Hoppa till huvudinnehållet

”Vill vässa mina verktyg”

Publicerad:
Olle har hunnit med mycket under åren. Här ser vi honom i en av showerna från tiden då han arbetade på kryssningsfartyg.
Olle har hunnit med mycket under åren. Här ser vi honom i en av showerna från tiden då han arbetade på kryssningsfartyg. Foto: Anastasia Aparenko

Han beskriver sig som en ”teaterapa i grunden” och nu gör sig Olle Roberg redo för nästa steg i karriären. Om en månad flyttar han söderut och inleder en treårig utbildning på Teaterhögskolan i Malmö. NWT samtalar om tidigare erfarenheter utomlands och om att hitta hem igen.

Under sommaren är Olle Roberg i Vimmerby för att tredje året i rad arbeta på Astrid Lindgrens värld. Efter uppväxten i Karlstad bor han numera i Stockholm men även här i Vimmerby trivs han och han beskriver arbetsplatsen som ett av sina ”hem”.

– Det är väldigt tillfredsställande att förverkliga Astrids karaktärer och möta alla förväntansfulla barn. Den här sommaren känns allt extra speciellt och det verkar som att det finns en uppdämd längtan att få uppleva kultur igen, det känns som en revansch mot i fjol, säger han.

Att skådespela är mer än ett yrke för Olle, han beskriver det som sitt liv, och NWT har tidigare berättat om hur han fann sitt kall via föräldrarnas engagemang i en liten teaterförening i Bjurtjärn. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och erfarenheter har staplats på varandra.

Olle i full attack på Astrid Lindgrens Värld. Här har han spenderat somrarna tre säsonger i rad och han trivs med att göra Astrids figurer levande. Här som Tengils man "Veder".
Olle i full attack på Astrid Lindgrens Värld. Här har han spenderat somrarna tre säsonger i rad och han trivs med att göra Astrids figurer levande. Här som Tengils man "Veder". Foto: Karolina Börjesjö

Världen runt

Efter gymnasiestudierna bodde Olle två år i London, där han mest ägnade sig åt olika ”mugglarjobb” som han uttrycker det, alltså det som kulturarbetare vanligtvis benämner som ”brödjobb”. Det stora klivet ut i världen skedde när han kom in på American Academy of Dramatic Arts i New York där en mängd namnkunniga skådespelare har gått, bland annat Grace Kelly. Den tvååriga utbildning gav honom en inblick i både vad som krävs för att lyckas i teaterbranschen samtidigt som han lärde sig otroligt mycket om sig själv.

– Det var precis det jag suktade efter då, synen på yrket förändrades under den här tiden, säger Olle,

Han stannade i USA i tre år och efter studierna var han del av olika teatersällskap. Han hann bland annat att turnera med en pjäs i ungefär 25 delstater och även att ta jobb som bartender i barer på Broadway. Han beskriver hur fascinerande och annorlunda USA är gentemot Sverige.

– Bara att vistas i New York är en enorm upplevelse, det är som ett eget land i sig. Tiden i USA har gett mig mycket erfarenhet och jag räknar fortfarande dessa tre år som några av mina bästa hittills, säger han.

Nästa anhalt innebar jobb som showartist på kryssningsfartyg för ett tyskt rederi. Under två år fick Olle se stora delar av världen.

– Jag var i allt från Singapore till Wales, Dubai, you name it, skrattar han och berättar hur kul det var att se världen på det här sättet.

Men då pandemin slog till var det ganska självklart att återvända till Sverige.

Kryssningsjobbet tog honom världen över och han framhäver hur lyxigt det var att få se så mycket under så kort tid. Här ett besök i Petra ”Den Förlorade Staden” i Jordanien.
Kryssningsjobbet tog honom världen över och han framhäver hur lyxigt det var att få se så mycket under så kort tid. Här ett besök i Petra ”Den Förlorade Staden” i Jordanien. Foto: Daniele Brenna

Nya perspektiv

– Det här året har varit ett uppvaknande, det har varit tufft men nyttigt, säger Olle och syftar till tiden i karantän då han verkligen haft tid att tänka och omvärdera vissa saker i sitt liv.

– Det här har jordat mig, jag har märkt att jag tagit mycket för givet tidigare, som min familj och även det konstnärliga. Det är saker jag vill förvalta nu, fortsätter han.

Att han skulle söka till Teaterhögskolan i Sverige var något han inte hade trott för några år sedan men nu känns det som helt rätt val.

– Det känns fortfarande lite overkligt att jag har kommit in, alla auditions skedde via nätet. Jag har knappt varit i Malmö än, ler Olle.

Han ser fram emot att återigen syssla med regelrätt teater, något han har saknat under åren som showartist.

– Jag är i grunden en teaterapa och nu ska jag ta tillfället i akt att vässa mina verktyg, berättar han.

Och han beskriver också vilken lyx det är att veta var han ska vara de kommande tre åren, en trygghet som skådespelaryrket annars sällan erbjuder.

– Genom att jag har varit så mycket utomlands så har jag missat många möjligheter att skapa kontakter här hemma. Jag har fortfarande inte riktigt förstått hur man ska tackla entreprenörbiten av yrket men även detta kommer jag kunna fokusera mer på nu, säger han.

Olle Roberg minns tiden på Värmlandsteatern med värme. I höst ska han fokusera på att utveckla sina teatertalanger på Teaterhögskolan i Malmö.
Olle Roberg minns tiden på Värmlandsteatern med värme. I höst ska han fokusera på att utveckla sina teatertalanger på Teaterhögskolan i Malmö. Foto: Privat

Värmlandsteatern

Under gymnasietiden var Olle aktiv på Värmlandsteatern och gjorde där flera uppmärksammade rollprestationer. Han ser tillbaka på den tiden med värme och vi talar om hur han började jobba i garderoben med att ta emot jackor i foajén, för att sedan ta plats i ensemblen.

– Jag gick i skolan på dagarna och spelade teater på kvällarna, det var en otroligt lärorik tid.

En av de första större produktionerna han medverkade i var musikalen Rent på Scalateatern och när jag frågar om han föredrar musikal framför traditionell teater blir det tydligt att den senare ligger lite varmare om hjärtat.

– För mig går i och för sig båda lite hand i hand och visst är det kul att även syssla med musik men skulle jag tvingas välja är det nog teaterns berättande som jag trivs bäst med. Det ska bli kul att utveckla den sidan nu i Malmö, säger han.

När vi går in på hur framtiden kan tänkas se ut vill Olle inte ge något konkret svar. Han säger istället att ”ingenting blir ändå som man tänkt sig” och att han vill vara öppen och mottaglig för allt spännande som kan komma i hans väg.

– Det är en tuff bransch som kräver att man jobbar stenhårt och även att man har en del tur. Just nu är jag bara lycklig över att ha kommit in på skolan och jag ser fram emot alla nya utmaningar. Efter åren utomlands är jag också glad att vara tillbaka i Sverige. Det finns ingenting som slår Sverige i mina ögon, det är det vackraste landet!

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBjurtjärnMalmöNöje/KulturScalateaternTeaterVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.