Hoppa till huvudinnehållet

Stefan Löfven på Utøya tio år efter terrorn

Publicerad:
Den 22 juli är det tio år sedan terroristen Anders Behring Breivik mördade 77 personer i Oslo och på Utøya. Arkivbild.
Den 22 juli är det tio år sedan terroristen Anders Behring Breivik mördade 77 personer i Oslo och på Utøya. Arkivbild. Foto: Tore Meek/NTB/TT

På onsdag besöker besöker statsminister Stefan Löfven (S) Utøya för en minnesstund om terrordåden i Norge 2011.

Den 22 juli är det tio år sedan terroristen Anders Behring Breivik mördade 77 personer i Oslo och på Utøya.

Tioårsdagen för terrordåden på torsdag kommer uppmärksammas med en mängd olika arrangemang i Norge, men redan under onsdagen hålls alltså en minnesstund på Utøya där Sveriges statsminister Stefan Löfven deltar. Även Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och överlevare från den 22 juli kommer vara på plats, för att bland vid en kransnedläggning på förmiddagen och för att minnas de som mördades av terroristen.

AUF:s sommarläger

På torsdag är det på dagen tio år sedan den norska högerextremisten Anders Behring Breivik, som numera går under namnet Fjotolf Hansen, iklädd polisuniform sköt ihjäl 67 personer på ön. Offren, som främst var barn och ungdomar, var på plats på Utøya för Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF:s årliga sommarläger.

Innan massmordet på ön hade Breivik detonerat en bomb i regeringskvarteren i Oslo, i vilken åtta personer dödades.

Efter minnesstunden på Utøya medverkar Stefan Löfven i ett panelsamtal på Oslo universitet. I samtalet, som ska kretsa kring frågor om rasism, demokrati och utanförskap, deltar även Norges statsminister Erna Solberg, AP-ledaren Jonas Gahr Støre och Clifford Chanin, direktör vid New York-museet 9/11 Memorial Museum, som har ett nära samarbete med norska informationscentrumet 22 juli-senteret.

Tioårsdag på torsdag

Under eftermiddagen har Stefan Löfven även ett bilateralt möte med Erna Solberg, där de ska diskutera andra frågor, som pandemihanteringen och samarbetet länderna emellan.

På torsdagen fortsätter minnesceremonierna i Norge kring terrordåden den 22 juli.

Det kommer bland annat att hållas minnesstunder på Utøya och i regeringskvarteret där bomben detonerade, samt ett nationellt minnesarrangemang i Oslo på kvällen. Bland deltagarna finns norske kung Harald, Jens Stoltenberg – Norges statsminister vid tiden för terrordåden och numera generalsekreterare i Nato – samt AUF-ledaren Astrid Hoem, som överlevde massmordet på sommarlägret 2011.

Marc Skogelin/TT

Fakta: Terrordåden i Norge

Fakta: Terrordåden i Norge

Klockan 15.25 den 22 juli 2011 detonerar en sprängladdning i en skåpbil som placerats i regeringskvarteren i Oslo. Åtta människor dödas, nio personer skadas allvarligt och 200 skadas lindrigt.

Två timmar senare sker massakern på Utøya, där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF vid tidpunkten har sitt årliga sommarläger. 67 personer skjuts ihjäl av gärningsmannen Anders Behring Breivik, som kommit till ön utklädd till polis. Två personer omkom genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år gamla.

Anders Behring Breivik, som numera har bytt namn till Fjotolf Hansen, greps på Utøya och dömdes i augusti 2012 till Norges strängaste straff – 21 års fängelse och förvaring. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället.

Gärningsmannen är dömd för att ha mördat 77 människor. Han har också fällts för terrorbrott.

Källa: 22 juli-kommissionen

Artikeltaggar

Brott & blåljusErna SolbergInrikes/utrikesJens StoltenbergOsloPolitikSamhälleStefan LöfvenTerrordådet 22 juliUtøya

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.