Christian från Klässbol störst i Sverige på nostalgi – säger nej till reklam

Publicerad:
Christian Langton, född och uppväxt i Klässbol, driver Sveriges största nostalgikonto på Instagram. Foto: Malin Langton

Bakom Sveriges största nostalgikonto på Instagram finns en Klässbolspôjk. Christian Langton frossar i filmer, reklam och musik från uppväxtåren. Över 100 000 följer hans barndomsminnen.

– Det är en hobby. Jag lägger upp en grej om dagen. Man får inte överdosera folks flöden.

Ren nostalgi, inget annat och med ett tydligt fokus på livet före millennieskiftet. Så lyder framgångsmodellen för Instagramkontot Nostalgi3000, det som innan hackarna slog till hette Nostalgi2000. Och som nyligen passerade hundratusen följare. Men vi kommer tillbaka till det. Först en dagsaktuell uppdatering om mannen bakom minnena:

Klässbolspôjken har hunnit fylla 34, bli lärare och pappa. Christian Langton lever familjeliv i Nora. Och instagrammandet är en fritidsgrej som sköts kvällstid när de egna barnen somnat.

Nostalgisk nörd

Intresset för nostalgi började redan under högstadietiden i Arvika. Christian, som då hette Hjalmarsson i efternamn och bodde i Klässbol, samlade på jinglar från 1990-talets barnprogram och spelade dem med stor entusiasm. Han utfärdar nördvarning med ett skratt:

–Alla kompisar såg nog inte storheten, men jag gillade känslan runtomkring.

Och det är den han tagit med sig in i den sociala medievärlden. Första kontot Nostalgi2000, startade Christian för fyra år sedan i samband med att han digitaliserade gamla tecknade VHS-filmer.

– Jag la upp klipp från filmerna och siktade mest på att skapa en nostalgibank för mig själv.

Forum för frågor

Inriktningen var tydlig från första bild. Christian, som är född 1987, håller sig strikt till det som hände under den egna barndomen. Oavsett om det handlar om hur frukosten såg ut eller vilka tv-program han tittade på.

Han märkte direkt att det fanns många som delade intresset. Kontot spreds snabbt till en större krets. Och följarna inte bara delade och gillade, utan hade ett behov av att fråga och diskutera.

–De tror att jag kan allt om nostalgi och bombarderar med frågor. Sen får jag också mängder av tips. Det är runt 2000 personer som skriver regelbundet.

För att följarna skulle kunna få kontakt med varandra öppnade Christian även ett forum på Facebook.

–Jag lägger upp frågorna där och så hjälps folk åt att svara.

Vilka klipp ger flest reaktioner?

– Allmänna grejer, som Sunes sommar, Sällskapsresan, Astrid Lindgrens filmer. Men också populära reklamfilmer som Ipren-mannen och Lotto-Åke.

Gårdagens Oboy-klipp från 1997 och receptet på en lyckad barndomsfrukost har över hundra personer kommenterat och 4000 gillat.

Hur hämtar du inspiration?

– Jag går in i mitt inre, till exempel till mina föräldrars cd-ställ och minns Radio citys Love songs. Lägger ut tio låtar och skriver en kommentar, en fundering.

Eller så visualiserar han ett besök i Klässbols gamla lanthandel.

– Deras utbud från 90-talet blir min inspiration. Glassortimentet, godispåsarna ... det finns hur mycket som helst att plocka från.

Han glider över till S-journen i Arvika och mormor Agnetas filmklubb, hur hyrfilmerna och tv-programmen formade den världsbild han nu delar på sitt konto.

Blev hackad

Men så en dag var kontot borta. Hackare hade tagit över Nostalgi2000 och ville ha 500 euro för att öppna det. De hörde av sig flera gånger. Christian var inte intresserad. Han kontaktade Instagram men det var inget ägarna kunde göra. 50 000 följare var borta.

–Då var jag nära att ge upp helt.

Christian Langton vägrade betala pengar till hackarna och började om från början men nu med nästa millennium som riktmärke.
Christian Langton vägrade betala pengar till hackarna och började om från början men nu med nästa millennium som riktmärke. Foto: privat

Men dagens konto, Nostalgi3000, uppstod och när historien om kaparna spred sig anslöt sig både gamla och nya följare. Det gick fort från femtio till hundra tusen.

– Instagramkontot Dyngbaggegalan delade och det är mycket tack vare dem som många hittat mig, tror han.

Låg personlig profil

Till skillnad från många andra instagrammare håller Christian en låg profil både personligt och politiskt.

Det finns inget på kontot som avslöjar att det sitter en 34-årig mellanstadielärare i Nora och minns sin barndom i Klässbol.

– Jag får ofta frågor om jag är kille eller tjej, hur gammal jag är och var jag kommer ifrån. Men jag har valt att inte ha fokus på mig som person.

Christian håller sig också borta från nostalgiska diskussioner med politiska förtecken. Det har hänt att Bullerbyminnen lockat fram rasistiska nättroll men deras kommentarer raderas.

– Det är sällan det dyker upp otrevligheter men jag modererar mina konton.

Sedan starten har Christian lagt ut 1428 klipp. Det blir i snitt ett om dagen och de följs i dag av 100 000. Rutinen infaller kvällstid när barnen lagt sig. En timme, ibland en och en halv, vid datorn sen är inlägget klart. - Jag skulle nog kunna leva på det här men det är mycket reklam som är olämplig. Jag säger oftast nej.
Foto: Malin Langton

Nej till reklampengar

Att ha 100 000 följare öppnar möjligheter att tjäna pengar. Erbjudanden från företag som vill synas börjar komma runt 40 000 följare och vid 90 000 blev trycket tydligt.

Enligt Tribe-skaparen Georgie Cavanagh kan den som har 100 000 följare tjäna cirka 4000 kronor per bild.

– Om jag hade sagt ja till alla erbjudanden skulle jag nog kunna leva på det här, men det är mycket reklam som är olämplig. Jag säger oftast nej.

Som exempel på olämpligheter tar Christian silikonöverdrag till ölburkar.

– De gör att burken ser ut som cola istället för öl. Att tjäna reklampengar på sånt gör att man tappar i trovärdighet. Det vill jag inte.

Men visst, en liten sidoinkomst är det även om Christians Instagram-nostalgi fortsätter att vara en hobby. Mellanstadiebarnen i Nora får behålla sin matte/no-lärare, åtminstone ett tag till.

Artikeltaggar

InstagramKlässbolNoranostalgiNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare