Hoppa till huvudinnehållet

Högt tryck på båtbussarna – tror på några tusen fler passagerare i år

Publicerad:
Många vill åka med båtbussarna i år. Här ses Saga som trafikerar linje 90 som går sträckan Inre hamn - Almentorget - Färjestad/Björkås. Foto: Tommy Andersson

Båtbussarna går mot en fin säsong tack vare strålande sommarväder och en flytt av hemmahamnen från Pråmkanalen till Inre hamn.

– Det har blivit jättebra för oss och även folk är nöjda. Vi räknar med en ökning av antalet passagerare med några tusen i år, säger Dan Hedegren.

Han är vd på Karlstad Sjötrafik som sköter driften av båtbussarna på entreprenad åt Karlstadsbuss.

Nu har drygt halva sommaren gått och båtbussarna är som vanligt populära både hos turisterna och Karlstadsborna själva.

– Vi har en hel del turister, framför allt svenskar. Vanligtvis är det även en hel danskar och tyskar, men på grund av corona är de är inte så många i år.

– Däremot har vi även gott många Karlstadsbor som åker med oss, säger Dan Hedegren.

Antalet båtbusspassagerare beräknas bli några tusen fler i år än 2020 då ungefär 24 000 personer åkte med båtarna.
Antalet båtbusspassagerare beräknas bli några tusen fler i år än 2020 då ungefär 24 000 personer åkte med båtarna. Foto: Tommy Andersson

En normal sommar brukar antalet båtpassagerare ligga på 30 000-50 000 beroende på vädret. I fjol hamnade man på cirka 24 000 på grund av pandemin.

Men den siffran tror Dan Hedegren att man kommer att slå i år trots att antalet platser i båtarna fortfarande är ungefär hälften av det normala på grund av sittplatsbegränsningen.

– Ja, vi räknar med en ökning av antalet passagerare med några tusen i år. Det är flera förklaringar till det.

– En är det fina sommarvädret som gör att många vill svalka av sig och njuta av en båttur. Vi märker av ett ökat tryck och några turer är fullsatta, framför allt våra två guidade som vi kör med vår nya båt Kon-Tiki.

I år flyttade båtbussarnas hemmahamn från Café Slusswakten i Pråmkanalen till Inre hamn och det upplevs som positivt både av entreprenören Karlstad sjötrafik, Karlstadsbuss och passagerna.
I år flyttade båtbussarnas hemmahamn från Café Slusswakten i Pråmkanalen till Inre hamn och det upplevs som positivt både av entreprenören Karlstad sjötrafik, Karlstadsbuss och passagerna. Foto: Tommy Andersson

En annan förklaring är enligt Dan Hedegren flytten av hemmahamnen för båtarna från Café Slusswakten vid Pråmkanalen i Haga till Inre hamn.

– Det har blivit jättebra för oss att ha ett samlat nav och även våra passagerare är nöjda. Det förhöjer stadsbilden i Inre hamn många tycker det känns mäktigt med alla träbåtar på samma ställe.

– Dessutom gör det att en hel del folk som sitter på någon av restaurangerna blir sugna på att ta en båttur, säger han.

En måsunge åkte med som fripassagerare.
En måsunge åkte med som fripassagerare. Foto: Tommy Andersson

Sofia Borgström från Falun är en av alla svenska turister som åker båtbuss i Karlstad. Hon och många andra väntar på att kliva på i Inre hamn på måndagsförmiddagen.

– Vi ska åka turen Karlstad runt. Vi hittade båtbussarna på nätet och började vårt besök här i Karlstad i fredags med besök på Skutberget som var fint. I helgen var vi på västkusten, bland annat på Smögen och Orust.

Normalt slutar båtbussarna att gå den 31 augusti, men i år förlängs trafiken med linje 92 och 93 till in i september.
Normalt slutar båtbussarna att gå den 31 augusti, men i år förlängs trafiken med linje 92 och 93 till in i september. Foto: Tommy Andersson

Även Karlstadsbuss ser flytten av båtbussarnas hemmahamn som lyckad.

– De har blivit mer synliga och det är bra. Trafiken har blivit så stor att den hade växt ur läget vid Café Slusswakten. Samtidigt blir platsen kvar som hållplats längs linje 90 genom Karlstad och det är kul.

– Nyligen blev det också klart att båtbusslinjerna 92, (guidade turen genom stan) och 93 (Inre hamn – Lövnäs - Jäverön/Västra Långholmen) förlängs med trafik även i september, säger Sandra Lithman, båtbussansvarig på Karlstadsbuss.

Artikeltaggar

Dan HedegrenKarlstadKarlstadsbussSandra LithmanTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.