Hoppa till huvudinnehållet

Natomedlemskap nödvändigt för att möta framtidens säkerhetsutmaningar

Publicerad:
Säkerhetsläget i Sveriges närområde fortsätter att försämras, skriver Pål Jonson och Hans Wallmark.
Säkerhetsläget i Sveriges närområde fortsätter att försämras, skriver Pål Jonson och Hans Wallmark. Foto: Mosa'ab Elshamy

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi samarbetar redan djupt med Nato, men utan att få de försvarsgarantier av 30 andra länder som följer med ett fullvärdigt Natomedlemskap, skriver Pål Jonson och Hans Wallmark.

Nu måste regeringen agera för att stärka Sveriges säkerhet. Ett svenskt Natomedlemskap är tillsammans med att satsa på vårt nationella försvar är det bästa sättet att göra detta. Med Joe Biden som president i USA finns ett unikt tillfälle att förbättra relationerna mellan Europa och USA och uppdatera Nato för framtidens utmaningar. Det tillfället måste Sverige ta vara på och söka medlemskap i världens starkaste försvarsallians.

Så skriver du en debattartikel

Säkerhetsläget i Sveriges närområde fortsätter att försämras. Rysslands aggression mot Ukraina pågår fortfarande. Landet ligger, tillsammans med Kina, även bakom cyberattacker och påverkanskampanjer mot Sverige och andra demokratier. Kina ökar sin makt både militärt och ekonomiskt och satsar stort på att köpa upp strategiska resurser i andra länder för att skapa politiskt inflytande.

Sverige måste agera för att möta den utvecklingen. Ett första steg har tagits genom det försvarsbeslut som riksdagen tog i december 2020. Beslutet innebär en betydande satsning på att stärka Sveriges nationella försvar. Men mer måste göras för att stärka den långsiktiga finansieringen av försvaret och Sverige behöver ta det naturliga steget att bli medlem i Nato.

Vi samarbetar redan djupt med Nato, men utan att få de försvarsgarantier av 30 andra länder som följer med ett fullvärdigt Natomedlemskap. Sverige kan inte ha någon gemensam försvarsplanering med Nato och vi kan heller inte påverka beslut inom Nato som har stor betydelse för svensk säkerhet.

Regeringens försvars- och säkerhetspolitik bygger märkligt nog på att Sverige i händelse av krig ska få hjälp av Nato-länder utan att vi själva är medlemmar. Det är också därför de nya regementena placeras så att de ska kunna bidra till att hålla förbindelserna västerut öppna vid en konflikt.

Vi kan inte förvänta oss att få hjälp av en organisation vi själva har valt att stå utanför. En förändrad omvärld kräver att vi anpassar vår politik. Just detta gör Nato. Nato har påbörjat ett arbete för att försvarsalliansen ska vara relevant i framtiden och kunna möta en bredd av utmaningar – allt från traditionella militära hot och ökad ekonomisk konflikt till att kunna hantera effekter av pandemier och klimatförändringar.

Moderaterna är tydliga – ett svenskt Natomedlemskap är helt nödvändigt om vi ska kunna ha de bästa förutsättningarna att möta framtidens säkerhetsutmaningar. Det är dags även för den rödgröna regeringen att inse det.

Pål Jonson (M)

Försvarspolitisk talesperson

Hans Wallmark (M)

Utrikespolitisk talesperson

Artikeltaggar

DebattFörsvaretHans WallmarkNatoPål Jonson