Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen anlitar jurist i Kevinfallet: ”pengarna rullar”

Publicerad:
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson och deras familj överväger genom Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck att inleda en skadeståndsprocess mot Arvika kommun. Nu har kommunen anlitat en jurist för att möta en eventuell process. Eftersom ingen process inletts kritiseras kommunens förfarande av Arvikapartiet och Sverigedemokraterna, detta bland annat av ekonomiska skäl. Arvikas jurist kostar 1 400 kronor i timmen.
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson och deras familj överväger genom Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck att inleda en skadeståndsprocess mot Arvika kommun. Nu har kommunen anlitat en jurist för att möta en eventuell process. Eftersom ingen process inletts kritiseras kommunens förfarande av Arvikapartiet och Sverigedemokraterna, detta bland annat av ekonomiska skäl. Arvikas jurist kostar 1 400 kronor i timmen. Foto: Adam Ihse/TT

Arvika kommun har anlitat en jurist som ser över kommunens delaktighet i polisutredningen om Kevin Hjalmarssons död – något som möts av kritik från Sverigedemokraterna och Arvikapartiet då det inte inletts någon skadeståndsprocess mot kommunen.

– Det här kostar pengar, säger Sverigedemokraten Anders Skogberg.

Arvika Nyheter har tidigare rapporterat om att Arvika kommun sagt nej till en offentlig ursäkt till familjen Dahlén/Karlsson för de övergrepp familjen anser sig utsatt för i samband med och efter utredningen av Kevin Hjalmarssons död i Dottevik 1998.

Arvika Nyheter har även rapporterat om att Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck fått familjens uppdrag att utreda om det finns skäl att starta en skadeståndsprocess mot Arvika kommun med anledning av de misstänkta övergreppen – Liliebäck har inom sitt uppdrag bland annat fått ut samtliga handlingar i ärendet från socialtjänsten och kommer inom kort att avlägga rapport om sitt utredningsuppdrag.

Trots att familjen/Liliebäck ännu inte bestämt sig för om man ska inleda en skadeståndsprocess mot Arvika kommun har kommunen som en förberedande insats nu anlitat en egen jurist i ärendet.

Åtgärden möts av kritik från Sverigedemokraterna.

– För jäkligt, nu ska pengarna rulla igen inom kommunen. Det hade varit bättre att man från början bett om ursäkt i stället för att anlita en dyr jurist och dessutom riskera en skadeståndsprocess, säger Sverigedemokraternas gruppledare i Arvika, Anders Skogberg.

Anders Skogberg, gruppledare SD i Arvika
Anders Skogberg, gruppledare SD i Arvika Foto: Jonas Klint

Juristen i fråga, Jonathan Peduru-Aratchi, har á 1 400 kronor i timmen bland annat gett Arvika kommun juridisk rådgivning, kvalitetssäkrat handlingar, gjort rättsutredning, deltagit i möten, författat skrivelser och avrapporterat till kommunstyrelsen. Hans arbete fortsätter dessutom.

Kritiken mot uppdraget kommer även från Arvikapartiet:

– Anmärkningsvärt, man gör detta trots att det inte föreligger någon process från familjerna Dahlén/Karlsson mot Arvika kommun. Återigen slösar kommunen skattemedel på märkligheter, säger ordföranden Lars-Olof Gävert.

Lars-Olof Gävert, ordförande Arvikapartiet.
Lars-Olof Gävert, ordförande Arvikapartiet. Foto: Hans-Åke henriksson

Peduru-Aratchi har under 2021 fakturerat Arvika kommun tre gånger för olika uppdrag. Faktura nummer tre berör tiden 21 maj-22 juni och omfattar totalt 86 767 kronor (48,25 timmar plus omkostnader). Fakturan är märkt KF och berör Kevinärendet. Även en av de andra fakturorna härrör till en mindre del Kevinärendet.

Den 21 maj höll kommunfullmäktige (KF) möte då man sa nej till den offentliga ursäkten. Timmarna innan detta möte hölls ett icke offentligt gruppledarmöte där Peduru-Aratchis kunskap användes runt sekretessfrågor i Kevinärendet (flera partier föreslog då att dåvarande KD-ledamoten, numera Arvikapartiet, Susanne Engstad Clarke, skulle dra tillbaka sin motion om offentlig ursäkt. SD la ner sin röst).

Faktura nummer tre avslutas den 22 juni. Dagen innan, den 21 juni, höll kommunstyrelsen (KS) möte i Arvika där Jonathan Peduru-Aratchi deltog.

En post på nämnda faktura är ordagrant just "avrapportering KS". När det gäller Jonathan Peduru-Aratchi avrapportering till kommunstyrelsen den 21 juni skedde detta på ett sekretessbelagt möte. Något protokoll från mötet finns inte på kommunens hemsida.

– Märkligt att de ska prata bakom stängda dörrar och dessutom med en utomstående, säger Lars-Olof Gävert. Det finns en agenda att dölja något, vilket är helt fel och står i bjärt kontrast till hur det borde vara, det vill säga öppenhet och transparens.

Hemligheter, säger SD

Gävert – och Anders Skogberg – tycker att det är alldeles för mycket kommunal hemlighetsmakeri i detta ärendet – både nu och tidigare.

Enligt vad Arvika Nyheter erfar kände inte ledamöterna på kommunstyrelsemötet den 21 juni till att ärendet runt Kevinutredningen skulle tas upp utan det fick man reda på vid sittande bord. Ärendet fanns heller inte med på mötets dagordning.

Enligt vad Arvika Nyheter också erfar gjorde Jonathan Peduru-Aratchi vid detta möte en tidslinje över socialtjänstens insatser i Kevinärendet. På mötet nämndes också att juristen fått tillgång till samma handlingar som advokat Liliebäck fått och att också Peduru-Aratchi ska gå igenom dessa i sommar.

– Allt det här kostar pengar, och det ens innan vi vet om det blir någon rättsprocess mot kommunen, helt förkastligt, säger Anders Skogberg.

”Sekretess hävd”

Sverigedemokraternas gruppledare anser dessutom med anledning av KS-mötet att sekretessfrågan är överspelad i ärendet då familjen via fullmakter till advokat Liliebäck lämnat in skrivelser till kommunen med innebörden att man hävt sekretessen i frågan. Det råder därför ingen sådan, anser Skogberg.

– Så varför allt hemlighetsmakeri? Min bedömning är att all hänvisning till sekretess är ett sätt att mörka, mörka alla skattepengar som rullar till jurister och annat.

Fotnot: Den skadeståndsprocess som eventuellt inleds mot Arvika kommun ska inte sammanblandas med den ersättning bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson nyligen begärde hos regeringen, den senare förra veckan av nåd, av ex gratia, för lidande man anser sig utsatt för med anledning av Kevinutredningen. Ersättningen av regeringen begär man sedan JK tidigare sagt nej till ersättning.

Fotnot 2: I en tidigare version uppgav vi att juristen Jonathan Peduro-Aratchi personligen medverkade på en gruppledarträff den 21/5. Kommunfullmäktiges ordförande Lars-Ove Jansson (S) dementerar den uppgiften.

Artikeltaggar

Anders SkogbergChristian KarlssonKevin HjalmarssonLars-Olof GävertPolitikStefan LiliebäckSusanne Engstad Clarke

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.