Hoppa till huvudinnehållet

Anmälde sig en halvtimme före deadline – nu gör Öberg VM-debut: ”Oväntat”

Publicerad:
Dan Öberg gjorde ett EM-inhopp i Riga förra året – nu får han också göra sin VM-debut, i och med premiären i Barcelona.
Dan Öberg gjorde ett EM-inhopp i Riga förra året – nu får han också göra sin VM-debut, i och med premiären i Barcelona. Foto: Jakub Nitka

För bara en dryg månad sedan visste Arvikabördige Dan Öberg inte om att det snart skulle bli VM-debut.

Nu står han snart på startlinjen i Barcelona mot några av världens bästa rallycrossförare.

– Det var en liten impulsgrej, men det ska bli kul, säger västvärmlänningen till AN ett par dagar innan premiären.

Öberg tävlar för Team Westom och ingår i Peter Hedströms Torsbybaserade team. Han ska alltså ratta en Volkswagen Polo supercar som en av 17 startande i värstingklassen.

– Bilen är snabb, så vi får se vad man kan hitta på. Det kommer bli 33-34 grader varmt under tävlingen, vilket gör att det blir mycket att hålla koll på, säger Dan Öberg.

Endast en halvtimme före anmälningstiden gick ut stod det klart att Klässbolskillen gör Johan Kristoffersson, bröderna Timmy och Kevin Hansen och Niclas Grönholm – för att bara nämna några stornamn – sällskap i VM-premiären.

– Halv tolv på midsommar anmälde jag mig, så det var lite spontant... Jag hade inte en aning innan det. Jag och Peter har jobbat med varandra ganska länge nu och varit goda vänner. Vi var på Westombanan och testade, då frågade Peter om jag inte skulle testa bilen på VM i Barcelona, berättar Dan som innan dess inte hade räknat med att få köra i VM:

– Det är oväntat, helt klart, men jag tar det som det kommer. Jag ska göra mitt bästa och se hur långt det räcker.

Dan tror på en väldigt lärorik erfarenhet på den allra högsta nivån.
Dan tror på en väldigt lärorik erfarenhet på den allra högsta nivån. Foto: Jakub Nitka

Har du någon särskild målsättning när det gäller resultat?

– När man står på startplattan och ska dra iväg är det bara vinna som gäller, så det är målsättningen. Sen kanske det är mindre realistiskt, det blir inte lätt mot några av världens bästa rallycrossförare.

– Det ska bli jätteroligt! Fredag klockan fem på eftermiddagen är jag nog en lycklig man – eller tvärtom, beroende på hur det går.

Vilka blir de största utmaningarna?

– Bilen är fortfarande förhållandevis ny för mig. Jag har kört Scirocco innan, men nu är det ingen mellandiff utan istället en releasekoppling. Sen är det en för mig ny bana – samtidigt som man ska slåss med fem andra av världens bästa förare, säger Dan och fortsätter:

– Förhoppningsvis kommer utvecklingskurvan att stå spikrakt uppåt, man lär ju känna bilen mer och mer för varje heat.

Vad finns det att säga om banan?

– Den är ju delvis baserad på Formel 1-banan i Barcelona, så det ska bli väldigt intressant. Jag ska köra så det ryker!

Dan är relativt ny som förare inom just rallycross. Förra året körde han i RallyX Nordic och gick dessutom till semifinal på ett EM-inhopp i Riga.

– Jag köpte Ramona Karlssons Scirocco ifjol, så det har steppat på ganska bra framåt. Det blir så när man hittar något man tycker är roligt, som en tvättsvamp som bara suger åt sig. Jag har kört banracing innan det här, men det är ju två helt olika körtekniker även om man kan dra nytta av det också.

Artikeltaggar

BarcelonaDan ÖbergHedströms MotorsportRallycrossRallycross-VMTeam Westom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.