Insändarstorm om Stefan Löfven och gängkriminaliteten

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Många insändarskribenter har åsikter om hur Sverige ska få bukt med gängkriminaliteten - och vilket ansvar som vilar på politikerna.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Många NWT-läsare har reagerat på Stefan Lindkvists insändare ”Är alla i hela Sverige på väg att bli galna?” - ett axplock kan du läsa nedan.

Dags att ändra våra lagar

Vem ska vi skylla på tycker du som anser att vi inte ska skylla allt på Löfven? Hur man än ser det och hur lojal man än är mot regeringen – något i Sverige är väl väldigt galet, eller?

Det skjuts mot alla, även kvinnor och små barn. Man eldar upp bilar, rånar gamlingar och kapar medborgares bilar. Avundsjuka kanske?

Straffrabatt får ju alla unga och inget är värt någonting längre. Kanske dags att ändra på våra eminenta lagar? Danmark ligger väl långt före oss och om Löfven skulle anamma samma lagar så kanske vi kommer någonstans.

Skäms över att vara svensk.

Svensk som aldrig någonsin kommer att rösta rött

***

Makten måste kunna granskas

Vi är trots allt ganska många som har gjort någonting. Det främsta vi har gjort, det är att vi inte har röstat på Socialdemokraterna eller de övriga partier som nu ingår i regeringssamarbetet. Förutom att rösta i allmänna val och avstått från att begå de klandervärda "handlingar" som uppradas i insändaren, så har vi varken varit naiva eller levt med ögonbindlar. Vi såg saker och ting komma ungefär redan i början av 00-talet. Det borde en statsminister också ha gjort oavsett partitillhörighet.

Makten måste kunna granskas av folket och det in i minsta detalj. Vi lever trots allt inte i en skattefinansierad diktatur. Eller gör vi det åsiktsmässigt eftersom vi enligt insändarskribenten inte bör klaga. Trots att denna klagan riktas mot de personer som har erhållit det högsta förtroendet ett lands medborgarna kan ge, nämligen att genom sin yrkesutövning styra landet på skattebetalarnas bekostnad?

Klaga på!

***

Jag håller med till fullo

Håller fullständigt med insändarskribenten Stefan Lindkvist.

Turid Wikeby Nilsson

***

Superbra insändare!

Jag säger bara: heja Stefan Lindkvist. En superbra insändare. Jag tänkte precis i de banorna när jag läste om vad pappan till de barn som blev oförskyllt skottskadade sa: "Det är samhällets fel". Ja, vi är alla en del av samhället och har skyldigheter och ansvar att upprätthålla lagar, regler och föreskrifter. Intervjuer med unga som står på tur för vaccinering som säger att de minsann inte tänker vaccinera sig anser jag inte heller tar sitt ansvar. Du pekar på många sådana situationer som alla verkligen behöver rannsaka sig själva inför och ta ansvar. Rättigheter följs alltid av skyldigheter. Många glömmer det och skriker bara efter mer och mer rättigheter.

Maritha

***

Bra rutet!

Bra rutet i torsdagens tidning Stefan Lindkvist, det behövs flera som du.

Hanson

***

Landet slås i spillror

Du tycker i din insändare att svenska folket klagar på regeringen och Stefan Löfven. Är det så konstigt? Ett land som håller på att slås i spillror och tas över av kriminella invandrargäng.

Där skjutningar av oskyldiga människor, våldtäkter både på män och kvinnor, överfall av gamla människor i deras hem, hedersvåld i hemmen etcetera är legio idag. Är det ett sådant Sverige du vill ha då förstår jag vad du skriver och vad du menar, men jag tillhör inte den kategorin. Ditt förslag att Stefan Löven skulle jaga bovar, knarksmugglare, illegala tulltransporter själv kanske inte är så dumt. Det är kanske det som krävs för att regeringen ska inse vad som händer i Sverige.

Det Sverige som fanns på Per Albin Hanssons och Tage Erlanders tid är sedan länge borta. Du tycker att man ska kandidera för att ersätta Stefan Löven som statsminister. Det är ju inte lätt när han med näbbar och klor gör allt för att sitta kvar.

Janne

***

Det är väl alldeles självklart att Löfven och hans ministrar har ansvaret för gängens framfart i landet. Det är ju han och hans parti som ivrigt påhejade av MP, V och C har bäddat för hur det blivit. Dina ”lösningar” på problemen haltar ganska mycket vad det gäller logik. Sluta smuggla vapen och knark, säger du. Det som gjort det så enkelt är just regeringens slappa attityd gentemot brottslingar. Både polis, rättsväsende och tull har fråntagits sina verktyg för att kunna hålla ordning. Saft och bullar botar ingen kriminell. Jag hoppas att du lever som du lär, för du tycks ju tro att du sitter på alla lösningar. Ändå skäller du efter alla som ”sitter vid datorn” och klagar. Ser du ironin? Sociala medier är faktiskt en utmärkt plattform för alla som har något att säga. Alla politiker finns där så vi kan ju nå dem den vägen. Med lite tur så kan man kanske påverka. Löfven har stått och lovat varje år i sju år att ”Nu ska gängen knäckas”. Trots alla fagra löften så blir det bara värre. Att du anser att vi medborgare skulle vara skyldiga till den uppkomna situationen är helt befängt. Jag tänker inte känna någon form av kollektiv skuld för hur samhällsutvecklingen blivit.

Vad det gäller antalet poliser så har du fel. Gå inte på Löfvens mantran. Sedan 2015 har det totala antalet poliser ökat nationellt, men när det kommer till de anställda i yttre tjänst har antalet minskat. I slutet av 2019 låg siffran på 9 049 jämfört mot 9 226 år 2015.

I november 2020 hade Sverige en folkmängd på 10 380 245, enligt SCB. Det ger en polistäthet på cirka 201 per 100 000 invånare. Det är färre per capita än man hade under toppnoteringen 2010 då Sverige hade 216 poliser per 100 000 invånare.

Grad63

***

Jag har inte röstat fram Löfven

Självklart är det regeringschefen Stefan Löfven och med de av honom tillsatta statsråden som är ansvariga för den situation som vi i dag har i Sverige.

Högste chef är alltid ansvarig. Det gäller såväl vd på ett företag, ordförande i en förening, kaptenen på ett fartyg och så vidare.

Sverige har sedan Löfven tillträdde som statsminister upplevt sju förlorade år. En total brist på handlingskraft inom de flesta områden. Brist på förutseende och analys och lång reaktionstid på uppkomna situationer. Ett slags försiktig rädsla.

Vi har fått en importerad kriminalitet med öppna gränser och obefintlig tullbevakning. Vi har fått en skola som betygsmässigt rasat i förhållande till övriga Europa och med lärare som snart inte vågar konfrontera vissa elever. Vi har fått en förnedrande kvinnosyn med ibland misshandel som följd. Vi har fått en äldreomsorg med total brist på omsorg. Vi har fått en sjukvård med ständig resursbrist, även innan pandemin.

Det enda jag håller med dig om i din insändare är att det är du och jag som är ytterst ansvariga. Samhället, som du skriver. Ja, det är vi röstberättigade som valt att ge vårt förtroende till Stefan Löven och hans regeringsbildning att styra vårt land.

Du ställer också en fråga till alla som klagar på Löven. Vad har JUST DU gjort för att förändra situationen i Sverige? Mitt svar är enkelt: Jag har inte röstat fram Löfven och känner därför inget ansvar för dagens situation i Sverige!

Gustaf

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.