Insändare: Vilken hund är egentligen renrasig?

Insändare
PUBLICERAD:
Dags att Svenska kennelklubben lättar på sitt konservativa tänk och erkänner hundrasen labradoodle, tycker insändarskribenten.
Insändarskribenten, som är labradoodleägare, har en replik till ”Renrasig hundälskare sedan mer än 50 år”.

Vi är överens om att priserna på hundar har sprungit iväg, 30 000–40 000 kronor är ett orimligt pris för en hund. Men vilken hundras är egentligen en renrasig hund? Såvitt jag vet är samtliga hundraser framavlade utifrån vargen (canis lupus) för ca 10 000 år sedan. Sedan har människan avlat fram olika raser utifrån från önskade egenskaper som jakt-, vallning- sällskapshundar etcetera.

Vi har själva en labradoodle som från början är en blandning mellan pudel och labrador. Rasen avlades fram i slutet av 1980 talet i Australien med syfte att få fram en lämplig ledarhund med päls som inte fällde. Syftet var också att få fram en allergivänlig hund.

Vår erfarenhet av denna hundras är bara positivt. Mer kärvänlig hund mot både människor och andra hundar och djur får man leta efter. Vi har haft vår hund i cirka 1,5 år. Den är klok som en pudel och social som labrador. Vi har blivit så fästa vid vår hund att vi funderat på en ”lillasyster”. Det är dags att Svenska kennelklubben lättar på sitt konservativa tänk och släpper fram och erkänner denna genomtrevliga hundras.

Du jämför i din insändare en ”blandrashund” som vår, med en bil som ett hopkok med delar ”lite här och där”, för att sedan hoppas att den går igenom besiktningen. Ska man göra den jämförelsen med vår hund och bilar, så kan man göra denna jämförelse: blanda en klok och pålitlig Volvo med en social Volkswagen – vips får vi en lyx-Merca.

Mikael Persson Torsby

labradoodleägare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.