Hoppa till huvudinnehållet

Vad vill Kina med vårt DNA?

Publicerad:
Kina håller på att bygga ut sin redan världsledande databas med mänsklig DNA.
Kina håller på att bygga ut sin redan världsledande databas med mänsklig DNA. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kinesiska staten fortsätter att genom sina bolag köpa in sig i det svenska samhället. Sedan tidigare känner vi till den kinesiska statens intresse för svensk infrastruktur som telenät, hamnar och tågbanor. Nyligen blev vi påminda om hur kinesiska energibolag investerar i svenska vindkraftverksparker (Expressen 14/4).

Det är viktigt att förstå att kinesiska bolag inte är privata företag i västerländsk betydelse. Kina är ett totalitärt samhälle. I det kinesiska systemet finns ingen acceptans för verkligt självständigt ägda och drivna företag. Kinesiska företag är till exempel skyldiga enligt landets lagar att vidarelämna information till staten. Den som har med kinesiska företag och göra kan därför vara säker på att den kinesiska regimen finns bakom kulisserna.

Att en sådan totalitär stormakt försöker kartlägga ett litet och öppet lands infrastruktur och energiförsörjning är kanske inget nytt. Det tillhör på sätt och vis det säkerhetspolitiska spelet. Men vad som är nytt och långt mer oroväckande är Kinas intresse för den enskilda svensken.

I veckan fick vi veta att det kinesiska it- och spelbolaget Tencent köpt andelar i Sveriges ledande nätläkarföretag, doktor.se, vilket rapporterades av TV4 (19/7).

Det är en nyhet som borde väcka uppståndelse eftersom vi vet att Kina håller på att bygga ut sin redan världsledande databas med mänsklig DNA.

Magnus Fiskesjö är Kinakännare och tidigare kulturattaché i Beijing. Han beskriver i en artikel på nyhetssajten kinamedia det som att den totalitära staten dammsuger omvärlden på dna (9/7). Hemma i Kina har redan stora insamlingskampanjer genomförts. Nu fortsätter regimen att samla in DNA från omvärlden.

Den kinesiska staten är alltså intresserad av hur vi mår och vilka inbyggda styrkor och svagheter vi besitter. Den vet förmodligen ännu inte hur informationen ska användas. Kanske dröjer det generationer. Men informationen anses bra att ha. I ett värsta scenario handlar det om att kunna skräddarsy sjukdomar för misshagliga personer, biologisk krigföring med individuell träffsäkerhet.

Kinas agerande påminner oss om att totalitära stater existerar därför att de lärt sig kontrollera människor. De vet vad som skrämmer. Östtyska Stasi var på sin tid mästare på att samla mikroinformation om levnadsvanor hos tänkta dissidenter. Säkerhetstjänsten skapade psykologiska profiler över politiker och journalister i utlandet som kritiserade DDR. Bara mängden information gjorde underrättelsearbetet ineffektivt i takt med att kartoteken växte. Tyvärr ger den tekniska utvecklingen idag Kina helt andra möjligheter att både samla in och faktiskt använda all sin data.

Det kinesiska intresset för hälsa och våra gener borde ge oss kalla kårar.

Artikeltaggar

dnaInfrastrukturKinas kommunistpartiLedareUnderrättelseverksamhet