Hoppa till huvudinnehållet

Med konsten som livsuppdrag

Publicerad:
Bildkonstnären Olle Zetterqvist signerar sin bok ”Hemma i Värmland” på Rackstadmuseet under söndagseftermiddagen.
Bildkonstnären Olle Zetterqvist signerar sin bok ”Hemma i Värmland” på Rackstadmuseet under söndagseftermiddagen. Foto: Helena Söderqvist

Han kan titulera sig målare, tecknare, grafiker och spelman. Olle Zetterquist, 94, har helt enkelt hunnit med en hel sedan debuten 1948. I dag släpper han boken ”Hemma i Värmland - konst musik minnen”.

Det är lång kö i Klabblagårn på Rackstadmuseet för att få en signatur. Släkt och vänner möts i ett familjärt sommarmingel.

Evy Danielsson från Furtan står på tur med tre böcker i famnen. I den ena finns inskriptionen: ”Med ögon känsliga för blått”, hälsning från Sigges kompis Olle.

– Vi är bekanta, min man och Olle spelade ihop. Det ska blir väldigt roligt att läsa. En av böckerna ska jag ha själv de andra är till barnen.

Evy Danilesson från Furtan får fin hälsning från Olle Zetterqvist.
Evy Danilesson från Furtan får fin hälsning från Olle Zetterqvist.

Ingen konstbok

Även om konsten har varit en viktig del av Olle Zetterquist liv är ”Hemma i Värmland” ingen konstbok i traditionell mening. Förutom att berätta om hur bilder kommit till, och hur idéer och inspiration växt fram, finns plats för barndomens lekar, spännande möten och upplevelser genom livet.

– Det är en dokumentation av konsten och musiken som livsuppdrag. Varför blir det ett konstverk? Det ger boken svar på, tycker Mari Hermansson, Votum förlag som ger ut boken.

Det här är en människa att blir nyfikna på, säger hon.

– 94 och still going strong på riktigt.

–  Utan Lars hade det inte gått, säger Olle och hoppas på samarbete inför nästa bokprojekt.
– Utan Lars hade det inte gått, säger Olle och hoppas på samarbete inför nästa bokprojekt.

Skriver för hand

Själv tar Olle Zetterquist uppståndelsen med ro och ögonglimt:

– Jag fattar inte att förlaget satsar på en debutant.

Han berömmer Lars Norrby som gjort layouten och dottern Nina Zetterquist som fört över texten digitalt.

– Jag skriver för hand. Har så mycket material och minnet är gott. Det finns fler berättelser.

Olle har planer på ytterligare en bok. Den ska handla om livet i Göteborg och heta ”Hemma i Göteborg”

Olle Zetterqvist fick en pratstund  med brorsonen Petter Zetterqvist, Ida Zetterqvist och Lotta Holmgren. Familjen bor i Idre.
Olle Zetterqvist fick en pratstund med brorsonen Petter Zetterqvist, Ida Zetterqvist och Lotta Holmgren. Familjen bor i Idre.

Född i Arvika

Olle Zetterquist finns bland annat representerad på Röhsska museet, Moderna museet och Göteborgs konstmuseum. Han föddes i Arvika 1927 och är bosatt i Göteborg sedan 1946. Somrarna tillbringar han i Långvak.

Artikeltaggar

ArvikaNöje/KulturOlle ZetterquistRackstadsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.