För fyra år sedan bryggde Tony Tingström den första satsen öl på Gammelbacka bryggeri.
I januari inleddes en satsning på gin.
Nu håller man på att förvandla öl till en typ av whisky.
I höst tas nästa steg när man blir Karlskogas första riktiga whiskytillverkare.
– Det är roligt när det händer saker, menar Tingström.
Gammelbacka bryggeri håller till i ganska undanskymda lokaler strax utanför Boforsområdet, bara ett stenkast från E18 i Karlskoga. Men allt fler, både karlskogingar och mer långväga gäster, har fått upp ögonen för detta ”vattenhål”.
Och det är inte så konstigt. Här händer det nämligen spännande saker för den dryckesintresserade.
Men det började i blygsam skala för snart fem år sedan. Tony Tingström och kollegan Anders Wiklund, en duo som gärna bryggde öl hemma, valde att satsa på ett eget bryggeri. Utrustning för dryga miljonen beställdes från Kina och snart var man igång.
– Det var givetvis en chansning, men det var ju en dröm, säger Tingström.
Sakta med säkert fick man fart på både tillverkning och försäljning. Ett antal ölsorter hamnade också på Systembolagets hyllor.
– Det betydde givetvis mycket, inte minst för att våra öl fick uppmärksamhet.
I dag går ölbryggeriet på 35 procent av sin kapacitet.
– Vi kan om det behövs tillverka cirka 50 000 liter per år.
Nära slå igen
Men så kom pandemin, något som slog hårt mot Gammelbacka bryggeri.
– Försäljningen på Systemet utgör bara en del, det viktigaste för oss är faktiskt ölprovningarna. Tyvärr har vi inte haft några sådana på länge och om de tuffa restriktionerna fortsatt ytterligare några månader, ja då hade vi nog fått ge upp.
Men nu ser man framåt igen. Och planerna är många. Ölen puttrar fram och gästerna har börjat återkomma till bryggeriets pubaftnar.
Men numera tillverkar man inte bara öl utan också - gin.
– Gin är ju så otroligt gott så varför inte tillverka egen, tänkte vi. Det är dessutom kul, kräver ingen lagring och ganska enkelt att göra, i varje fall jämfört med öl. Vi tänkte först att det bara skulle vara en häftig grej, men det har blivit succé.
Tony beställde en mindre destilleringsapparat och den har fått jobba en hel del sedan januari. Kanske beror framgången på att man inte bara tillverkar klassisk gin, utan valt att tänka lite utanför boxen.
– Att smaksätta ginen redan i produktionen var givetvis en chansning. Men den har gått hem.
Tony berättar att smakerna man tar fram i dag är kaffe, jordgubb, vanilj, aprikos och lakrits.
– Lakritsgin med hjortrontonic är den mest uppskattade GT-varianten vi serverar. Men även gin med kaffesmak gillas av många. Jordgubbsvarianten har också sina fans.
På Systemet
Tingström berättar vidare att spriten ångar igenom kryddblandningen. I grunden finns enbär, koriander och pomerans. Stjärnanis gör lakritssmaken och kaffebönorna mortlas innan det hamnar bland de andra kryddorna. Jordgubbarna, som är frystorkade, krossas före användning.
Ginsatsningen har blivit så lyckad att man hoppas få ut ett par sorter på Systembolagets beställningssortiment ganska snart. Först blir original och lakrits.
– Dessa kommer att säljas på halvlitersflaskor.
Men nyheterna stannar inte där.
Nästa steg är att ta tillvara på den öl som ibland blir över. Av den ska man destillera en whiskyliknande dryck.
– Eftersom det är humle i ölen, som räknas som en smaksättare, får vi inte kalla det whisky. Men vi har nu ett antal liter på lagring och det påminner mycket om whisky. Gott är det i varje fall. Nyttjar man små fat räcker det att lagra i ett par månader. Vi får se om det går hem.
Vad man ska kalla den här drycken är dock inte bestämt.
– Det gäller att komma på något unikt...
Egen whisky
Nu nöjer sig inte Tony och Anders med att tillverka något som liknar whisky. I höst tänker man bli Karlskogas första riktiga whiskytillverkare.
– Jag har aldrig haft någon dröm om att tillverka whisky, men ändå, vilken grej! Även om det blir i en ganska liten skala, i varje fall till en början, ska det bli spännande. Lagringen kommer att ske på 30-liters bourbonfat. Men var, det är dock inte bestämt, säger Tony.
Och fortsätter:
– Meningen är sedan att intresserade ska kunna köpa in sig på enstaka flaskor, alltså inte behöva köpa hela fat. Det är en modell vi tror på.
Tony erkänner att han inte vet så mycket om att tillverka whisky.
– Här är jag ganska novis. Men vi har otroligt bra kontakter bland whiskykännare som kan hjälpa oss.
– Satsningen på whisky ser jag verkligen fram emot, den är lite speciell. Visserligen kommer alltid ölen att vara vår stora grej, men det är aldrig fel att ha flera ben att stå på.
Öl, gin och whisky.
Vad kommer att hända härnäst på lilla Gammelbacka bryggeri?