Regionrådet om den bristande vaccinationsviljan bland unga: ”Det är illa”

Publicerad:
Marianne Utterdahl, (SIV), regionråd i Värmland. Foto: Lisa Olaison NWT

– Vad är orsaken? Värmlänningarna har skött det här väldigt bra innan.

Det säger regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) när hon får höra nyheten att hela 30 personer uteblev från sin vaccinationstid under tisdagen.

Så vad är lösningen på problemet med den bristande vaccinationsviljan?

Tidigare i dag rapporterade NWT om att väldigt många inte dök upp på sin bokade vaccinationstid, vilket bygger vidare på problemet med att många unga inte har bokat en tid för vaccination mot covid-19.

Värmlänningar struntar i sin vaccintid – här dök 30 personer bara inte upp

– Jag tycker att det är illa och väldigt beklagligt att man inte tar situationen på större allvar. Det är nog många unga som tänker att ”jag blir inte sjuk” för att information som kom i början att de äldsta blev sjuka sitter hårt kvar, säger regionrådet Marianne Utterdahl och tillägger:

– De unga måste förstå att även de kan bli allvarligt sjuka. Men också förstå att de bidrar till att både smittan och pandemin fortsätter om de inte väljer att vaccinera sig.

För att få fler unga att vilja ta vaccinet behövs en bättre kommunikationsväg, där informationen om hur viktigt det är att vaccinera sig når ungdomarna, tror Marianne Utterdahl.

Den tanken delar hon med Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande:

Fredrik Larsson, (M), regionråd i Värmland.
Fredrik Larsson, (M), regionråd i Värmland. Foto: Oyvind Lund

– Informationen om varför det är viktigt att vaccinera sig behövs spridas via sociala medier. Man behöver prata om det och vara tydlig så att alla förstår att man har ett eget ansvar, säger han.

– Frågan är om informationskanalerna som vi använder träffar de unga? Det är en fråga jag kommer att ta med mig. Vi konkurrerar med så många – för ungdomar – mer intressanta medier och kanaler. De flesta är kloka och engagerade men man måste förstå hur det hela hänger ihop för att förstå att ”jag behöver göra min del”, säger Marianne Utterdahl.

Lockelser

Det är inte aktuellt att arbeta på liknande sätt som till exempel Tyskland eller USA gjort med olika sorters lockelser för att få fler att vaccinera sig.

– Man kan locka med att folk slipper bli sjuka. Sin egen och andras hälsa är den bästa moroten, säger Fredrik Larsson.

– Bästa lockelsen är att förstå sammanhanget. Jag vill inte tro att man är så självisk att man gör det av anledningen att man vill få något. Då kan man fråga sig om beslutet var medvetet? Man ska ta vaccin av rätt anledning, inte bli manipulerad, säger Marianne Utterdahl.

Vad händer nu?

Ett arbete att få ut rätt information på rätt kanaler kommer att påbörjas, enligt Marianne Utterdahl som ska att ta med frågan till sina kollegor inom politiken och till sjukvårdsledningen.

Förhoppningen är att ungdomarna ska få korrekt information om till exempel biverkningar, då det florerar mycket alternativ information som ses som trovärdig av många.

Tills dess hänvisas den som har funderingar om vaccinationen mot covid-19 att läsa på 1177.se eller Folkhälsomyndighetens hemsida.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenFredrik LarssonKarlstadPolitikVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare