Agera Värmland: ”Lagen är tydlig i den här frågan”

Publicerad:
Per Hydén. Arkivbild. Foto: Håkan Strandman

Allvarligt – och måste adresseras. Så reagerar Agera Värmland på uppgifterna i Dagens Nyheter om diskriminering inom hälso- och sjukvården.

Föreningen Agera Värmland, som driver antidiskrimineringsfrågor, har reagerat mot uppgifterna i Dagens Nyheters granskning. Vårdgivare, bland annat en offentlig folktandvårdsklinik i Värmland, har låtit patienter välja att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.

– Att vårdgivare tillgodoser önskemål om vårdpersonal baserat på etnisk tillhörighet är allvarligt och något vårdgivare i Värmland måste adressera, säger Per Hydén, verksamhetschef vid Agera Värmland, i ett pressmeddelande.

Han menar att diskrimineringslagen är tydlig i den här frågan och att det både inom arbetslivet och hälso- och sjukvården är kompetens som ska gälla.

– Arbetsgivare och vårdgivare måste kunna stå upp för sin personal, fortsätter han.

Värmländsk folktandvårdsklinik erbjöd etnisk svensk tandläkare

– Vi på Agera arbetar nära organisationer inom diskrimineringsfrågor och vet att det kan vara snårigt och upplevas känsligt, säger Per Hydén vidare.

Därför behöver det finnas utbildning, rutiner och verktyg för att säkerställa lika rättigheter och möjligheter för patienter, enligt honom.

Politikerna ryter till om diskrimineringen: ”Man blir ju förskräckt”

Artikeltaggar

Agera VärmlandSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare