Hoppa till huvudinnehållet

Känslan skogen ger

Publicerad:
"Salen” - det magnifika landskapet breder ut sig och fångar de där vidderna som varje skogsvandrare längtar efter att se. (Tavlan något beskuren)
"Salen” - det magnifika landskapet breder ut sig och fångar de där vidderna som varje skogsvandrare längtar efter att se. (Tavlan något beskuren) Foto: Christian Dyresjö

Matilda Welander är en av tolv utställare på hembygdsgården i Brunskog under sommaren. Temat är skogens mystika och poetiska drag och är del i konstsatsningen Skogen mellan oss. I Matildas tavlor möter vi ett skogslandskap inte helt olik John Bauers sagolika gestaltningar.

På pittoreska Skutboudden i Brunskog hålls det sommarsalong när Skogen 2021 tar plats med tolv konstnärer. Arrangören Jan-Ove Ekstedt vill i och med utställningen lyfta landsbygden, visa att det finns konst och andra upplevelser utanför storstäderna som är väl värda att se. Han vill också lyfta fram nya talanger inom konsten och det är en majoritet värmländska konstnärer som deltar i utställningen.

Inför utställningen bjöd han in konstnärerna med frågor som: Vad betyder skogen för dig? Utmaningen var sedan att skapa verk utefter skogen mytiska och poetiska karaktär.

– Den politiska debatten kring skogsskötsel och annat lämnar vi okommenterad den här gången, skrattar Jan-Ove.

Lokal begåvning

Resultatet påvisar en imponerande konstmässig bredd. På utställningen blandas skulpturer, tavlor och installationer av tolv konstnärer. En av dem är Matilda Welander som bor strax i närheten. För henne har skogen alltid varit viktig och hon tycker det är en ynnest att få bo så skogsnära som hon gör.

Matilda har målat sedan hon var liten men det är först nu på senare år hon har börjat satsa på riktigt. Målandet beskriver hon som ett behov och något hon mår bra av.
Matilda har målat sedan hon var liten men det är först nu på senare år hon har börjat satsa på riktigt. Målandet beskriver hon som ett behov och något hon mår bra av. Foto: Christian Dyresjö

Solen skiner när vi sätter oss ner utanför utställningslokalen för att samtala en stund om konst. Matilda som är relativt nyutkommen som konstnär har tidigare ställt ut ett par gånger och även hunnit sälja några alster på en sida för konst på sociala medier.

- Det finns ett stort sug efter konst på internet, det gäller bara att hitta rätt sidor, säger hon och ler.

Att vara med i den här utställningen ser hon som något riktigt kul och samtidigt viktigt. Hon vet vilka för- och nackdelar det finns med att bo på landsbygden, och skogen är något hon prisar högt.

– Jag har skog direkt inpå huset och fascineras av den speciella stämningen som råder när man omsluts av trädens lummighet, säger hon.

Hon berättar vidare att hon har målat sen barnsben men inte satsat ordentligt på målandet förrän två-tre år tillbaka.

– Jag har inte gått någon konstskola utan lärt mig själv allt eftersom. Det är ett behov jag har och det var naturligt för mig att välja skogsmotiv när jag målar. Målandet får mig att må bra.

"Diset” - motivet är inspirerat av en tjärn där Matilda brukar samla kraft. Man kan nästa ta på stämningen i Matilda Welanders smakfulla tavlor. (Tavlan något beskuren)
"Diset” - motivet är inspirerat av en tjärn där Matilda brukar samla kraft. Man kan nästa ta på stämningen i Matilda Welanders smakfulla tavlor. (Tavlan något beskuren) Foto: Christian Dyresjö

– Naturen betyder så mycket, här kan jag landa och jag har mina speciella guldställen som jag alltid brukar återvända till, några av dem har jag målat av. I skogen finner jag trygghet och det känns nyttigt att befinna sig här, fortsätter hon.

Alla som har vandrat i skogen känner antagligen igen sig i de här beskrivningarna och den där ”känslan” som kan infinna där. Matilda återkommer till detta flera gånger och vi försöker sätta ord på vad den där ”känslan” innebär.

– Skogen är liksom inte bara något fint ställe, det är som att komma in i ett eget universum som skiljer sig från det människoskapade.

Förutom Matilda Welander består sommarsalongen även av verk från Johan Gaellman, Annica Berglund, Erika Broman, Kerstin Wessberg, Julia Olofsson, Henrik Westlund, David Tedfeldt, Margaretha Jansson, My Nilzèn, Lotta Boholm Wall och Cecilia Stigevik

Skogen mellan oss

Utställningen Skogen 2021 är del av den stora konstsatsningen Skogen mellan oss, ett projekt som sträcker sig över sex av Konstfrämjandets distrikt i Mellansverige där bland annat Värmland och Dalarna ingår. Inom projektet finner man en mängd utställningar och aktiviteter som äger rum parallellt. Den gemensamma nämnaren är skogen och ett femtontal platser, byar och mindre orter knyts samman av detta projekt. Det övergripande syftet är att förändra bilden av landsbygden som en rad isolerade öar och lyfta fram de konstnärer som lever och verkar på skilda platser i landet.

Artikeltaggar

Brunskogs hembygdsföreningJanove EkstedtKonstNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.