Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare F1-stjärnan mötte fansen – i Kristinehamn

Publicerad:
Indycarföraren och tidigare F1-stjärnan Marcus Ericsson mötte sina värmländska fans under torsdagen.
Indycarföraren och tidigare F1-stjärnan Marcus Ericsson mötte sina värmländska fans under torsdagen. Foto: Eva Häggdahl

Han är en av få svenskar som fått möjligheten att köra Formel 1. Numera kör Kumlasonen Marcus Ericsson Indycar och under torsdagen befann han sig i Kristinehamn för att möta sina värmländska fans. För NWT berättar motorstjärnan om tiden i Formel 1 och anledningen bakom kanonstarten på årets säsong av Indycar.

– Det var väldigt kul att träffa allt folk, det var en rejäl uppslutning, säger motorstjärnan.

Den förste svensken att köra Formel 1 var Joakim Bonnier, den senaste som susade fram på de olika ikoniska banorna var Marcus Ericsson som tillhörde klassen år 2014–2018. En bedrift han än idag är väldigt stolt över.

– Alla som håller på med racing har ju en dröm att en dag köra Formel 1. Så det var ju en stor dröm som gick i upplevelse för mig. Det var fantastiska år och jag är verkligen stolt att jag spenderade fem år i Formel 1.

Trivs med Indycar

Från år 2019 och framåt kör Ericsson Indycar istället, en övergång han verkar trivas med.

– Jag tyckte att jag gjorde det bra med de förutsättningarna jag hade i F1. Det är ju lite speciellt med F1 att alla stall inte har chansen på riktigt att vinna eller ens komma på pallen. Jag hade aldrig riktigt chansen med den bilen jag hade. Det är det som är så himla kul när jag nu kör Indycar, där känns det som att alla kan vinna. Har jag en dålig dag kan jag komma på 25:e plats och har jag en bra dag kan jag vinna hela tävlingen.

De två första åren var lite halvknackiga med inga direkta topprestationer från den före detta Formel 1-föraren. Desto bättre har det gått säsongen 2021 där han dels vunnit sitt första lopp sedan 2013 och även följt upp segern med en andraplats.

– Det är kul att det lossnat lite i år, man vill ju inte skylla på otur men jag känner att jag i alla fall inte haft så mycket tur i min karriär. Jag känner att jag gjort många bra prestationer men att det inte riktigt räckt ända vägen fram. Så det är kul nu när det lite blivit proppen ur och man fått med sig lite bra resultat. Man får bättre självförtroende, lite momentum och det är viktigt. Det känns verkligen som att det har lossnat nu.

Långväga fans

Mellan två race åkte alltså Ericsson hem till Sverige och under torsdagen fick hans svenska fans chansen att träffa honom i Kristinehamn av alla ställen. Anledningen bakom att det blev just Kristinehamn är faktiskt ganska enkel. Företaget Huski som är med och sponsrar föraren har sina rötter där. Dessutom är det nära Ericssons hemstad och Värmland/Örebro är lite utav svensk motorsports mecka enligt Ericsson själv.

Daniel Eriksson och son hade åkt ända från Halmstad för att träffa motorstjärnan.
Daniel Eriksson och son hade åkt ända från Halmstad för att träffa motorstjärnan. Foto: Eva Häggdahl

Kön ringlade sig lång för att få en bild tagen alternativt få en autograf skriven av stjärnan. En pappa och son hade åkt ända från Halmstad för att träffa idolen.

– Vi är stora motorsports fans och vi har följt Marcus under många år. Det började egentligen när han började köra i Formel 1 och sen dess har vi varit fast. Det var väldigt kul att träffa honom man har ju bara sett honom på TV, säger pappa Daniel Eriksson.

En annan har åkt till Budapest tidigare för att se Ericsson in action.

– Jag har åkt flera gånger bland annat till Budapest för att se honom. Väldigt coolt att få träffa honom och prata. Extra bra att man bara behövde åka till Kristinehamn och inte över Atlanten för att få prata med honom, skrattar Jan Bertilsson.

En tredje har följt honom sen hans första stapplande steg.

– Jag har bott nästintill granne med Marcus föräldrar länge så jag har sett honom sen han var en liten knodd. Då trodde man inte att man 20-25 år senare skulle sitta uppe hela nätterna för att se honom köra Formel 1. Men det är ju jättekul såklart, säger Andreas Johansson.

Om någon vecka sätter sig Kumlasonen på flyget tillbaka till USA. Först väntar lite tester innan det är dags för tävling i Nashville 6-8:e augusti.

– Jag siktar på att vinna fler race och jag ligger ju femma totalt så minst topp fem i mästerskapet totalt, men gärna högre.

Andreas Johansson bodde granne med Marcus Ericssons föräldrar.
Andreas Johansson bodde granne med Marcus Ericssons föräldrar. Foto: Eva Häggdahl
Indy car-föraren Marcus Ericsson har vunnit ett lopp i år.
Indy car-föraren Marcus Ericsson har vunnit ett lopp i år. Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

Formel 1IndycarKristinehamnMarcus EricssonMotorsport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.