Bandyikonen som ska försvara Branäs guldmedalj

Publicerad:
Mikael Forsell, med en två decennier lång bandykarriär i bagaget, ska snart tillträda som platschef på Branäs. Foto: Tommy Andersson

Mikael Forsell har hittills haft en gedigen karriär. Dryga 20 år som bandyproffs med bland annat SM-guld och VM-guld, närmre 17 år i olika roller på Nya Wermlands-Tidningen för att sedan bli vd för Babyproffsen och nu, den 16 augusti, påbörja rollen som platschef för Branäs.

För NWT berättar Mikael om sin resa, lärdomarna från idrotten och hur det är att åka ut på ett fullsatt studenternas under en bandyfinal.

”Antingen hängde du vid anslagstavlan eller så blev du med i idrottsgänget”. Ungefär så beskriver Mikael Forsell det när han får frågan hur han egentligen kom att börja med bandy som ung i Lesjöfors.

– Sen höll hela familjen på med bandy också, så beslutet var väldigt enkelt för mig, tillägger Mikael.

Bandykarriären blev minst sagt framgångsrik. Som 18-åring bar det av till Lidköping och därmed även spel för klassikerklubben Villa Lidköping. Tidigt nittiotal blev det istället spel för IF Boltic, med vilka han bland annat vann SM-guld med 1995 – samma år som han blev utsedd till årets man inom bandyn.

Morbrorn Kjell Kruse och en ung Mikael Forsell hälsar på varandra under en match mellan Boltic och Villa.
Morbrorn Kjell Kruse och en ung Mikael Forsell hälsar på varandra under en match mellan Boltic och Villa. Foto: NWT Arkiv

Under den här tiden var han även aktiv i landslaget och nådde även där stora framgångar.

– Efter att jag spelat min första match fick jag blodad tand. Det blev åtta säsonger i Villa, åtta säsonger i Boltic och elva säsonger i landslaget. Så det blev rätt bra ändå och en hel del titlar.

Så du vet hur det känns att vinna?

– Och även att förlora, lägger Mikael till.

Vad har du tagit för lärdomar från idrotten?

– Idrotten är fantastisk att fostra människor på ett bra sätt. Det man lär sig är att allt är ett lagarbete.

Mångsidig civil karriär

När skridskorna lades på hyllan blev det närmre 17 år på NWT i olika befattningar, innan Mikael i september 2015 sadlade om från affärsutvecklingschef till vd för Babyproffsen.

– När jag fick frågan om tjänsten som vd så tänkte jag ”klarar jag verkligen det här?”. Så jag ringde min mentor som sa att ”självklart gör du det, vet du vad ett vd-jobb är?. Det är ett säljjobb fast på olika nivåer”, säger Mikael och fortsätter :

– Så det blev nästan fem fantastiska år där. Och det var ett säljjobb, men mycket mer att du ska sälja ditt varumärke.

Mikael kan dra många paralleler mellan idrotten och näringslivet.
Mikael kan dra många paralleler mellan idrotten och näringslivet. Foto: Tommy Andersson

Vad har du tagit med dig från idrottskarriären till chefskapet?

– Det handlar egentligen bara om att göra saker tillsammans. Du behöver ha ett bra försvar, mittfält och anfall. Och det är samma i näringslivet. Alla har olika funktioner men alla är lika viktiga.

Efter tiden som vd väntar en ny utmaning. Eller som Mikael säger, ett drömjobb. I mitten av augusti tillträder han som platschef på Branäs.

– Det är en ”match made in heaven”, konstaterar Mikael.

– Redan innan jag flyttade från Lesjöfors gillade jag att åka slalom. Mycket fokus var såklart på bandy och fotboll. Men sen när jag flyttade till Lidköping såg jag till att jag hade en extra semestervecka så att jag skulle kunna åka mycket slalom. Och min bättre hälfts föräldrar, som jag träffade för 28 år sedan, har en gård i Sälen så det har blivit en hel del skidor.

Ska försvara guldet – igen

Tidigare i år utsågs Branäs till Sveriges bästa skidanläggning. En titel, och guldmedalj, som Mikael vill försvara.

– Genom att göra på det sättet vi gjorde under det här året. Sen är det alltid så att när man har vunnit så är man jagad, vilket är svårare. Men vi försöker göra rätt saker varje dag. Om alla går in för det och tillfredsställer gästerna och gästerna känner att de får värde för pengarna, då kommer vi lyckas.

Vad är det som är fördelen med Branäs som anläggning?

Mikael sitter tyst en stund innan han svarar:

– Fördelen är berget. Det är över 400 meters fallhöjd och alla som bor på berget har ski-in och ski-out, vilket är en enorm stor fördel.

– Sen har ju Sälen en fördel med att de har fler backar. Åre är ju ännu vassare. Men våra ägare har gjort fantastiskt bra saker med det som finns och tagit hand om berget på ett så bra sätt. 1991 kom jag dit första gången med Boltic. Då fanns det ungefär 300 boendeplatser och idag finns det 10 500 ungefär. Det är en sådan otrolig utveckling, som man har gjort med känsla.

Hur skiljer sig en dag som platschef eller vd till när du var elitidrottare?

– Det handlar mycket om hur du är som människa. Jag är dedikerad och vill se folk växa. Jag försökte ge anfallarna bra förutsättningar och hjälpa backlinjen genom att prata. Vilket är något jag jobbat mycket med i näringslivet. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för alla att kunna utföra sin uppgift.

Mikael blickar ut över gamla hemmaarenan, Tingvalla, som nu är under ombyggnation för att bli en inomhushall.
Mikael blickar ut över gamla hemmaarenan, Tingvalla, som nu är under ombyggnation för att bli en inomhushall. Foto: Tommy Andersson

I backspegeln

Karriären utanför bandyn har passerat sitt 20-års jubileum. Men minnena från bandykarriären lever fortfarande kvar.

Saknar du bandyn?

– Det är klart det finns tillfällen jag saknar. Att åka ut på studenternas inför 15-20 tusen är något som är få förunnat att uppleva. Det här tugget i omklädningsrummet, vi träffades ju 6-7 dagar i veckan och det är klart att man saknar det. Men det har jag kompenserat med gubbhockey, veteranfotboll och padel. Det är inte elitnivå men grundvärdena är det samma.

Så nu har du bytt omklädningsrummet till mötesrummet?

– Absolut, så har det varit till viss del. Och idrotten, framförallt lagidrotten, gör att man blir en speciell typ av människa. Alla som hållit på med lagidrott vet att man gör saker tillsammans. Och kommer vi inte hela vägen kan vi åtminstone trösta varandra.

Ett annat minne som väcks till liv är en straffräddning Mikael gjorde på Rocklunda IP. Pelle Fosshaug sköt en straff i krysset som Mikael räddade med två fingrar.

Porträttbild på bandymålvakten från 1995, samma år som han även blev utsedd till årets man.
Porträttbild på bandymålvakten från 1995, samma år som han även blev utsedd till årets man. Foto: Jan Collsiöö

Senare på en födelsedagsfest fick han händelsen berättad för sig av hockeyspelaren Dennis Rasmussens pappa som hade varit på matchen, men inte visste vem Mikael var.

– Han frågade ”var du också där eller?”. Jo men det var jag, svarade jag honom. Sen när han fick reda på att det var jag som stod i målet blev han lite till sig, berättar Mikael.

– Man tänkte inte så mycket på det då. Men såhär när man ser det i backspegeln så inser man att man tillfredsställt en del människor.

Hur är det att vara en person som kan ge andra en tillflyktsort?

– Det är en sjukt härlig känsla. Den saknar man lite. Den känslan när man blir lite upphöjd på en piedestal där inte alla kan sitta, det är en häftig känsla.

Vad kommer det för ansvar med att sitta på den piedestalen?

– Man har ögon på sig. Och så har jag tänkt i alla år. Det gäller att sköta sig. Att bygga ett varumärke tar så jäkla lång tid, men det går snabbt att rasera. Och när jag jobbade på NWT med varumärkesvård i så lång tid så blev jag extra noga med det också.

Är det någon prestation du är extra stolt över?

– 1995 när jag blev årets man. Då kände man att det var ett bevis på att man gjort en hel del bra saker. Och sen när jag blev invald i hall of fame, det var samma känsla där.

Mikael Forsell

Ålder: 56 år.

Bor: Centrala Karlstad.

Familj: Dottern Emma, sonen Anton och sin bättre hälft Helene.

Gör: Platschef på Branäs.

Äter helst: Min mors köttfärssås, den är beroendeframkallande. Men sen gärna en köttbit med en sallad till.

Dricker: En lightdryck.

Läser: Nästan ingenting.

Lyssnar på: Allt från Sven-Ingvars till Queen.

Ser på tv: Mycket serier, gärna danska kriminalare

Intressen: Slalom och längdskidåkning.

Gör helst en ledig dag: Spelar padel och tränar.

Artikeltaggar

BranäsgruppenIF BolticKarlstadLesjöfors BandyMåndagsintervjunMikael ForsellNyheterVilla Lidköping

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare