Lätta på gasen och minska utsläppen

Debatt
PUBLICERAD:
Vid sidan om lägre bränsleförbrukning och mindre koldioxidutsläpp är sänkt fart också avgörande för trafiksäkerheten, skriver Ludwig Kollberg, Malin Hallin och Patrik Johansson.
Foto: Aas, Erlend
Som bilist kan du göra mer skillnad än du tror, skriver Ludwig Kollberg, Malin Hallin och Patrik Johansson.

Varannan bilförare kör för fort och belastar därmed klimatet onödigt mycket. Preem storsatsar på att ställa om, från fossil till förnybar diesel och bensin. Parallellt finns det saker som du som bilist redan nu kan göra för att minska klimatavtrycket, och dessutom spara pengar och bidra till förbättrad trafiksäkerhet. Genom en så enkel åtgärd som att sänka farten kan vi tillsammans göra verklig skillnad.

Vägtrafiken står för en tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige. Det är ett stort problem idag, men det finns också stor potential till förbättring. År 2030 vill Preem producera och sälja 5 miljarder liter biodrivmedel. Det kan minska klimatutsläppen från trafiken med upp till 12,5 miljoner ton koldioxid varje år – 20 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

Det pågår en omfattande omställning av transportsektorn. Varje år blandar vi in mer förnybart i diesel och bensin i syfte att minska utsläppen, samtidigt som teknikutveckling och elektrifiering av fordonsflottan går framåt. Parallellt med den utvecklingen funderar många av oss på vad vi kan göra för att minska vår klimatpåverkan.

Som bilist kan du göra mer skillnad än du tror. En enkel sak är att sänka farten, och hålla den uppsatta hastighetsgränsen. Detta hänger samman med att ett fordon gör stora energiförluster när hastigheten ökar. Åker du i 90 kilometer i timmen och sänker farten med 10 minskar bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen med nästan 10 procent.

Därför rullar vi i sommar ut en rikstäckande uppmaning till alla bilister med budskapet att sänka farten med just 10 kilometer i timmen. Det kan verka som en väldigt liten sak. Men tillsammans kan små saker göra stor skillnad.

Mellan juni och augusti beräknas genomsnittsbilisten köra cirka 290 mil på landsväg, enligt en undersökning från Kantar Sifo. Förra året släppte en personbil ut cirka 1,26 kg/CO2 per mil. Det innebär att utsläppen skulle kunna minska med 115 000 ton koldioxid, om bara alla sänker farten med 10 km/tim. Det motsvarar utsläpp från över 76 000 bilar under ett helt år. Som enskild bilist skulle det även innebära en besparing på över 4 500 kronor.

Att minska utsläppen på det här sättet är en lågt hängande frukt. I undersökningen framkommer att mer än varannan (53 procent) kör över gällande hastighetsgränser. För många handlar det alltså bara om att respektera hastighetsgränserna.

Vid sidan om lägre bränsleförbrukning och mindre koldioxidutsläpp är sänkt fart också avgörande för trafiksäkerheten. Enligt Trafikverket skulle 15 liv sparas varje år om medelhastigheten sänktes med så lite som 1 km/tim.

För oss är det självklart att vi måste lämna de fossila drivmedlen bakom oss och öka andelen hållbara resor och transporter. Vi har påbörjat vår omställningsresa, men ännu är vi inte framme. Under tiden kan vi alla bidra för att minska utsläppen och begränsa den globala uppvärmningen.

Ludwig Kollberg

Kommunikationschef Preem

Malin Hallin

Chef säkerhet, hälsa & miljö Preem

Patrik Johansson

Chef stationsverksamheten Preem

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.