Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningarna som NHL-draftats de senaste 10 åren – det gör de i dag

Publicerad:
Jonas Brodin valdes som nummer 10 i första rundan år 2011. Foto: David Zalubowski

I helgen riktas ljuset mot NHL-draften, när världens mest lovande hockeytalanger ska tingas. Vi har tagit en titt på värmlänningarna som draftats de senaste tio åren och vad de gör i dag.

2011

Jonas Brodin

Valdes som nummer tio i första rundan av Minnesota Wild. Och Brodin har varit Minnesota trogen. 28-åringen har spelat i Wild under hela sin NHL-karriär. Kontraktet med klubben går ut efter säsongen 27/28. Förra säsongen gjorde han 23 poäng (9+14) på 53 matcher.

Oscar Klefbom

Valdes som nummer 19 av Edmonton Oilers i första rundan. Klefbom, som är hockeyfostrad i Hammarö HC, är just nu långtidsskadad. Han kämpar med en axelskada, som gjorde att han missade förra säsongen. Det är ännu oklart om han kommer att spela nästa säsong. Kontraktet med Edmonton går ut 22/23.

Joachim Nermark

Valdes av Colorado Avalanche i fjärde rundan som 93:e val. Nermark startade sina hockeydagar i Sunne IK. Han gick sedan till Leksand och därifrån till Linköping som junior, och senare spelade han i LHC:s SHL-lag. Han har gjort två säsonger i norska Sparta Sarpsborg och de tre senaste säsongerna har han spelat i Tingsryd. Där har han kontrakt även över nästa säsong.

Magnus Nygren

Valdes av Montreal i fjärde rundan som 113:e val. 31-åringen från Karlstad spelade som junior i Färjestad och Skåre. Han har spelat AHL-hockey i Hamilton Bulldogs och var lagkapten i Färjestad säsongerna 13/14 och 15/16. Säsongen 12/13 var han en av de assisterande lagkaptenerna i FBK. Sedan säsongen 17/18 spelar han i Davos. Han har tre år kvar på kontraktet där.

Henrik Tömmernes

Draftades av Vancouver i sjunde rundan som 210:e val totalt. Tömmernes är hockeyfostrad i Färjestad, men har inte gjort några seniormatcher i Elitserien/SHL för Färjestad. Han gick över till Frölunda som junior och har som senior spelat i Frölunda, i AHL-laget Utica Comets, finska Tappara och har de senaste fyra säsongerna spelat i Genève-Servette i Schweiz. Där har han kontrakt två säsonger till. Den senaste säsongen svarade han för 37 poäng (13+24) på 44 matcher, samt 12 poäng (4+8) på 11 slutspelsmatcher.

Mikael Wikstrand draftades av Ottawa 2012.
Mikael Wikstrand draftades av Ottawa 2012. Foto: FREDRIK KARLSSON

2012

Fredric Larsson

Valdes av Philadelphia Flyers i fjärde rundan som 111:e val totalt. Född i Karlstad. 27-åringen, som representerade Brynäs under sina år som junior, har idag lagt skridskorna på hyllan. 13/14 spelade han i högsta juniorhockeyligan i USA för Youngstown Phantoms och Tri-City Storm. Efter året i USA kom han hem till Sverige igen och spelade i Hockeyettan för Kallinge/Ronneby. Därefter gjorde han en säsong i Södertälje. Han spelade senast i Hudiksvall i hockeyettan (säsongen 16/17).

Mikael Wikstrand

Draftades av Ottawa i sjunde rundan som 196:e val totalt. Wikstrand är född i Karlstad men hockeyfostrad i IFK Ore och Mora IK. Som senior har han spelat i Mora, Frölunda och Färjestad och han gjorde två säsonger i KHL-laget AK Bars Kazan innan han i våras blev klar för tre år i FBK.

Jacob de la Rose valdes av Montreal i draften 2013.
Jacob de la Rose valdes av Montreal i draften 2013. Foto: PETTER ARVIDSON

2013

Jacob de la Rose

Draftades av Montreal i andra rundan som 34:e val totalt. 26-åringen från Arvika har tillhört Leksand under större delen av ungdomsåren och sin svenska seniorkarriär. Han gjorde fyra säsonger i Montreal innan han säsongen 18/19 gick till Detroit. Han har också spelat i St.Louis, och det var därifrån han värvades till FBK i våras. Kontraktet med Färjestad är skrivet på tre år.

2014

Joel Eriksson Ek valdes av Minnesota i draften 2015. Nyligen skrev han på ett långtidskontrakt med klubben.
Joel Eriksson Ek valdes av Minnesota i draften 2015. Nyligen skrev han på ett långtidskontrakt med klubben. Foto: David Zalubowski

2015

Joel Eriksson Ek

Valdes av Minnesota i första rundan som 20:e val. Eriksson Ek skrev nyligen på för åtta år i Minnesota. Har spelat i Färjestad hela sin svenska karriär. Lämnade Sverige och Karlstad för spel i Minnesota säsongen 16/17 och lånades då ut till FBK i 26 matcher. Förra säsongen var hans bästa NHL-säsong hittills med 30 poäng (19+11) på 56 matcher i grundserien. Han avgjorde en av matcherna mot Vegas i Stanley Cup-slutspelet och var riktigt nära att nomineras till Selke Trophy, NHL-priset som går till ligans bäste defensiva forward.

Rasmus Asplund spelade till sig en plats i Buffalo förra säsongen.
Rasmus Asplund spelade till sig en plats i Buffalo förra säsongen. Foto: Bruce Bennett

2016

Rasmus Asplund

Valdes av Buffalo i andra rundan som 33:e val totalt. Filipstadssonen spelade som junior i Färjestad, han gjorde fyra säsonger i FBK innan han säsongen 2018/2019 tog klivet över Atlanten. Under förra säsongen lånades han ut till Västerås. Han spelade till sig en plats i Buffalo på allvar under andra halvan av förra säsongen och skyddades av Buffalo i expansionsdraften tidigare i veckan, vilket tyder på att han kan komma att stanna kvar i klubben.

Oskar Steen

Valdes av Boston i sjätte rundan som 165:e val totalt. 23-åringen från Karlstad har Forshaga som moderklubb. Han spelade i Färjestad som junior och har representerat Färjestads SHL-lag under fyra säsonger. Steen lämnade Värmland för spel i USA och Providence Bruins säsongen 2019/2020. Förra säsongen spelade han mest i AHL, men gjorde även 16 säsonger som utlånad till Björklöven. Har ett år kvar på kontraktet.

Olle Eriksson Ek lånades ut till BIK Karlskoga under två säsonger. Idag hittar vi honom i USA och AHL-laget Gulls.
Olle Eriksson Ek lånades ut till BIK Karlskoga under två säsonger. Idag hittar vi honom i USA och AHL-laget Gulls. Foto: Tommy Pedersen/TT

2017

Fabian Zetterlund

Valdes av New Jersey Devils i tredje rundan som 63:a. 21-åringen har Färjestad som moderklubb. Här spelade han hela vägen tills det var dags att åka till USA. Han var utlånad till Timrå en sväng säsongen 17/18 . I USA har det blivit spel i AHL och Binghamton Devils. Förra säsongen lånades han ut till AIK där han gjorde 21 matcher. Han har ett år kvar på kontraktet.

Olle Eriksson Ek

Valdes av Anaheim i femte rundan som 153:a. Den 22-årige målvakten från Karlstad är lillebror till Joel Eriksson Ek. Han är hockeyskolad i Färjestad och har lånats ut till BIK Karlskoga under några matcher säsongerna 17/18 och 18/19. Han har de senaste två åren spelat i AHL och ECHL i San Diego Gulls och Tulsa Oilers. Han har ett år kvar på kontraktet med Gulls.

2018

Oskar Bäck

Valdes av Dallas i tredje rundan som 75:a. Bäck har Hammarö som moderklubb. Han spelade majoriteten av junioråren i Färjestad och gjorde 14 matcher i SHL säsongen 17/18. Bäck gjorde en säsong i BIK Karlskoga 18/19 innan han kom tillbaka till FBK. Han gjorde 52 matcher för Färjestad den gångna säsongen, och nu väntar spel i USA i Texas Stars i AHL.

Adam Edström från Hammarö spelar idag i Rögle. Han valdes av NY Rangers i draften 2019.
Adam Edström från Hammarö spelar idag i Rögle. Han valdes av NY Rangers i draften 2019. Foto: OLA WESTERBERG

2019

Albert Johansson

Valdes av Detroit i andra rundan som 60:e val totalt. Albert Johansson har Färjestad som moderklubb och har spelat som junior i FBK hela vägen fram till säsongen 18/19, när han gjorde sina första SHL-matcher. Har kontrakt med Detroit, som förra säsongen lånade ut honom till Färjestad. Den lösningen blir det även kommande säsong.

Adam Edström

Valdes av New York Rangers i sjätte rundan som 161:a. Hammarösonen, som är 20 år, började junioråren i moderklubben Hammarö HC, och gick sedan till Mora. Han har även spelat två matcher i Malung i Hockeyettan som utlånad. Numera finns han i Rögle, sedan två säsonger tillbaka. Edström har kontrakt där två säsonger till.

Andre Lee

Valdes av LA Kings i sjunderundan som 188:e spelare. Lee är 20 år gammal och är född i Karlstad. Han spelade som junior i FBK, och flyttade till USA säsongen 18/19. Där spelade han först i USHL Sioux Falls Stampede, och senaste två säsongerna har han lirat collegehockey i NCAA, i UMass-Lowell.

St. Louis valde Leo Lööf i draften förra året. Lööf skrev nyligen på för spel i finska Ilves.
St. Louis valde Leo Lööf i draften förra året. Lööf skrev nyligen på för spel i finska Ilves. Foto: PETER HOLGERSSON

2020

Leo Lööf

Valdes av St. Louis i tredje rundan som 88:a totalt. 19-åringen är hockeyfostrad i FBK och gjorde sina första SHL-matcher säsongen 19/20. Under förra säsongen lånades han ut till Linden i Hockeyettan. Nu har han skrivit på för Ilves i finska Liiga för 1+1 år.

Artikeltaggar

Adam EdströmAlbert JohanssonAndre LeeBIK Karlskoga A-lagFabian ZetterlundFärjestad BK HerrFärjestad BK JuniorHammarö HCHenrik TömmernesIshockeyJacob de la RoseJoachim NermarkJoel Eriksson EkJonas BrodinLeo LööfMagnus NygrenMikael WikstrandNHLOlle Eriksson EkOscar KlefbomOskar BäckOskar SteenRasmus AsplundSunne IK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.