Incir: Jag kavlar upp ärmarna och krokar arm

Signerat
PUBLICERAD:
Vårt moderna Europa kan bättre, skriver Evin Incir.
Foto: Fredrik Persson / TT

Direkt från Europaparlamentet

I slutet på förra året antog vi en lag som nu gör det möjligt att strypa det ekonomiska EU-stödet till de länder som agerar stick i stäv med de värden som EU bygger på, skriver Evin Incir.

Hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter. Visst låter det som en självklarhet för oss. Det är det inte för alla, varken i Sverige, EU eller globalt.

Runtom i EU organiserar sig just nu högerkonservativa och högernationalistiska krafter för att i land efter land frånta hbtq-personer de mänskliga rättigheterna. Att människors längtan efter frihet och kärlek kan vara så kontroversiellt är bortom mitt förstånd.

Många av oss har länge har följt den förskräckliga utvecklingen som lett till att det idag i praktiken är förbjudet med abort i Polen, men också de vidriga hbtq-fria zonerna som finns i landet. I Ungern har det högerkonservativa regeringspartiet gått samma väg som sina likasinnade i Polen. Förra året fråntogs trans- och intersex personer rätten att byta juridiskt kön och i år deklarerades att det nu även blir förbjudet med skildringar av homosexualitet och transpersoner. Det är ett försök till att sudda ut hbtq-personer i alla offentliga rum.

Jag blir mörkrädd på riktigt när jag blickar över vårt moderna Europa. På bara några år har stenåldersmentalitet lyckats ta sig in i maktens korridorer i vissa medlemsländer.

Samma krafter som ger sig på hbtq-personers rättigheter attackerar också jämställdheten, pressfriheten, är oftast rasistiska partier och klimatförnekare. För var dag som passerar blir det än tydligare för mig att vi aldrig får ta vår demokrati för given.

I Europaparlamentet har vi socialdemokrater, tillsammans med andra progressiva partigrupper, flertal gånger kraftigt markerat emot de partier och regeringar som vill slänga oss tillbaka i tiden. I slutet på förra året antog vi en lag som nu gör det möjligt att strypa det ekonomiska EU-stödet till de länder som agerar stick i stäv med de värden som EU bygger på – demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och alla människors lika värde. Som en reaktion mot de hbtq-fria zonerna i Polen deklarerade vi även EU som en frihetszon för hbtq-personer där människor är fria och kärleken får frodas. För två veckor sedan fördömde vi dessutom Ungerns attacker på hbtq-personer.

Men långt ifrån alla röstade för lagstiftningen, deklarationen och fördömandet. Jag både ilsknar och skäms över att inte alla Europaparlamentariker kan stå upp för alla människors frihet.

Ilskan över orättvisor får dock inte förlama oss. Det gäller att vi kavlar upp ärmarna. Därför kommer jag nu, som stolt allierad, till helgen att befinna mig i Ungern för att delta i Budapest Pride. Vårt moderna Europa kan bättre. Vårt moderna Europa kan bli fritt från beslutsfattare med stenåldersmentalitet. Då gäller det även att kroka arm över landsgränserna.

Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.