Insändare: Ögonen är där för att se och öronen för att höra

Insändare
PUBLICERAD:
Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) kände till historien och lärde sig inget av den, anser insändarskribenten.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Somliga har ögon att se med och ser ändå ingenting, och öron att höra med och hör ändå ingenting (Markus 8:18). Som till exempel Jimmie Åkesson. 49 år efter Nürnbergrättegångarna startade gick Jimmie Åkesson med i ett parti som grundades 1988 av nazister och SS-veteraner.

Han hade varit medlem i över ett år när partikamraten Tina Hallgren Bengtsson sommaren 1996 valtalade under mötet i grannkommunen Höör. Hon höll talet i naziuniform med koppel, ridstövlar och en stor röd flagga med ett stort hakkors hängande på ett staket bakom sig. Hon talade inför ett 50-tal partivänner och maken Jan Bengtsson, som även han gick omkring i naziuniform och armbindel med hakkors. Det brändes även böcker på bokbål, framför allt om förintelsen, till exempel av överlevaren Ferenc Göndör. I ett tal hyllade Jan Bengtsson den tyske Führern: ¨Adolf Hitler, sträck ut din hand från Valhall och visa oss den enda sanna vägen. Sieg Heil!” (Källa: ETC, 02/2014)

Det var inte på trettiotalet, det är nutid. Om Jimmie Åkesson var intresserad av politik kunde han ha gått med i ett annat parti. Han hade ett val och det är så han mäts. Han kände till historien och lärde sig ingenting av den.

Annie Johansson från Maramö.valdes in i riksdagen 2006 . Sommaren innan har Annie för första gången läst amerikanskan Ayn Rands tegelstensroman "Och världen skälvde". Rand står för en liberal nattväktarstat, ser egoismen som oumbärlig drivkraft och anser att det är moraliskt förkastligt att bry sig om andra människor, då de flesta är "oförtjänta individer". Där är de igen, de ”mindervärdiga”, de ”icke önskvärda”. Rands världsbild är liksom en uppståndelse av Bondeförbundets grundprogram från 1933.

På Annies blogg hyllas Rands roman som en ovärderlig skildring av maktkampen mellan "kapitalism kontra socialism, frihet kontra tvång, vilja kontra likgiltighet, människa kontra staten".

Fyra år senare, strax innan hon ska väljas till partiledare, skriver hon att Rands roman är hennes favoritbok, "en av 1900-talets största tänkare". Hon är också på sin hemsida beundrande av den extremt nyliberale amerikanska filosofen Robert Nozick, som betraktar all beskattning som stöld. Allt ska vara privatiserat och de som inte har råd att betala sjukvård och annat livsnödvändigt får gå under. Annie har gift sig och bytt efternamn till Lööf. Hon är Centerpartiets ledare. Hennes hyllningar till Ayn Rand och Robert Nozick har raderats från hennes blogg. Har hon distanserat sig från deras världsbild?

Ser man på! Samtidshistoria kan också vara ögonöppnande – och oroväckande.

En påläst samtida

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.