Grymt goda grillviner!

Mat & dryck
PUBLICERAD:
Vilken sommar vi har haft och har. Den är tack och lov långt ifrån över och det är kanske först nu, denna vecka, som många av oss går på semester.
Sofia Ander

Var sig man är på hemmaplan, eller reser runt i landet för att hälsa på vänner och familj, så finns det en röd tråd som präglar svensk sommar. Tråden stavas grill. Sommar och grill är inte bara en måltid. Det är en aktivitet, en social sådan. Äntligen kan man sitta ute och njuta av middagen och låta allt ta sin tid. Det bästa med grillning är att i stort sett allt går att grilla. Grönsaker i alla former, kött, fisk, fågel och vegetariskt.

I dag håller vi oss till menyn för karnivorerna. På vinlistan blir det rött, fylligt och smakrikt. Nästa vecka blir det vita grillviner till fiskarna och grönsakerna.

Röda grillviner

Bodegas Antonio Arraez Vivir Sin Dormir Monastrell Organico 2019

(nr 2559. 99 kr)

Fullmatat från Jumilla i Spanien, där druvan monastrell trivs under solen. Gott om skogsbär, kakao, violtoner och smakrika kryddor. Perfekt till marinerad karré med sötpotatis.

Le Lion Féroce 2020

(nr 22324. 109 kr)

Fyllig sydfransos gjord på syrah och mindre delar grenache, carignan och mourvèdre. Här hittar vi plommon, vilda hallon, varma vilda örter och mycket charm. Grillade korvar med hög kötthalt och potatissallad tack!

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio 2018

(nr 27430. 189 kr)

Står kladdiga revbenspjäll på menyn, eller kanske hemgjord burgare? Då är Scatena vinet! En seriös zinfandel med mogna skogsbär, peppar och friska syror. Snyggt!

Cannonau di Sardegna Riserva 2018

(nr 2004. 129 kr)

Charmerande från Sardinien, där druvan grenache går under namnet cannonau. Smårustikt och härligt fruktigt med torkade röda bär, varma jordgubbar, kvistar av rosmarin och lagerblad. Utmärkt till helgrillad kyckling med sommarens grönsaker.

Dom Rafael 2017

(nr 2229, 119 kr)

Smarrig och smakrik portugis där de lokala druvorna aragoñes, trincadeira, castelão och alicante bosquet sätter smakerna. Ett vin fyllt med körsbär, plommon och peppriga toner. Grillad biff och örtsmör blir fint till.

DeAetna Terra Costantino 2019

(nr 2400, 159 kr)

Vill du ha kraft och tanniner? Och samtidigt ett svalt och friskt vin? Då är Etna svaret och särskilt Terra Costantino. Druvan heter nerello mascalese som odlas på Etnas vulkaniska jordar. Röda syrliga bär, pomerans, nypon, ceder och vilda örter flödar fram. Prova till pizza från grillen, gärna med parmaskinka och mozzarella.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.