Hoppa till huvudinnehållet

Brist på märken orsakade sjöolycka

Publicerad:
Tommy Bertilsson fick ringa Sjöräddningen, som bogserade den kvaddade båten från Säffle till Åmål.
Tommy Bertilsson fick ringa Sjöräddningen, som bogserade den kvaddade båten från Säffle till Åmål. Foto: privat

Som Säffle-Tidningen tidigare har skrivit om får Sjöfartsverket hård kritik för det undermåliga underhållet av vattenvägarna i Säffle kommun. Sjömärken som ska leda båtresenärerna rätt ligger inte på rätt plats eller saknas helt. Nu har en olycka skett i Säffle kanalområde på grund av detta.

– Det var tur att ingen dog, konstaterar båtens ägare, Tommy Bertilsson.

Tommy och hans sällskap kommer från Kållandsö. De är vana båttrafikanter som åkt på alla kanaler i Sverige, men hade den i Säffle kvar.

– Vi såg fram emot en trevlig semestertur till Arvika, Dalsland och vidare till Håverud, säger Tommy.

I tisdags skulle de slussa upp i Säffle kanal, men efter bara 15 minuter gick de på ett grund mitt i farleden, som inte var uppmärkt.

– Vi har fått bekräftat när vi pratat med Sjöfartsverket att det finns fler felanmälningar på samma ställe där den här gröna pricken saknas, säger Tommy, som beskriver som "en stor skandal" att trafik släpps på trots att sjöfartsmärken saknas.

– Här tar de betalt för att släppa in oss och då räknar man med att det är tryggt att åka igenom. Man kan jämföra det med att man inte släpper på bilar på en nytillverkad väg som det fortfarande finns hål i. Man förväntar sig inte att det ligger ett berg i en kanal i en farled.

Båten har fått köra på tomgång sedan olyckan och väldigt försiktigt – det går nämligen inte att svänga.
Båten har fått köra på tomgång sedan olyckan och väldigt försiktigt – det går nämligen inte att svänga. Foto: privat

Båten fick stora skadorna. Bägge propellrar trasades sönder, liksom axlarna med mera.

– Båda propellerna tog i berget och då tvärstannade motorerna, så jag vet inte om de är trasiga eller vad som har hänt. Men det kommer kosta mellan 200-300 000 att laga de skador som vi vet om.

Passagerarna fick ringa Sjöräddningen som kom och bogserade dem från Säffle till Åmål, där båten drogs upp.

Det måste kännas fruktansvärt jobbigt?

– Det är fruktansvärt, och dessutom är hela semestern förstörd.

Går inte att svänga

En ny propeller fick sättas fast för att båten skulle bli körduglig igen.

– Båda axlarna är krokiga så vi kunde ta oss vidare, men fick köra på tomgång och väldigt försiktigt för det går inte att svänga med båten. Nu (i fredags, reds anm) ligger vi i Köpmannebro och väntar på att det ska sluta blåsa så att vi kan ta oss hem till Kållandsö.

Skadorna på båten kommer att kosta åtminstone mellan 200 000 och 300 000 att reparera.
Skadorna på båten kommer att kosta åtminstone mellan 200 000 och 300 000 att reparera. Foto: privat

Tommy har försökt att prata med Sjöfartsverket angående olyckan men han menar att det är som att prata med en vägg. Han tycker att det är helt oförståeligt att man inte gör någonting åt att det saknas prickar i fartleden och tycker att man åtminstone borde sätta upp något provisoriskt för att varna.

– Det är tråkigt att man ska behöva gå genom pressen för att få någon ändring, och att det blir dålig reklam för Säffle. Vad gör Sjöfartsverket med sina höga årslöner om det inte händer någonting?

Dödens kanal

Tommy menar att det var ren tur att ingen dog.

– Med den krock som blev så kunde någon slagit i huvudet och ramlat i sjön. Livsfarligt! Det var någon som sa att det brukade kallas för Dödens kanal på vikingatiden, och det kan det bli återigen.

Artikeltaggar

BåtarBrott & blåljusMiljöMotorNyheterSäffleSjöfartsverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.