Hoppa till huvudinnehållet

Rekordpriserna sprider sig – villor i Forshaga, Kil och Grums allt hetare

Publicerad:
Villapriserna har rusat i Värmland under det senaste året.
Villapriserna har rusat i Värmland under det senaste året. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färre har råd att köpa bostad i Karlstad när marknaden rekordrusat. Nu söker sig allt fler till kranskommunerna.

– Där kan du göra en bra deal, säger mäklaren Maria Ekängen.

Under det senaste året har bostadspriserna stigit med närmare 20 procent i Värmland, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Det är otroligt mycket. Det brukar stiga runt åtta procent annars. Det här är helt enormt, säger Maria Ekängen, fastighetsmäklare och kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad.

Maria Ekängen, fastighetsmäklare och kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad.
Maria Ekängen, fastighetsmäklare och kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad. Foto: Fotograf Daniel Dahlgren

Hon märker att förstagångsköparna blir allt äldre i takt med prisstegringen.

– Förr köpte man kanske hus när man var 27, innan man fick barn. Nu är många över 35 och har redan barn. En vanlig barnfamilj där föräldrarna har medellöner har snart inte råd att köpa ett hus i Karlstad. Så ska det ju inte vara. Man ska inte behöva vara 40 år när man köper sitt första hus.

Ketchupeffekt

När budgeten och lånelöftet inte räcker till att köpa drömvillan i Karlstad söker sig många till kranskommunerna Forshaga, Grums och Kil.

– Villapriserna i de kommunerna har ökat väldigt mycket, och det kommer att sträcka sig längre och längre bort. Det blir en ketchupeffekt, säger Maria Ekängen.

Hon upplever att det blivit allt svårare att sätta ett rimligt utgångspris.

– Vi tittar på hur priserna sett ut i området tidigare. Men nu säljs de för mycket mer än för bara ett halvår sedan. Det är oftast mycket folk på visningarna och det blir i stort sett alltid budgivningar. Det är en ny situation. Vi blir förvånade vid de allra flesta försäljningarna. Det här är inget varken vi eller säljarna räknat med. Det är otroliga budgivningar och husen går för betydligt mer än vi någonsin kunnat tro.

Bostadsförsäljningarna i kranskommunerna har förvånat många under det senaste halvåret. Det är ofta mycket folk på visningarna och blir ofta budgivningar.
Bostadsförsäljningarna i kranskommunerna har förvånat många under det senaste halvåret. Det är ofta mycket folk på visningarna och blir ofta budgivningar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Enligt Maria Ekängen är det många som känner förtvivlan på dagens bostadsmarknad.

– Många har gett upp hoppet om att hitta ett hus. De är helt förtvivlade. Samma familj kan ha gått på visningar i ett år utan att få köpa. Men nu efter sommaren kommer det bli ett större utbud.

Fler objekt i höst

Många äldre villaägare har väntat med att sälja under coronapandemin för att slippa få in folk i sina hem. Med färre objekt på marknaden har det blivit huggsexa. Nu väntas betydligt fler objekt läggas ut på Hemnet med start från första helgen i augusti.

– Det som är bra att tänka på är att marknaden har förändrats. Mycket kommer inte ens ut på Hemnet. Det är många som inte snappat upp det. När marknaden varit så het som den varit nu läggs många kommande objekt bara ut på mäklarfirmornas egna hemsidor. Då ringer folk och hugger direkt. Mycket säljs på förhand, innan visning, säger Maria Ekängen.

Första helgen i augusti kan det rassla till rejält på Hemnet igen efter sommarstiltjen på bostadsmarknaden.
Första helgen i augusti kan det rassla till rejält på Hemnet igen efter sommarstiltjen på bostadsmarknaden. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Vad kommer hända med marknaden nu?

– Priserna kommer nog inte gå ner, men det blir nog inte lika mycket budgivningar. Jag tror på en mer rimlig marknad. Det bör bli en avmattning när det kommer ut fler objekt. Det är inte rimligt att priserna fortsätter öka i den här takten, men allt är ju visserligen möjligt.

Var går det att göra en bra deal?

– I Kil, Forshaga och Grums. Där har du jättenära till Karlstad, bra kommunikationer och lägre priser. Vi sålde ett hus för tre miljoner på Runnevål i Kil för någon månad sedan. Det var inte jättestort, runt 120-130 kvadratmeter. Så det är höga priser där också. Jag tror priserna i kranskommunerna kommer hålla i sig och öka, säger Maria Ekängen.

”Mycket för pengarna”

Fastighetsmäklaren Sanna Stenholm på Svensk Fastighetsförmedling håller med.

– Jag är själv från Kil och där finns många fina områden. Det gör det även i Grums och Forshaga. Vi säljer väldigt mycket i kranskommunerna, de har hängt med i den positiva trenden. Man får mycket för pengarna. I Kil kan du få ett bra hus för två till tre miljoner medan du i Karlstad kan få betala uppemot fem, sex miljoner, säger hon.

Sanna Stenholm, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling
Sanna Stenholm, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling

På fastighetsförmedlingen Erik Olsson upplever man samma sak.

– Det är ett stort tryck och absolut en ökad efterfrågan på kranskommunerna. Flödet rör sig utåt och det har varit en galen prisökning. För sex år sedan när jag började mäkla ville de flesta bo centralt. Nu upplever jag ett ökat tryck på lantliga lägen. Folk söker sig gärna en bit utanför just centrumkärnan. Många vill ha lugn och livskvalitet. Och jag tror det är lönsamt att satsa på en bostad utanför stan, i en kranskommun eller yttre delarna av Karlstad. Det är nog det som ökar mest i värde, säger fastighetsmäklaren Amanda Nilsson.

Amanda Nilsson, fastighetsmäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Amanda Nilsson, fastighetsmäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Prisutvecklingen på villamarknaden

Under de senaste tolv månaderna har villapriserna stigit med 18% i Värmland. Medelpriset för en villa i länet är nu 2 077 000 kronor.

Som mest har villapriserna stigit på Hammarö (27,9%) följt av Karlstad (25,3%), Kristinehamn (25%) och Forshaga (12,4%). I Sunne har villapriserna minskat med 0,2%.

I övriga kommuner har det skett för få försäljningar för att kunna dra några slutsatser.

Dyrast kvadratmeterpris på villor i länet är det på Hammarö (33 930 kronor/kvm), jämfört med 26 471 kronor/kvm i Karlstad. Lägst kvadratmeterpris är det i Filipstad (6 767 kronor/kvm) och Hagfors (6 843 kronor/kvm).

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Bostadsmarknaden hetare än någonsinBostadsrättspriserna dyker – fyra mäklare i Karlstad spår höstens utvecklingRusning efter fritidshus – Värmland sticker ut: ”Historiskt läge”Så kan framtidens boende se ut

Artikeltaggar

BostadsmarknadErik OlssonFastigheterForshagaGrumsHus och hemKarlstadKilLänsförsäkringar FastighetsförmedlingMäklareMaria EkängenSvensk fastighetsförmedling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.