Hoppa till huvudinnehållet

Inhoppare i Degerfors – nyckel i Sirius: ”Blivit satt på kartan”

Publicerad:
Jacob Ortmark (i mitten) kramas om av Tim Björkström efter att ha satt 2–1 till Sirius mot Mjällby den 4 juli.
Jacob Ortmark (i mitten) kramas om av Tim Björkström efter att ha satt 2–1 till Sirius mot Mjällby den 4 juli. Foto: Staffan Claesson/TT

Jacob Ortmark kom till Degerfors IF inför säsongen 2019. Han fick direkt en stor roll i laget och startade 25 matcher av 30 under sin debutsäsong. Efter sin andra säsong, med mer sparsamt med speltid, valde han att lämna för IK Sirius – där han blivit en nyckelspelare.

– Jag trivs strålande, säger han.

I morgon lördag reser Degerfors IF till Uppsala och Studenternas IP, för att möta IK Sirius i den tolfte omgången av allsvenskan. I hemmalaget finns den tidigare Degerforsspelaren Jacob Ortmark.

– Det ska bli kul, det är många kompisar jag får träffa igen. Det är det första jag tänker på, annars är det en match som alla andra, säger han.

Ortmark meddelade redan innan förra säsongen tog slut att han skulle lämna Degerfors. Nu har han spenderat drygt ett halvår i Uppsala och berättar att han trivs strålande.

Och om man kollar på hans statistik från säsongen är det svårt att tro något annat:

Han har fått speltid i alla Sirius elva matcher och startat nio av dem, samt gjort tre mål och två assist.

Du har fått ditt allsvenska genombrott kan man säga?

– Ja, kanske lite. Jag har i alla fall blivit satt på kartan, så skulle jag säga det, säger Ortmark.

”Jobbigt mentalt”

Jacob Ortmark fick under sin debutsäsong i Degerfors IF ett stort förtroende. Han spelade 29 av 30 matcher, varav 25 från start. Säsongen 2020 förpassades han mestadels till bänken och även om ha fick speltid i 26 matcher, var bara nio från start.

Nu har han som tidigare nämnts fått en nyckelroll i Sirius, men vägen dit har inte varit spikrak.

– Det har varit lite upp och ned mentalt. Jag fick försöka tackla det. Sen har jag alltid samma inställning, att jobba hårt och njuta av fotbollen, så den har inte varit annorlunda. Men det var jobbigt mentalt vissa stunder.

Saknar du Degerfors ibland?

– Jag kan sakna många karaktärer och vänner därifrån. Jag har väldigt fina minnen från den tiden, med spelare, ledare och hela klubben. Men jag trivs jättebra här, så jag saknar det inte. Jag tittar tillbaka på varma minnen.

Det finns en del spelare från tiden i Degerfors som Jacob Ortmark fortfarande pratar med, men kanske framför allt med press- och kommunikationschefen Victor Lundmark.

– Honom har jag överlägset mest kontakt med, vi pratar varje vecka.

– Jag har ganska många intressen utanför fotbollen, det är inte bara den som lockar. Så vi delade intresset genom konst och jag tyckte att han var en skön och trevlig kille, så vi klickade. Det var skönt att kunna prata om annat än fotboll i en så pass liten stad som Degerfors.

Jacob Ortmark stod för totalt 55 framträdanden i det röd-vita stället i superettan. På dessa blev det tre mål. Tidigare har han representerat Brommapojkarna i division 1, superettan och allsvenskan och Gefle IF i superettan.

Jacob Ortmark gjorde sin sista match för Degerfors mot Ljungskile i vintras, när DIF säkrade det allsvenska kontraktet.
Jacob Ortmark gjorde sin sista match för Degerfors mot Ljungskile i vintras, när DIF säkrade det allsvenska kontraktet. Foto: Adam Ihsel/TT

Artikeltaggar

Degerfors IFDegerfors IF HerrFotbollJacob Ortmark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.