Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska toner i Hagfors

Publicerad:
Från vänster: Hans Delander, Johan Granström och Per Bäcker. Detta glada gäng spelar 21 juli i Nykroppa kyrka och på fredag 23 juli i Blinkenbergsparken i Hagfors.
Från vänster: Hans Delander, Johan Granström och Per Bäcker. Detta glada gäng spelar 21 juli i Nykroppa kyrka och på fredag 23 juli i Blinkenbergsparken i Hagfors. Foto: press

Saxofonisten Per Bäcker återvänder till hemstaden Hagfors för en utomhuskonsert i Blinkenbergsparken nu på fredag. Med sina rutinerade medmusikanter kommer det att bjudas på en bred repertoar där det bland annat vankas nykomponerat i värmländsk folkmusikton.

Nu under semestertider kan det vara trevligt att avnjuta musik ute i det fria om tillfälle ges. Just detta erbjuds nu på fredag då Per Bäcker trio ställer sig på scenen i Blinkenbergsparken i centrala Hagfors. Per Bäcker, som är född och uppvuxen i Hagfors, är en saxofonist och klarinettist av rang och har bland annat spelat med artister som Tommy Körberg och Claes Malmberg. När han nu kommer med sin trio till bygden är han glad åt att vara ute och spela igen:

– Det är alltid kul att komma tillbaks, jag kommer att tänka på hur det var när jag först började intressera mig för musik, säger han.

Per berättar att det var Hagfors musikkår som tände gnistan i honom och att han senare blev medlem där. Då spelade de bland annat i Blinkenbergsparken och delade exempelvis scen med Lasse Dahlqvist där under hans glansdagar på 60-talet.

– Det är även skönt att få börja spela igen efter det eländiga år vi har bakom oss när allt blev inställt, fortsätter Per.

Förutom Per själv består trion av Hans Delander på piano och Johan Granström på kontrabas. Hans Delander härstammar från Söderhamn och har spelat med bland andra Svante Turesson. En rolig detalj är att Hans i hemstaden hade samma pianolärare som den välkände jazzpianisten Jan Johansson.

När Per berättar om Johan Granström använder han titeln ”Sveriges meste basist” då Johan är den mest ”synliga” av de tre. Johan jobbar exempelvis mycket med Calle Moréus och har i flera år varit kapellmästare i Allsång på Skansen.

Specialskrivna kompositioner

Under pandemin damp det plötsligt ner nyskriven musik hos Per. Det var kompositören och riksspelemannen Mats Edén som komponerat sex stycken för solosax, något Per tyckte var väldigt passande under de omständigheter som rådde då.

Mats Edén har en stark förankring i Värmland och dess folkmusiktradition då han bland annat har kopplingar till Gåsborn utanför Lesjöfors och hans nya kompositioner kommer att vara del av trions repertoar denna sommar.

Stycket ”Aria till en eremit” av Johan Magnus Sjöberg kommer också att framföras, även den specialskriven för Per.

– Jag har blivit kallad ”eremiten i Gladsax”, skrattar Per. Gladsax är det passande namnet på Pers nuvarande boningsort i Skåne.

Per Bäcker med en trogen vän. I den minst sagt blandade repertoaren kommer bland annat specialskrivna kompositioner av Hans Edén och Johan Magnus Sjöberg att framföras.
Per Bäcker med en trogen vän. I den minst sagt blandade repertoaren kommer bland annat specialskrivna kompositioner av Hans Edén och Johan Magnus Sjöberg att framföras. Foto: Mats Bäcker

Många musikstilar

I övrigt blir det en bredd på musiken som få grupper kan skryta med. Det blir en blandning av klassiskt, tango, jazz och folkmusik med verk av såväl Benny Andersson som Joni Mitchell. Benny Anderssons egen arrangör Olof Helge har varit med och skrivit arrangemang även åt Per:

– Så musiken är sanktionerad från högsta ort, skrockar Per.

Han minns hur han såg Hepstars i Hagfors samma vecka som de låg etta på Tio-i-topp med ”Cadillac”.

– Inte kunde man väl då ana att killen bakom orgeln (Benny Andersson) skulle bli så känd som han är nu, skrattar Per åt minnet.

Förutom konserten i Hagfors ska gruppen gästa Nykroppa kyrka (ikväll onsdag 21 juli) och efter fredagens spelning bär det av till Oxelösund.

– Vi försöker ta igen det vi missade förra året och vi har redan gjort några spelningar här i Skåne där jag numera bor. Senare i sommar återvänder vi till Värmland och spelar några dagar i Sunne.

Artikeltaggar

Benny AnderssonBlinkenbergsparkenHagforsMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.