Unga författare på gång

Publicerad:
Talanger som under sommaren fått verktyg till att utveckla sitt skrivande ytterligare. Från vänster: Sophie Jacobsson, Omar Alsaid Ahmad, Moa Persson, Vilma Vidjeskog, Edvin Djerw, Clara Rollny, Helga Karlsson, Jadwiga Bubholz, Lia Örnborn, Cecilia Dalevi. Foto: Christian Dyresjö

Trycket från sökande var stort när Region Värmland för första gången erbjöd skrivande inom sitt projekt Drömsommarjobbet. Tio lyckliga talanger valdes ut som under fyra veckor fått utveckla sitt skrivande. Det lyckade resultatet kan bland annat ses i den bok som deras texter tryckts i, samt den serie artiklar som NWT Kultur publicerat under sommaren.

Under sommaren har vi här på Kultursidorna kunnat ta del av en rad artiklar från de unga författarna i projektet Drömsommarjobbet som arrangeras av Region Värmland. Artiklarna har handlat om allt från konst till spökpoddar. NWT var med när dessa begåvade ungdomar avslutade sina fyra veckor långa engagemang och passade bland annat på att ställa lite frågor om hur upplevelsen har varit.

Många sökande

Louise Alvarsson har varit handledare för projektet som även har haft besök av en rad andra yrkesutövare inom skrivande. Bland annat har författarna Jenny Fagerlund och Mats Strandberg deltagit och berättat om hur de arbetar. Projektets huvudfokus har varit på skönlitterärt skrivande men även NWT:s egen Lena Richardsson deltog under första veckan, vilket blev upprinnelsen till den artikelserie vi har presenterat.

– Det är första året vi har Drömsommarjobbet med inriktning skrivande, men dömer man av hur det har gått i år så kommer projektet att finnas kvar även nästa år hoppas jag, säger Louise.

Totalt var det 54 unga i gymnasieåldern som sökte, vilket talar sitt tydliga språk om hur stort intresset har varit till de tio platser som erbjuds.

– Det var svårt att välja, det var många bra ansökningar, men ni tio stack ut lite extra, berättar Louise och riktar sig till ”klassen” som för ovanlighetens skull har samlats i ett och samma rum.

Annars har mer eller mindre all undervisning skett online och en stor del av utmaningen i projektet har varit att lära sig att arbeta självständigt. Den schemalagda tiden varvades med tid då eleverna själva fick lägga upp skrivandet och genom att föra en daglig loggbok kunde Louise följa hur arbetet gick.

När jag frågar klassen om hur distansarbetet har varit kommer mest positiva svar. De tycker att det har varit skönt att få arbeta i sin egen takt.

Inblick i yrket

Många elever tar upp hur lärorika dessa fyra veckor har varit. De har fått prova på en rad olika ingångar till skrivandet men den stora uppgiften har varit ett längre skrivprojekt som nu har sammanställts till en bok.

– Det har varit så kul för alla har olika stil i sitt skrivande, säger Louise.

Vilma Vidgeskog, en av deltagarna, framhåller att projektet gett inblick i vuxenlivet, hur det skulle vara att arbeta med skrivande på riktigt, och är tacksam för den möjligheten. Alla nickar instämmande.

– Jag har utvecklats jättemycket, allt har varit bra, fyller Cecilia Dalevi in.

– Det har varit annorlunda och nyttigt. Dels att få lära sig om själva berättandet men jag tycker att det har varit lika viktigt att få träffa likasinnade, det har gjort allt mer verkligt, säger Edvin Djerw.

– För mig har det blivit tydligt att karaktärsskapandet är något som påverkar enormt mycket hur en historia blir, det vill jag fokusera på. Hela kursen har varit väldigt proffsig, berättar Clara Rollny.

– Det är ju inte så ofta man får chansen att prova på den här typen av kreativt skrivande, det har också varit kul att vara med i en grupp med så många duktiga, säger Omar Alsaid Ahmad.

Handledaren Louise Alvarsson ger instruktioner för projektets sista skrivuppgift. Vanligtvis har kursen varit på distans men på avslutningsdagen har man träffats i Regionens lokaler vid inre hamn.
Handledaren Louise Alvarsson ger instruktioner för projektets sista skrivuppgift. Vanligtvis har kursen varit på distans men på avslutningsdagen har man träffats i Regionens lokaler vid inre hamn. Foto: Øyvind Lund

Prova på

Handledaren Louise kan inte nog förstärka hur viktigt det är att bara testa när det kommer till att skriva. Hon har författat en bok i ämnet som heter Skriv bara skriv och håller även andra kurser i skrivande.

– För att komma igång på dagarna har vi börjat med en övning i flödesskrivning. Då har jag gett dem ett ämne eller en mening att skriva utifrån, sedan är det meningen att man bara ska låta pennan flöda, släppa på press och krav. På så sätt kan man komma igång med kreativiteten, säger hon.

– Det har verkligen gett mig utlopp för min skapande sida. Jag var intresserad av skrivande innan jag sökte till den här kursen och jag känner nu att intresset bara har blivit större, säger Lia Örnborn.

När det kommer till skrivandet verkar det som att deltagarna i det här projektet bara har inlett sin resa. Samtliga ger tummen upp och ser fram emot att fortsätta på den skrivprocess som de nu fått verktyg för att utveckla. Regionen tog ett lyckat beslut när de bestämde sig för att främja skrivande i sommar och nu återstår det bara att se hur dessa talanger kommer att utvecklas i framtiden, och vilka nya talanger som får chansen nästa år.

Artikeltaggar

DrömsommarjobbetLitteraturLouise AlvarssonNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare