Hoppa till huvudinnehållet

”Han hade vapnet höjt och siktade mot mig”

Publicerad:
Marcus Olausson, 38, fick ett maskingevär riktat mot sig av en av rånarna i Töcksfors.
Marcus Olausson, 38, fick ett maskingevär riktat mot sig av en av rånarna i Töcksfors. Foto: Helena Karlsson

Han väntade på kontoutdraget från bankomaten när den maskerade mannen kom mot honom.

Marcus Olausson, 38, var en av dem som för snart nio år sedan ställdes öga mot öga med de beväpnade rånarna i Töcksfors.

– Han hade vapnet höjt och siktade mot mig, säger han.

Den svartklädda och maskerade rånartrion krossade ett fönster på baksidan av huset och tog sig in i Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors när klockan precis passerat halv nio på morgonen måndag 7 augusti 2012.

Samtidigt strosade Marcus Olausson genom samhället för att få tiden att gå. Han började inte jobba förrän klockan tio, men bussarna från Årjäng gick så sällan så han anlände långt innan arbetsdagen började.

– Så jag tänkte, varför inte kolla hur mycket pengar jag hade på kontot, och då var jag tvungen att gå till banken, säger han.

De tre rånarna fotograferades av ett vittne när de lämnade banken.
De tre rånarna fotograferades av ett vittne när de lämnade banken. Foto: Läsarbild

”En AK4 i handen”

NWT träffar Marcus Olausson i hans nya hemstad Göteborg och han beskriver hur han den där dagen för nästan nio år sedan kikade lite på annonserna över fastigheterna som låg ute till försäljning, och hängde i bankens fönster. Men han noterade inte att det pågick något utöver det vanliga inne i lokalen:

– Jag kom fram till bankomaten, jag satte i kortet, jag skulle ta kontoutdraget – men precis innan det hunnit komma ut så kom det en maskerad kille runt hörnet med en AK4 i handen och siktade på mig.

Marcus Olausson visar hur rånaren höll vapnet när han siktade mot honom.
Marcus Olausson visar hur rånaren höll vapnet när han siktade mot honom. Foto: Helena Karlsson

Marcus Olaussons första tanke var att mannen bar på ett paintballgevär och deltog i någon form av lek. Men han insåg sedan allvaret:

– Jag tänkte att det är jag som blir rånad så jag tog plånboken och sträckte den mot honom och då skakade han bara på huvudet och så pekade han med vapnet åt sidan och så sa han gå. Och det gjorde jag.

Fruktade bli skjuten

Han fortsätter:

– Den enda tanken jag hade när jag gick var ”titta inte bakåt för du kan bli skjuten i ryggen”. Så jag vågade inte vända mig om på kanske 500 meter. Jag bara gick, jag vågade inte plocka upp telefonen, ingenting.

Marcus Olausson vågade inte plocka upp telefonen och ringa polisen förrän han kommit 500 meter bort från banken.
Marcus Olausson vågade inte plocka upp telefonen och ringa polisen förrän han kommit 500 meter bort från banken. Foto: Helena Karlsson

Inne i banklokalen rådde vid den här tidpunkten lika stor panik bland personalen. De sex anställda blev överrumplade av rånarna när de höll på att förbereda för att öppna. Rånarna hotade dem med automatvapen och en revolver och tvingade till sig alla kontanter de såg.

Lämnade efter 22 minuter

De tog även en av de kvinnliga anställda som gisslan och tryckte under gevärshot upp henne mot en vägg utomhus för att tvinga övrig bankpersonal att öppna säkerhetsskåpet där de stora sedelbuntarna förvarades. Men ett automatiskt tidlås stoppade de planerna. Klockan 08.54 – 22 minuter efter att de klivit in i banken – valde rånarna att lämna byggnaden och hoppa in i den vita Volvon de kommit i.

Rånarnas utbrända flyktbil hittades i västra Fågelvik utanför Töcksfors.
Rånarnas utbrända flyktbil hittades i västra Fågelvik utanför Töcksfors. Foto: Mikael Lindblom

– De fick med sig drygt 100 000, de bar ju ut det i Ikeakassar som var tunga för det var i princip bara mynt, det var inte mycket pengar, säger Jonny Thoman, då utredare vid polisens avdelning för grova brott i Värmland.

Han hade semester när larmet om rånet kom, men gick omedelbart in i tjänst och åkte mot Töcksfors.

– Då hade rånarna försvunnit och tänt eld på sin flyktbil, de var på flykt och borttappade.

Stoppades i Norge

Det tog dock inte lång tid innan polisen fick upp de första spåren efter rånartrion.

Anledningen var att delar av rånet dokumenterades av ett vittne som fotograferade rånarna när de lämnade banklokalen. På bilden syns både de tre svartklädda männen och maskingeväret de var beväpnade med tydligt.

Polisen fick snabbt upp flera spår efter rånarna. Här söker de av platsen där den utbrunna flyktbilen hittades.
Polisen fick snabbt upp flera spår efter rånarna. Här söker de av platsen där den utbrunna flyktbilen hittades. Foto: Mikael Lindblom

Kort därefter meddelade norsk polis att de bara några veckor tidigare stoppat och identifierat tre svenska män som uppträdde märkligt i närheten av en bank utanför Kongsvinger.

– Sen plockade vi in filmerna från Norge där vi kunde se vad de gjorde och det var superklart att det där var en förberedelse till ett klassiskt rån. Då blev de väldigt intressanta de här personerna, säger Jonny Thoman.

Särskild utredningsgrupp

Personerna var väl kända av polisen sedan tidigare och redan misstänkta för flera uppmärksammade rån som skett på olika platser i Sverige det senaste året.

De följande fyra månaderna arbetade Jonny Thoman och ytterligare ett 15-tal poliser i en särskild utredningsgrupp med bas i Stockholm. De lyssnade av de misstänkta rånarnas telefoner och följde deras rörelser.

– Men de talade nästan aldrig över telefon och när de samlades de här tre så var de aldrig inne i centrum utan gick ut i skogspartier, så det var väldigt svårspanat, säger Jonny Thoman.

De sex anställda på Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors hotades av rånarna.
De sex anställda på Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors hotades av rånarna. Foto: Mikael Lindblom

Strax innan lucia började rånarna åka norrut. Polisen misstänkte att de planerade ännu ett rån och beslutade sig för att slå till mot huset i Bjurvattnet utanför Umeå där Töcksfors-trion och ytterligare en man befann sig.

”Sista fula bankrånet”

Samtliga greps på platsen, där även en AK4 och en revolver beslagtogs. Vittnesbilderna från Töcksfors blev senare avgörande för att slå fast att det var samma vapen som använts i Värmland som hittades i Bjurvattnet. Fotografierna gjorde även att det gick att knyta rånarna – via bland annat gångstil och en trasig bakficka på ett par jeans – till Töcksforsrånet.

– Det här är väl i princip det sista ordentliga, fula bankrånet som skett i Sverige, med automatvapen och den delen. Jag tror inte det finns något efter det, säger Jonny Thoman.

Marcus Olausson tänker fortfarande ofta på rånet. Händelsen ledde till att han flyttade till Göteborg bara två månader senare.
Marcus Olausson tänker fortfarande ofta på rånet. Händelsen ledde till att han flyttade till Göteborg bara två månader senare. Foto: Helena Karlsson

Marcus Olausson tänker fortfarande ofta tillbaka på rånet. Den traumatiska händelsen ledde till att han bara två månader senare valde att flytta till Göteborg. Han var senare med och vittnade under rättegången.

– Det var nervöst. Inte den roligaste känslan i livet. Men jag ville ju ändå hjälpa till att sätta dit dem.

Nekade till brott

De tre rånarna, i dag 30, 44 och 63 år gamla, dömdes i hovrätten mot sitt nekande till fem års fängelse för bland annat grovt rån mot banken i Töcksfors.

NWT har varit i kontakt med de anställda på Westra Wermlands Sparbank, som valt att inte uttala sig om händelsen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDagen dåGrovt rånJonny ThomannTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.