Hoppa till huvudinnehållet

Grums ska studeras för lagring av koldioxid i berggrunden

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Billerud Korsnäs med pappersbruk bland annat på Gruvön i Grums ingår i ett projekt för att lagra koldioxidutsläppen i berggrunden. 2022 ska tester av berggrunden på platser runt Grums genomföras.
Billerud Korsnäs med pappersbruk bland annat på Gruvön i Grums ingår i ett projekt för att lagra koldioxidutsläppen i berggrunden. 2022 ska tester av berggrunden på platser runt Grums genomföras. Foto: NWT Arkiv

Luleå tekniska universitet och Billerud Korsnäs ska utveckla en teknik där man fångar in koldioxidutsläppen från industrin för att lagra den i berggrunden.

– Det finns en handfull platser med lämplig berggrund i en radie runt Grums som vi ska studera 2022, säger Glenn Bark.

Han är projektledare och universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Man har beviljats 10 miljoner kronor av Energimyndigheten för att tillsammans med skogskoncernen Billerud Korsnäs utveckla en teknik där man fångar in koldioxidutsläppen från industrin och sedan lagrar den berggrunden i stället för att de ska hamna i atmosfären.

– Tekniken finns och används både på land i den vulkaniska berggrunden på Island med gott resultat. Där har man visat att nästan all koldioxid som pumpats ner har övergått i den säkrare mineralformen karbonatmineral inom loppet av två år, säger Glenn Bark.

Basalter lämpliga

Koldioxiden frigörs enligt Glenn Bark inte förrän berggrunden har eroderat ner till samma djup som koldioxiden pumpades ner till och detta tar miljontals år. Även i Norge används tekniken i sandstensformationer under havsbotten.

– Berggrunden i Sverige liknar den på Island med mycket basalter, men vår berggrund är tusen gånger äldre. Därför ska vi i projektet studera vad det har för betydelse för lagringen av koldioxid och hur effektiv den blir.

– Vi ska även studera infångandet av koldioxiden och tekniken för det. Målet sammantaget är att utveckla och effektivisera hela processen med att fånga och lagra koldioxiden, säger Glenn Bark.

Minskar utsläppen rejält

I projektet, som är fyraårigt, ingår alltså även Billerud Korsnäs och tanken är att de ska kunna minska sina utsläpp med hjälp av den här tekniken.

– Om man kan fånga i ett antal tiotal procent av pappersbrukens utsläpp av koldioxid skulle det göra väldigt stor skillnad.

– Den här tekniken är intressant för alla industrier som släpper ut koldioxid och för närvarande är vi i händerna på Norge som är det land närmast oss som erbjuder detta. Men kostnaderna skulle sjunka betydligt om vi kunde göra detta i Sverige.

Redan om några veckor inleds provtagningen i berghällar i området runt Kalix där Billerud Korsnäs pappersbruk i norrbottniska Karlsborg är beläget.

Besöker Grums 2022

– Och nästa år går vi vidare och studerar berghällarna runt Sundsvall, Gävle, Kalmar, Varberg och Grums. Det är inga provborrningar som ska ske utan enbart provtagningar av lämpliga bergarter.

– I en radie på 10-20 kilometer runt Grums och med närhet till Gruvöns pappersbruk finns det en handfull intressanta berghällar. 2023 får vi svaret om några av dem passar för eventuellt framtida lagrande, säger Glenn Bark.

Men det kommer ta tid innan koldioxid kan börja lagras i berggrunden i Sverige. Först måste det till en lagändring eftersom den här typen av lagring i dagsläget inte är tillåten.

– Därefter behövs det entreprenörer som kan genomföra projekten rent fysiskt. Därför har vi ett tioårsperspektiv på detta.

Artikeltaggar

Billerud KorsnäsGrumsLuleå tekniska universitetMiljöNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.