Hoppa till huvudinnehållet

Stiko Per kommer till Björneborg: ”Ingen dussinspelning”

Publicerad:

Efter nästa två år utan livespelningar får Stiko Per Larsson äntligen spela sin akustiska folkrock ute i det fria igen.

– Det är svårt att sätta ord på den känslan, säger han.

Den 6 augusti kommer han till folkparken i Björneborg för en unik spelning.

I Insjön i Dalarna, Clas Ohlson-land, lever och verkar musikern Stiko Per Larsson.

Efter 67 livestreamade konserter fick Stiko Per, som spelar folkrock med akustiska grundtoner, nyligen komma ut och möta sin publik på riktigt igen för första gången på mycket länge. Stiko Per har hittills i sommar spelat i Hedemora och på Dalhalla.

– Det var den första konserten på Dalhalla sedan pandemin startade, så det var fräsigt, säger han.

Stiko Per Larsson har tagit den långa vägen mot toppen. 2007, innan den första skivan släpptes, inledde han en svit med vandringsturnéer genom Sverige, inspirerad av den gamla traditionen att gå till fots från Dalarna till Stockholm för att söka jobb. På tolv år avverkade han nästan 1 000 mil. Han samlade dessutom in två miljoner kronor till SOS barnbyar och Barncancerfonden i samband med sina vandringar.

– Det var ett fantastiskt sätt att få uppleva Sverige och något som jag är oerhört stolt över. Det är något som fortfarande är en väldigt stor del av mig och som jag gärna berättar om, säger han.

Stiko Per Larsson har turnerat flitigt under många år. Just nu ligger han dock lite lågt och tar redan nu sikte på 2022. Spelningen i Björneborg den 6 augusti är en av få i sommar.
Stiko Per Larsson har turnerat flitigt under många år. Just nu ligger han dock lite lågt och tar redan nu sikte på 2022. Spelningen i Björneborg den 6 augusti är en av få i sommar. Foto: Ove Rydh

På Wikipedia beskriver man dig lite krasst som en artist med hängivna följare men utan det breda folkliga genomslaget?

– Ja, så har det säkert stått i tio år, det är väl dags för någon att gå in och ändra det där, skrattar han och fortsätter:

– Jag har ju byggt upp min följarskara sakta men säkert, ett steg i taket. Det tycker jag är väldigt fint. Det finns många artistkarriärer som snabbt blommar över. Det startar med någon talangtävling och sen ska man bära det där, att efter fem-tio år behöva spela den där låten om och om igen som man kanske inte känner sig så bekväm med längre.

Du var med i Melodifestivalen 2018. Hur var det?

– Jag erbjöds en plats och tackade ja. Det var väldigt annorlunda mot det jag hade gjort tidigare, och jag är glad att jag redan hade varit ute och spelat i några år och var trygg i mig själv när jag kom dit. Klimatet är ganska hårt. Det är inte alla som tycker om killar med gitarrer, skrattar Stiko Per Larsson.

Det blev en sjätteplats med låten Titta vi flyger.

På nya skivan Fri fågel, som släpptes i januari, sjunger han duett med rockräven Peter LeMarc på låten Vi som finns & de som försvann.

– Han har ju egentligen pensionerat sig från musiken, men jag skrev ett mejl och frågade om han vill sjunga in en låt som jag gjort. Han tackade ja. Otroligt roligt och hedrande.

Tycker du att man kan märka på skivan att den kommit till under en pandemi?

– Jag har försökt att göra skivan hoppfull. Man kan inte bara titta på nyheterna med allt prat om smitta och kurvor som går upp och ner. Man måste vara humanist och tro på framtiden.

Efter 67 livestreamade konserter och flera miljoner visningar tycker Stiko Per Larsson att det känns både skönt och lite overkligt att få möta en riktig publik igen.

– Det blir alltid en viss dynamik med en publik som sitter i grupp framför scenen. Man dras med. Det är svårt att sätta ord på den känslan.

Stiko Per Larsson, tillsammans med Michel Benoit, i samband med en av artistens vandringsturnéer för några år sedan.
Stiko Per Larsson, tillsammans med Michel Benoit, i samband med en av artistens vandringsturnéer för några år sedan. Foto: Sigun Carlén-Slottner

Spelningen i Björneborgs folkpark den 6 augusti är ett unikt tillfälle att se Stiko Per Larsson live i sommar.

– Ja, det blir ingen dussinspelning. För mig blir Björneborg en av sommarens absoluta höjdpunkter.

Det är dock inte första gången som Stiko Per är i Kristinehamn. Redan för tio år sedan stannade han till i stan i samband med en av sina vandringsturnéer och spelade på ett café inne i stan.

Vad händer framåt?

– Jag kommer att ge mig ut och spela en del, men jag har tagit det ganska försiktigt. Det märks att det fortfarande finns en försiktighet bland publiken, vilket är jättebra. Tack vare mina livestreams har jag kunnat hålla näsan över ytan, men det är andra artister som har haft det värre och som kastar sig över allt de kan få nu när det börjar öppna upp. Jag siktar mer på nästa vinter eller vår när läget känns lite stabilare.

Kommer du att fortsätta med livestreamade konserter?

– Jo, det behöver inte alls vara kopplat till en pandemi. Jag har många hängivna fans som kan bo i Kalix eller Ystad eller vart som helst och som har långt till att kunna se mig live, så för deras skull fortsätter jag gärna, avslutar Stiko Per Larsson.

Artikeltaggar

BarncancerfondenBjörneborgInsjönKalixKristinehamnMusikNöje/KulturPeter LeMarcStiko Per LarssonStockholmSverigeWikipedia

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.