Hoppa till huvudinnehållet

Så drabbas du av den nya fastighetsskatten

Publicerad:
Det finns ingen rättvisa i att få kraftigt höjd skatt bara för att grannarna har sålt sina bostäder dyrt, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För ett genomsnittligt småhus i Karlstad hade man behövt betala över 23 000 kronor per år om fastighetsskatten hade återinförts, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.

Allt fler höjer nu rösten om en ny fastighetsskatt. Med klassretorik om att de rika ska betala mer vill man ge sken av att de flesta inte kommer drabbas. Men om sanningen ska fram så är det vanliga bostadsägare som kommer tvingas betala dyrt när fastighetsskatten ska in.

När fastighetsskatten avskaffades 2008 så var det den mest avskydda skatten landet kände. Ändå är det många som förespråkar att den borde återinföras. Ofta med hjälp av klassretorik om att de rika kan betala mer. Men retoriken skorrar falskt. Den orättvisa fastighetsskatten skulle slå hårt mot helt vanliga hushåll, inte minst i exempelvis Karlstad.

Så skriver du en debattartikel

Socialdemokraterna i Stockholm beslutade nyligen att man kommer driva frågan om en progressiv fastighetsskatt på partikongressen i höst. Stockholmarna fick snabbt stöd av S i Skåne och Göteborg. Sedan länge har Vänsterpartiet förespråkat fastighetsskatt och även Miljöpartiets partistyrelse har tagit fram förslag om en ny fastighetsskatt. Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO), Finanspolitiska rådet och Omstartskommissionen är ytterligare exempel på aktörer som förespråkar fastighetsskatt. Förslagen som har presenterats omfattar även bostadsrätter.

Eftersom fastighetsskatten är knuten till priset på bostaden så skulle den senaste tidens prisutveckling på bostadsmarknaden inneburit att fastighetsskatten hade skjutit i höjden ifall den återinförts. Karlstad tillhör de kommuner där priserna har ökat snabbast de senaste åren. Medelpriset för ett småhus har ökat med hela 38 procent de senaste fem åren. För ett genomsnittligt småhus i Karlstad hade man behövt betala över 23 000 kronor per år om fastighetsskatten hade återinförts. Dagens fastighetsavgift kostar 8 524 kronor per år för hus och 1 429 kronor för lägenheter. Det finns ingen rättvisa i att få kraftigt höjd skatt bara för att grannarna har sålt sina bostäder dyrt medan man själv inte blivit rikare.

Fastighetsskatten skulle inte slå mot ett fåtal förmögna utan mot den breda allmänheten. Det är du som kommer tvingas betala om den återinförs.

Christian Ekström

VD Skattebetalarnas Förening

Erik Bengtzboe

Chefekonom Skattebetalarnas Förening

Artikeltaggar

Christian EkströmDebattErik BengtzboeSkattebetalarnaSkatter