Värmländska politikerna om brödernas krav: ”Rimligt att de ersätts för traumat”

Publicerad:
Robin Dahlén och Christian Karlsson dömdes utan rättegång och begär nu ersättning från regeringen för sitt lidande. Foto: Joachim Lagercrantz

Det vore rimligt att Christian Karlsson och Robin Dahlén får ersättning av staten för sitt lidande efter att de pekats ut som Kevins mördare. Det anser flera av ledamöterna på riksdagens Värmlandsbänk.

– De har otvivelaktigt blivit felaktigt behandlade, säger Pål Jonson (M).

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades ut som fyraårige Kevins mördare i Arvika när de var sju respektive fem år gamla. För tre år sedan friades de från alla misstankar, men under hela sin uppväxt levde de som dömda trots att fallet aldrig prövades rättsligt. Nu vill de ha ersättning för sitt lidande. Efter avslag hos JK har de vänt sig till regeringen för att få ersättning ex gratia.

Kevinfallet: Utpekade bröderna kräver ersättningChristian Karlsson: "Någon måste stå till svars”

– Först och främst är det oerhört beklagligt och fruktansvärt att bli dömd på förhand för något man inte är skyldig till, konstaterar riksdagsledamoten Runar Filper (SD).

Är det rimligt att bröderna får ersättning från staten?

– Ja, men summan låter jag vara osagd. Det är svårt att gradera hur mycket det är värt.

Runar Filper, sverigedemokratisk riksdagsledamot.
Runar Filper, sverigedemokratisk riksdagsledamot. Foto: Peter Bäcker

”Ovanligt fall”

Riksdagskollegan Håkan Svenneling (V) tycker att det är bra att rätten till ersättning prövas.

– Det här är ett ovanligt fall i svensk rättshistoria. De levde ju i stort sett som dömda utan rättegång, man bestämde att de var skyldiga. Så det finns en rimlighet i att det prövas, säger han.

Vad skulle kunna vara en skälig summa?

– Det vågar inte jag svara på, det är rätt så ovanligt med den här ersättningen. Det viktiga här är nog att erkänna statens ansvar i skuldfrågan. Att man genom det statliga agerandet svek pojkarna och deras uppväxt. Pengarna är inte det centrala, utan ansvarsfrågan.

Håkan Svenneling, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Håkan Svenneling, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Foto: Adina Magnusson

Som jämförelse tar han upp förföljelsen av kurderna i samband med mordet på Olof Palme.

– Där pekades kurderna ut som en grupp människor. De har inte fått något erkännande än om att staten gjorde fel. Jag har drivit frågan om att de ska få upprättelse. I det här fallet är det svårt att veta hur det blir, säger Håkan Svenneling.

”Enormt trauma”

Pål Jonson (M) sitter både som riksdagsledamot och i kommunfullmäktige i Arvika. Han tycker utan tvekan att bröderna ska ersättas.

– Som lekman kan jag tycka att det är rimligt. Det ska vara exceptionella omständigheter, och det kan jag tycka att det är här. Bröderna har utsattas för ett enormt trauma och en personlig katastrof. De har otvivelaktigt blivit felaktigt behandlade.

Pål Jonson, moderat riksdagsledamot.
Pål Jonson, moderat riksdagsledamot. Foto: Göran Persson

Jonson var med när frågan om en offentlig ursäkt från Arvika kommun var uppe på fullmäktiges bord i våras. Den motion från KD som förespråkade en ursäkt till bröderna och deras familj avslogs då. Motiveringen var att det råder sekretess kring personärenden och att kommunens agerande i dåläget syftade till att ge familjen stöd utifrån att skuldfrågan var avgjord.

– Jag beklagar att fullmäktige avslog motionen. Vi i Moderaterna tyckte det var rimligt att kommunen borde framföra en ursäkt för det som hänt. Det är inte rimligt att hänvisa till sekretess då de drabbade inte hänvisat till det, och det är dem sekretessen berör, säger Pål Jonson.

Kommer ni lyfta frågan på nytt?

– Vi får se vad som händer. För närvarande har vi förlorat frågan.

Hur tror du regeringen kommer resonera kring ersättningen?

– Det är väldigt svårt att resonera kring utan att ha sett ansökan. Jag tror alla och envar inser att det är en exceptionell händelse och att det trauma och den tragedi som familjen varit med om borde behandlas i positiv anda.

Detta har hänt

I augusti 1998 förlorade den fyraårige pojken Kevin sitt liv i Arvika. I oktober samma år pekades bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, ut som Kevins mördare. Under hela sin uppväxt levde de som dömda trots att fallet aldrig prövades rättsligt.

För tre år sedan avslöjades allvarliga brister i polisutredningen och chefsåklagare Niclas Wargren beslutade att avskriva bröderna från ärendet. Den nyöppnade förundersökningen visar att det är tveksamt om Kevins död ens berott på ett brott.

Efter att bröderna 2018 friades från misstankarna begärde de skadestånd från Justitiekanslern (JK) på tio miljoner kronor vardera för sitt lidande. Men de fick nobben på grund av preskriptionstiden. Nu har de ansökt om en ospecificerad ersättning ex gratia, alltså av nåd, hos regeringen.

– Både för hur vi behandlades under själva förhören och hur vi behandlades efteråt. Det gick ju inte efter reglerna. Någon måste stå till svars, har Christian Karlsson tidigare sagt till NWT.

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusHåkan SvennelingJKKevinfalletPål JonsonRegeringenRunar Filper

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare