Siffrorna som talar för gränsöppning – då kommer nästa besked

Publicerad:
Nästa fredag fattas beslut om en eventuell gränsöppning den 2 augusti. Foto: Dag W Grundseth

För många har väntan på att gränsen till Norge ska öppna varit lång och tung. Efter det senaste dråpslaget sätts nu hoppet till nästa fredag. Kan Värmland äntligen få bli grönt?

Norges gräns för att länet ska kunna klassas som grönt är ett smittotal under 50 per 100 000 invånare under vecka 28 och 29. Dessutom ska andelen positiva prover ligga under 4 procent.

I nuläget ser det ljust ut.

Kjell-Arne Ottosson (KD), tidigare kommunfullmäktiges ordförande i Årjäng och numera riksdagsledamot och ledamot i Nordiska rådets svenska delegation, är försiktigt positiv:

– Som siffrorna ser ut nu så ser det ljust ut men det kan ändras på bara några dagar. Det kan gå fort så det är jättesvårt, det räcker med ett lokalt utbrott.

 Kjell-Arne Ottosson (KD) hoppas att gränsen kan öppnas.
Kjell-Arne Ottosson (KD) hoppas att gränsen kan öppnas. Foto: Lisa Olaison

Han berättar att en öppning av gränsen skulle vara betydelsefullt för många.

– Det många inte förstår är att det sociala livet är lika mycket i Norge som i Sverige för oss som bor vid gränsen. Folk har inte besökt släkt och vänner på över ett år. En öppning skulle betyda mycket för det sociala livet och vara en välgärning för det psykiska måendet.

Handeln

Utöver det sociala är en öppning också viktigt för gränshandeln, menar Kjell-Arne Ottosson.

– Gränshandeln har slitit hårt. Att få igång ruschen igen och kunna starta upp är väldigt viktigt nu.

Samtidigt är han bekymrad. Även om Värmland skulle bli grönt och gränsen skulle kunna öppnas den 2 augusti menar han att gränsövergångarna är ett problem.

I Värmland finns det endast tre övergångar så för många arbetspendlare blir resan till jobbet, som vanligtvis går i ett nafs, många timmar lång.

– Även om gränsen öppnar blir det ingen skillnad för pendlarna om gränsövergångarna är kvar. Bor man i Långflon eller i Norra Värmland blir resan jättelång!

Väntar på svar

Han har sökt Sveriges Nordenminister, Anna Hallberg, och hennes stab men inte fått något svar än.

– Jag får väldigt lite signaler från dem. Jag väntar på svar men är inte särskilt optimistisk. Nu sticker jag ut hakan här men det verkar som att norrmännen tror att de inte har någon egen smitta utan att allt kommer från inresande. De gömmer sig bakom detta.

– De säger sig vilja hålla koll på importsmittan men många menar att det bara är politik. Ska jag vara helt ärlig tror jag inte att de kommer att släppa på gränsövergångarna.

Artikeltaggar

Anna HallbergCoronavirusetGränshandelKjell-Arne OttossonNordiska rådetNyheterPandemiVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare