Insändare: Hur står det till med sjukvården i dag?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"De har levt i isolering på grund av corona i mer än ett år och hade sett fram emot att kunna vara ute och göra saker nu när de är färdigvaccinerade – och så får mamma ligga hemma i soffan med starka smärtor", skriver insändarskribenten.
Foto: Janerik Henriksson/TT
I slutet av juni åkte min mamma in akut med kraftiga buksmärtor och man misstänkte bland annat blindtarm. Efter en natt på akuten avskrevs den misstanken och hon fick åka hem. Några dagar går och hon får återigen åka in akut med kraftiga buksmärtor.

Nya undersökningar, nya prover, ny väntan i en korridor på akuten, en väntan som blev till en natt sittande i en korridor. Bortglömd tills en sköterska upptäcker att hon sitter där. Nej, man hittar inte heller den här gången orsak till smärtorna och sänder så småningom hem henne i taxi mitt i natten. Hon ska vänta hemma och äta Alvedon i väntan på ytterligare undersökningar. Flera akutbesök blir det på grund av starka smärtor men hon blir hemskickad varje gång utan att få veta vad det beror på.

I fyra veckor har hon åkt in och ut. Ibland fått sitta hela nätter på akuten utan tillsyn, inget att äta eller dricka och hon har diabetes. Det skulle skickas remiss till vårdcentral för vidare utredning, men därifrån hördes inget för hennes läkare är på semester.

Efter ytterligare akutbesök som endast resulterade i recept på morfin ska hon på magnetröntgen, men det var två veckors väntetid.

Nu sitter/ligger min mamma hemma i soffan och orkar inte göra någonting. Morfinet hjälper bristfälligt. Hon har starka buksmärtor, orkar inte äta och inte göra något.

I går blev smärtorna övermäktiga och hon blev så dålig att hennes man ringde ambulansen. Den som svarade på 112 skulle skicka ambulans med en gång. Efter en stund ringer en sköterska på ambulansen upp och säger att det blir ingen ambulans för "du står under utredning och får vänta på det".

Min mamma invänder att hon har så ont så hon inte klarar det här mer. "Någon ambulans får du inte utan du får ta smärtstillande och vänta på utredningen. Behöver du ta dig till akuten får du ta taxi eller egen transport!"

Min mamma ligger hemma och är jättesjuk och har smärtor, hennes läkare på vårdcentralen är tillbaka 3 augusti. Samma dag har hon tid för magnetröntgen. Innan dess är det ingen som gör något för att hjälpa henne.

Hon har ont, är orolig för vad det kan bero på. Vi anhöriga är också oroliga och känner oss maktlösa.

Min mamma är 79 år och jag undrar om det är så här vi ska behandla våra äldre som jobbat och betalat skatt hela sitt liv?

Jag skulle gärna vilja få svar från ansvariga både på akuten och ambulansen – hur kan de behandla människor så här? Ska man ligga hemma med svåra buksmärtor i fyra veckor utan åtgärd?

Handlar det om resurser så får gärna någon politiker uttala sig om de tycker det är en värdig vård som bedrivs.

Min mamma har fått hela sommaren förstörd på grund av detta. De har levt i isolering på grund av corona i mer än ett år och hade sett fram emot att kunna vara ute och göra saker nu när de är färdigvaccinerade – och så får hon ligga hemma i soffan med starka smärtor och en oro på grund av att hon inte får den sjukvård hon har rätt till.

Orolig anhörig

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.