I en lokal i Brunskog skapas det snacks. Tunna chips med mycket smak och hög kvalitet är det som gäller för Värmlandschips.
– Vi är nöjda med utvecklingen. Nu kan man köpa våra chips både på krogar, Ica-butiker och gårdsbutiker och vi har en dialog med Coop Värmland och FBK.
Rasmus Karlsson heter entreprenören som står bakom satsningen. 2019 satt han och en gammal vän och bollade idéer och en kväll kom de in på chips.
– Vi undrade varför det inte serveras chips på krogen utan mest bara nötter från Sydamerika och menade man borde satsa på att tillverka riktigt goda lokalproducerade chips.
Duon tog sig an idén och började med att fråga om marknaden var intresserad av produkten.
– Det betydde mycket när vi fick ett positivt svar från Mark Pulman, delägare till Carlstad ölhall och efter mycket förberedelser startade vi upp produktionen i en del av Skogforsks gamla lokaler i Brunsberg i Brunskog i juli 2020, berättar 33-årige Rasmus Karlsson.
Han är uppvuxen i Lysekil men flyttade till Värmland för några år sedan och har en bakgrund inom livsmedelsindustrin.
– Jag har jobbat med produktionsledning och processutveckling inom kaviar- och silltillverkning och logistiskt tänkande är min starka sida.
Provodling i Kil
Nu har han ansvaret för Värmlandschips tillverkning och det är verkligen ett hantverk.
– Ja, vi börjar med att kontrollera våra potatisar som kommer från Halland, men vi har en provodling på gång utanför Kil.
– Sedan väger vi upp exakt rätt mängd till produktionen och därefter läggs de i skivningsmaskinen innan de går vidare till fritösen som snurrar och vänder runt chipsen, säger Rasmus Karlsson.
Tillverkningen avslutas med kryddningen och Värmlandschips har fyra sorter; parmesan, chili, gräddfil och ramslök och havssalt och vinäger. Att producera chips är en hel vetenskap.
Mycket att tänka på
– Verkligen. Det gäller att ha rätt sorters potatis i rätt temperatur, mellan 145 och 160 grader, bra olja där vi använder svensk rapsolja och rätt tjocklek på skivningen för att få den djupa krispigheten.
– Vi sköljer inte potatisen före friteringen eftersom vi vill ha kvar den naturliga smaken och stärkelsen som bidrar med smak och konsistens.
– Tillsammans med färg, smak och konsistens bidrar allt detta till att skapa goda chips och det är stor skillnad på våra och de som de stora bolagen säljer.
Nu har tillverkningen pågått i ett år och Värmlandschips påsar har börjat dyka upp på allt fler ställen.
– Vi är nöjda med utvecklingen. Nu kan man köpa våra chips både på flera krogar i Värmland, på fem, sex Ica-butiker i landskapet och på cirka 40 gårdsbutiker.
Dialog med flera
– Dessutom har vi en dialog med Coop Värmland om att börja leverera till deras butiker och med Färjestad för att folk ska kunna köpa våra produkter i Löfbergs arena, säger Rasmus Karlsson.
Tillverkningen går på högvarv för de värmländska konsumenterna har gjort tummen upp för potatissnacksen från Brunskog.
– Vi har fått väldigt goda betyg av våra kunder och på sikt behöver vi öka produktionen och anställa mer personal.
– I augusti är det premiär för våra dippsåser i smakerna paprika/chili och gurka/vitlök och vi har även en idé om att börja göra fler exklusiva snacks, säger Rasmus Karlsson.