Hoppa till huvudinnehållet

Tre vänner i konsten ställer ut: ”Tillsammans är nyckelordet”

Publicerad:
Tre vänner i konsten ställer ut ihop i en tidigare butikslokal i Mitticity: Albin Liljestrand, Erik Hjorth och Daniel Zausnig. Bland de hundra konstverken på utställningen finns till och med ett par som de målat tillsammans.
Tre vänner i konsten ställer ut ihop i en tidigare butikslokal i Mitticity: Albin Liljestrand, Erik Hjorth och Daniel Zausnig. Bland de hundra konstverken på utställningen finns till och med ett par som de målat tillsammans. Foto: Lena Richardson

Konstnärerna Erik Hjorth, Daniel Zausnig och Albin Liljestrand har fyllt 200 kvadratmeter butikslokal med över 100 konstverk.

Ändå är det vänskap lika mycket som konst som är i fokus i deras gemensamma utställning.

– Tillsammans är nyckelordet, säger Erik Hjorth.

”Här händer det snart något konstigt” utlovas med stora tuschbokstäver på brunt papper i ett stort skyltfönster i Mitticity-gallerian i Karlstad.

Där bakom har en konstutställning byggts upp i det som tills nyss varit en tom butikslokal. På torsdag morgon är det dags att riva bort pappen och låta besökarna möta konsten, men också tre konstnärers starka vänskap.

– Det unika med utställningen är att det är mer än våra bilder. Man ska ta god tid på sig. Det är över 100 unika bilder och det är också en berättelse om vänskap, säger Erik Hjorth.

Gemenskap ger energi

Den berättelsen kan man läsa sig till i texter på utställningen, men NWT får den berättad högst livfullt. Det är tydligt när de samlas, att detta är tre personer som verkligen trivs ihop.

Det blir många skratt när trion ses, oavsett om det är för att måla tillsammans eller som nu för att göra klart en utställning.
Det blir många skratt när trion ses, oavsett om det är för att måla tillsammans eller som nu för att göra klart en utställning. Foto: Lena Richardson

– Sessionerna vi har ihop när vi målar eller åker omkring på landet och letar vackra vyer, de stunderna ger bränsle åt tiden som kommer efter den, när vi sitter och målar själva. De stunderna är ju vardagen, men när vi är med varandra fyller vi på med bränsle. Myten om den isolerade konstnären är väldigt sann i mitt fall, men behovet av att umgås och måla och få tips och kritik direkt är också väldigt viktigt, säger Albin Liljestrand

– Det är kul att ha två vänner nära som är ärliga; man kan dela med sig av allt, säger Erik Hjorth.

– Man pushar varandra och har lätt att ta kritik av varandra. Vänskapen gör också att konsten blir roligare att fortsätta med, säger Daniel Zausnig.

I centrum av konstlivet

Det var också genom konsten de tre lärde känna varandra. Erik och Albin var redan aktiva konstnärer när de träffade Daniel:

– Daniel har levt i centrum av Värmlands konstliv kan man säga, i och med att familjen äger Combihörnan och han har jobbat där, berättar Albin.

Dit kommer Erik och Albin och många andra konstnärer för att köpa material och låta rama sina verk. Daniel har därför sett det mesta i konstväg:

Daniel Zausnig, 30, bor i Karlstad och är uppvuxen i en rambutik som även säljer konstnärsmaterial. Till slut vågade han också ta klivet att själv måla - ivrigt pushad av sina två vänner. ”Jag har inte riktigt hittat min stil än, jag är fortfarande i experimentstadiet”, säger han.
Daniel Zausnig, 30, bor i Karlstad och är uppvuxen i en rambutik som även säljer konstnärsmaterial. Till slut vågade han också ta klivet att själv måla - ivrigt pushad av sina två vänner. ”Jag har inte riktigt hittat min stil än, jag är fortfarande i experimentstadiet”, säger han. Foto: Lena Richardson

– Jag har alltid funnits med i konsten på något sätt, men aldrig själv utövat den, säger han.

Första lektionen

Det skulle det bli ändring på när de nya vännerna kom in i bilden. Snart fann han sig stående i butikens garage med Albin som lärare för en första lektion i måleri.

– Jag hade inte känt mig mogen att ta i penseln, förrän Albin övertalade mig att prova, berättar Daniel.

– Vi ställde fram ett provisoriskt bord och jag sa att nu ska vi måla ihop och se vad som händer. Sen blev det Motörhead och rom och cola, och reggae, berättar Albin med ett stort leende.

Som en evig förfest

Snart invigdes också Erik Hjorth i projektet och både konst och en stark vänskap växte fram. De har fortsatt att träffas för att måla alla tre.

– Tänk typ att vi har en förfest som aldrig slutar och så målar vi samtidigt, säger Erik Hjorth.

Daniel Zausnig, Erik Hjorth, Albin Liljestrand ser till att shoppingsugna också får chans till en konstupplevelse.
Daniel Zausnig, Erik Hjorth, Albin Liljestrand ser till att shoppingsugna också får chans till en konstupplevelse. Foto: Lena Richardson

– Det blir aldrig för mycket eller att vi slutar och gör något annat. När vi är med varandra är det konsten som är limmet och hela tillvaron, säger Albin Liljestrand.

– Och det är väldigt intensivt, fyller Erik i.

– Vi tre som karaktärer är ganska olika egentligen, säger Albin och beskriver Daniel som den energiske och sig själv som den ibland nästan för lugna:

– Och Erik är en balanserande kraft mellan oss.

Albin Liljestrand, 25, bor i Ransby. ”Mina målningar är att försöka få ut en verklighetsbild som genom en dröm”, säger han.
Albin Liljestrand, 25, bor i Ransby. ”Mina målningar är att försöka få ut en verklighetsbild som genom en dröm”, säger han. Foto: Lena Richardson

Målar i ljusskenet

En återkommande mötesplats är ett hus i Molkom som de får låna. De har också tillgång till en ateljé på Herrhagen.

– Vi har målat på många platser. Uppe i skog och mark, i stugor, uppe på berg och hemma hos mig och i Branäs, säger Albin.

– Och varje vinter åker vi upp till min farmors stuga, som är utan ström och ligger vid Dalagränsen, norr om Likenäs. Där sitter vi och målar med levande ljus, säger Daniel.

– Platsen finns inte ens på Google maps, säger Albin.

Starkt pushad

Två år har gått sedan Daniel hittade till penslarna och han beskriver sig som ”fortfarande amatör”, men visst syns framstegen.

– Vi har pushat den här mannen ganska friskt, säger Erik. Nu sköter han sig själv och spottar ut verk!

– Vi släpper Daniel fri allt mer, medan tiden går, hävdar Albin.

– Nu känner jag mig som en liten gosse som ni tar hand om, skrattar Daniel.

Erik Hjorth, 31, har gett några av sina porträttbilder en busig inramning.
Erik Hjorth, 31, har gett några av sina porträttbilder en busig inramning. Foto: Lena Richardson

”Fortfarande vänner”

Erik Hjorth och Albin Liljestrand har varit med längre i gemet och har även ställt ut förut. Nu ville de och Daniel göra något tillsammans och hittade möjligheten att hyra in sig i Mitticity.

Nu nästan sprakar det från väggarna av stora målningar i akvarell och bläck. De har olika stilar, men möts i akvarelltekniken och deras verk trivs ihop, precis som de själva.

Kommer ni att ställa ut mer tillsammans i framtiden tror ni?

– Det vet vi ingenting om, men vi målar fortfarande tillsammans och vi är fortfarande vänner, säger Albin Liljestrand.

– Det här är ett sätt att göra det på vårt vis och få ställa ut tillsammans. Tillsammans är nyckelordet. Här är fokus på gemenskapen, säger Erik Hjorth.

Tre vänner ställer ut ihop i Mitticity: Erik Hjorth, Albin Liljestrand och Daniel Zausnig gör sig redo att möta konstpubliken i en lite ovanlig lokal.
Tre vänner ställer ut ihop i Mitticity: Erik Hjorth, Albin Liljestrand och Daniel Zausnig gör sig redo att möta konstpubliken i en lite ovanlig lokal. Foto: Lena Richardson
Utställningsfakta

Tre vänner

Medverkande: Erik Hjorth, Albin Liljestrand och Daniel Zausnig.

Plats: en butikslokal i bottenplanet på Mitticity-gallerian i Karlstad.

Utställningsperiod: Öppnar torsdagen den 29 juli med konstnärerna på plats den 29, 30 och 31 juli. Därefter visas den som en fönsterutställning: exakt hur länge är inte fastslaget.

Den här tredelade bilden pryder även vernissagekortet: den har de alla tre bidragit till med varsin del.
Den här tredelade bilden pryder även vernissagekortet: den har de alla tre bidragit till med varsin del. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Albin LiljestrandCentrumErik HjorthHammaröHandelKarlstadKonstKonstnärMitticityNöje/KulturRansbyUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.