Hoppa till huvudinnehållet

Mäktigaste bokdagarna någonsin väntar – ”Fruktansvärt laddad”

Publicerad:
Anna-Karin Palm, Majgull Axelsson, Göran Greider, Maria Vildhjärta Westerberg och Gunnel Carlson är några av författarna som gästar Bokdagar i Dalsland, som pågår 28 juli till 1 augusti.
Anna-Karin Palm, Majgull Axelsson, Göran Greider, Maria Vildhjärta Westerberg och Gunnel Carlson är några av författarna som gästar Bokdagar i Dalsland, som pågår 28 juli till 1 augusti. Foto: NWT Redaktion

Det börjar med Göran Greider och poetisk Pilgrimspop och fortsätter med ytterligare fyra dagar fullspäckade med författarsamtal.

På onsdag, den 28 juli, inleds årets upplaga av Bokdagar i Dalsland, som ska bli något utöver det vanliga.

Snart, snart är det dags för årets stora dalsländska bokfest och verksamhetsledaren Victor Estby är taggad:

– Jag är fruktansvärt laddad! säger han.

Han låter glad och förväntansfull, även om det varit mycket jobb med att ro hela det stora evenemanget i hamn.

– Det har ju varit lite fram- och tillbaka med restriktioner och smitta. Att göra det här under coronatid och dessutom göra det största antalet programpunkter och dagar vi haft någonsin... Man kan undra varför vi gör det, men vi räknade i höstas med att pandemin skulle vara över nu, säger han.

”Roligt att satsa”

Det är den som bekant inte riktigt, men ansökningarna om stöd till en extraladdad festival hann skickas iväg och gå igenom. Restriktionerna har dessutom hunnit mildras så att 100 personer per programpunkt kan släppas in, med trygga avstånd mellan var och en.

– Det är roligt att satsa, vi har resurserna nu, men samtidigt är det ju slitsamt att göra den här typen av evenemang under de här förutsättningarna. Vi är väldigt ensamma om att göra det, och då är det ännu viktigare att vi gör det bra, säger Victor Estby.

Många välkända

Och visst är det ett mäktigt program som väntar.

Majgull Axelsson, Anna-Karin Palm, Patrik Lundberg, Tomas Bannerhed, Aino Trosell och Ola Larsmo är bara några av de namnkunniga författare som gästar årets bokdagar.

Bokfesten inleds på Not quite i Fengersfors på onsdagen med ett besök av Göran Greider, som berättar om sin bok om poeten Dan Andersson.

Under onsdagen blir det också Pilgrimspop, en vandring i Upperud i poeters sällskap. Bland de medverkande finns värmlänningarna Bengt Berg och Maria ”Vildhjärta” Westerberg samt Franska Trion.

Dubbla boksläpp

Journalisten Britt-Marie Mattsson, trädgårdsexperten och författaren Gunnel Carlson samt nobelpristagaren Louise Glücks svenska förläggare Per Bergström är ytterligare några som dyker upp under bokdagarna.

– Vi har två boksläpp också, ett isländskt med Eirikur Örn Norddahl och ett med Petronella Simonsbacka, påminner Victor Estby.

Victor Estby är verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och med rätta mycket förväntansfull.
Victor Estby är verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och med rätta mycket förväntansfull. Foto: Roger Pettersson

Simonsbacka var 2019 stipendiat i Air Litteratur Västra Götaland och gästade Bokdagars Nordiska litteraturhus. Där skrev hon sin spänningsroman Morden på Kungsberget, som utspelar sig i Åmål och på Kungsberget och nu får sitt boksläpp just där, på berget.

Både digitalt och live

Festivalscenerna är förutom de redan nämnda också Tollebols kvarn, Bengtsfors bokhandel, Kupén i Åmål och Kulturmagasinet-Gamla kyrkan i Åmål.

Alla besök måste förbokas, men den som blir utan biljett kan köpa biljett för ett digitalt besök istället, via Facebook.

Hur ser det ut med bokningsläget?

– Ganska bra. Det är inte slutsålt ännu, säger han (på måndagen), men berättar att det börjar närma sig på vissa av punkterna.

Barnaktiviteter stryks

Förra året fick det bli ett heldigitalt arrangemang; i år närmar man sig normalläge:

– Det blir mer som ett vanligt år i år, men det här blir någon sorts mittemellan, i och med att vi inte har några barnaktiviteter i år på grund av smittrisken. Det är stort annars, vi brukar ha tusen besökare bara på dem, säger Victor Estby.

Leenden igen

Författarna som bokats in har uttryckt positiva känslor kring att få möta sin publik igen, och även Victor ser fram emot att få uppleva bokdagarna tillsammans med andra igen.

– Det är ju det som det går ut på; att få se leenden och att få uppleva något och lära sig saker och få nya favoritförfattare.

”Ett ansvar för bygden”

Samtidigt uttrycker han förståelse för om en del tvekar inför att komma:

– Folk är försiktiga. Det är fortfarande en pandemi, så vi väntar oss inte kioskvältarmånga besökare direkt.

Bokdagar i Dalsland satsar på ett säkert arrangemang, men att ta ansvar i pandemitid handlar inte bara om det, utan också om att se till att göra det man kan för kulturen.

– Alla som arrangerar något har ett ansvar för bygden. Vi kan inte bara sitta still. Även om det är mycket jobb, vill vi ta det ansvaret. Vi vill inte svika vår publik, säger Victor Estby.

Till sist: vad ser du själv fram emot mest?

– Framför allt det som vi inte gjort förut, som programmen vid Tollebols kvarn, Pilgrimspopen och även de vid Not quite. Det blir jättespännande. Men allt blir spännande, med den här satsningen vi gör!

Tollebols kvarn är en ny arena för Bokdagar i Dalsland. Torsdagen den 29 juli blir det ett program där, med både musik och boksläpp.
Tollebols kvarn är en ny arena för Bokdagar i Dalsland. Torsdagen den 29 juli blir det ett program där, med både musik och boksläpp. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

Aino TrosellÅmålAnna-Karin PalmBengt BergBokdagar i DalslandDan AnderssonFörfattareGöran GreiderKändisarKirunaKungsbergetLitteraturNöje/KulturNot QuiteTrelleborgUpperudVictor EstbyYukiko Duke

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.