Hoppa till huvudinnehållet

Zetterlund i hårdträning – siktar på NHL i höst: ”Väldigt nöjd”

Publicerad:
Fabian Zetterlund är hemma i Karlstad och gör sig redo för ännu en säsong borta i Nordamerika.
Fabian Zetterlund är hemma i Karlstad och gör sig redo för ännu en säsong borta i Nordamerika. Foto: Tommy Andersson

Fabian Zetterlund är hemma i Karlstad igen efter en intressant säsong i Nordamerika. NWT fick ett snack med den tidigare Färjestads-forwarden om livet i Nordamerika, drömmen om NHL och om FBK:s guldchanser.

– Det finns väl bara en sak Färjestad går för, och det tror jag alla vet vad det är, säger 21-åringen.

Säsongen började i AIK och allsvenskan för Fabian Zetterlund. Men så fort spelet drog igång borta i USA stack han över. Någon plats i NHL med New Jersey Devils blev det inte, säsongen spenderades i AHL med Binghamton Devils. Zetterlund trivs med livet i delstaten New York.

– Det finns glädje att vara kvar där borta och jag trivs med livet i USA. Allt var väldigt nytt i början, men jag har vant mig och nu känns det som att jag har koll på hur det funkar.

Under den förkortade AHL-säsongen spelade Fabian Zetterlund 34 matcher och skrapade ihop 19 poäng (7+12). Målet är dock inte att bli kvar i Binghamton särskilt länge. Siktet är sedan länge inställt på spel i världens bästa liga.

– Det var väl snudd på att jag tog en plats i år och fick debutera, men så blev det inte. Men jag är väldigt nöjd med säsongen som helhet, det gällde att man hittade glädjen och spelade hockey helt enkelt. Det kändes som att det gick väldigt bra, och ledningen är nöjda med mig också vilket känns bra. Förhoppningsvis kommer chansen den här säsongen.

Under sommaren är det hård träning som gäller. Zetterlund kör crossfit med ett litet gäng hockeyspelare, bland annat Oskar Steen, under tränaren Anders Holmberg.

– Vi har en riktigt bra balans. Styrka, hopp, assault bike, överkropp och lite annat. Det är en bra mix och precis den sorts träning jag behöver. Det är skönt att vara hemma efter en konstig säsong.

Boston Bruins Oskar Steen.
Boston Bruins Oskar Steen. Foto: Tommy Andersson

Tror FBK siktar på guld

Medan Fabian Zetterlund fortfarande siktar vidare mot NHL har många tidigare lagkamrater från Färjestad vänt hem från utlandssejourer i år. Laget är mer stjärnfyllt än på många år, och Zetterlund tror att kompisarna har en bra chans att gå hela vägen under SHL-säsongen.

– Jag har haft kontakt med några av grabbarna, det är kul att de vänder hem tillsammans som ett litet gäng. Det finns väl bara en sak de ska göra, och jag är inte orolig för att de inte ska klara av det. Men samtidigt, allt kan hända.

Särskilt nära en flytt hem var det dock inte för Zetterlund själv.

– Jag vill slå mig in där borta och ta en plats i NHL, så är det. Som sagt, glädjen finns för att vara kvar och kriga om en plats. Jag skulle vilja stanna där om jag får ett nytt kontrakt efter nästa säsong också.

Kraftpaketet från Karlstad har som sagt kontrakt med Devils över nästa säsong också. Han draftades i tredje rundan 2017 som 63:a totalt.

Fabian Zetterlund vill slå sig in i världens bästa liga i år.
Fabian Zetterlund vill slå sig in i världens bästa liga i år. Foto: Tommy Andersson
Fakta

Fabian Zetterlund

Född: 1999 i Karlstad.

Klubb: New Jersey Devils/Binghamton Devils.

Position: Forward.

Moderklubb: Färjestad BK.

Längd: 180 cm.

Vikt: 99 kg.

Artikeltaggar

Fabian ZetterlundFärjestad BK HerrIshockeyNew Jersey DevilsNHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.