året anlitade Kristinehamns kommun ett företag att sanera ett tak i hamnen på fågelägg som visade sig vara rödlistade, bland annat förstördes cirka 80 skrattmåsbon i och med detta. Det blev en riksnyhet.

Du har en poäng i att skräp drar till sig fåglar. Se bara hur det kan se ut utanför till exempel teatern och Gubbholmen efter en varm och solig dag. Men det är ju inte fåglarnas fel att de söker sig dit. Det är slöa kommuninvånare och turister som ställer till med detta.

Att ”sätta ut” havsörn eller andra rovfåglar i centrum är ju inte ens lagligt?! Det är ju ingen normal miljö för rovfåglar! Hur kan du ens resonera så som ”viltvårdare”?

Och hur många klagomål skulle det inte bli då från kommunens invånare? Folk skulle väl inte våga gå utanför dörren?

Jag tycker att du och dina vänner ska flytta ifrån stadens centrum om djur som lever naturligt vid Klarälven stör er. De fanns här innan all vattennära bebyggelse kom till.

Måsa med man

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.