Bara veckor kvar – så kommer skolstarten i Karlstad att gå till

Publicerad:
Om några veckor börjar höstterminen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vårterminen avslutades för många i grundskolan med distansstudier.

Nu är det bara veckor kvar till höstterminen. Samhället börjar så sakteligen öppnas upp och restriktionerna lättas steg för steg, nivå för nivå.

Elever och personal kommer att välkomnas tillbaka till klassrummen för att fortsätta ”som vanligt”.

I nuläget känner sig barn- och ungdomsförvaltningen trygga med att det kommer ligga ett helt sommarlov mellan terminerna.

– När vi avslutade vårterminen så var det mer ansträngt och vi hade flera årskurser och skolor som hade distansundervisning, men planen är att vi ska bedriva närundervisning så långt det bara går, säger Lena Huldén, utredare på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad kommun.

Lena Huldén, utredare på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad kommun.
Lena Huldén, utredare på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad kommun. Foto: Privat

Bakom kulisserna kommer arbetet med att hålla koll på pandemin att fortgå. Det blir ”som vanligt”, fast det nya normala som vi fått vänja oss vid det senaste dryga året.

– Det är egentligen samma arbete som i våras, men vi hoppas på att det inte ska behöva bli så mycket beslut, beroende på hur utvecklingen ser ut. Vi behöver följa utvecklingen på samma sätt som tidigare när skolan startar.

Uppföljning varje vecka

Förvaltningen kommer att ha uppföljning varje vecka där de håller koll på antal inrapporterade fall och för att se om de behöver vidta åtgärder.

Ute i skolorna kommer de restriktioner som redan finns att följas, den enda skillnaden är att distansundervisningen inte fortsätter med från vårterminen.

– Om vi lättar på någonting så ska vi verkligen göra det på goda grunder och vara trygga med det. Vi kommer att fortsätta hålla avstånd och följa restriktionerna, om vi ska gå tillbaka då behöver vi göra det i en lugn takt.

Med reservation

Höstterminen drar igång den 16 augusti och viss reservation finns för att planen kan ändras.

– Det är några veckor kvar till 16 augusti och även om det är sommar så har vi bevakning här för att se vad som händer. Som det ser ut i dag så är inriktningen att det är återgång, och vi hoppas att det håller sig så och att vi inte behöver gå ut med distansundervisning.

Distansundervisning på fler skolor i Karlstad – läget följs ”timme för timme”Nästan 200 smittades i stora skolutbrottet – rektorn: ”Det mesta är ren otur”

Artikeltaggar

Barn- och ungdomsförvaltningenCoronavirusetGrundskolanKarlstadKarlstads kommunLena HuldénSkola och utbildningSommarlov

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare